BankPozitif'ten satış açıklaması!
BankPozitif, Kazakistan’daki bağlı ortaklığı JSC BankPozitiv Kazakhstan'ı 26,2 milyon dolara sattı
JSC BankPozitiv Kazakhstan’ı satın alarak 2007 yılından bu yana Kazakistan'da bankacılık faaliyetleri gerçekleştiren BankPozitif, Ekim ayında duyurduğu satış işlemini 30 Aralık 2015 tarihi itibari ile başarıyla tamamladı. BankPozitif’in hisselerinin tamamına sahip olduğu JSC BankPozitiv Kazakhstan, 26,2 Milyon USD (75,2 milyon TL) karşılığı bedel ile Eurasian Bank JSC’ye devredildi.
BankPozitif Kredi ve Kalkınma Bankası A.Ş. (BankPozitif) CEO ve Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Akçakayalıoğlu, yaptığı açıklama ile hisselerinin tamamına sahip oldukları JSC BankPozitiv Kazakhstan’ın Eurasian Bank JSC’ye 26,2 milyon USD (75,2 milyon TL) karşılığı bedel ile satıldığını belirtti.
Hasan Akçakayalıoğlu, 2007’den günümüze Kazakistan bankacılık düzenlemelerinde gerçekleşen değişim, ülke risk profilindeki artış, ülke bankacılık piyasasında büyüme potansiyelinin sınırlı olması ve beklenilen karın üretilememesi nedenleri ile stratejik önemini yitiren JSC BankPozitiv Kazakhstan’ın satış sürecinin Kazakistan'daki düzenleyici kurumlardan gerekli onayların alınması ile tamamlandığını açıkladı.
ELDE EDİLEN KAYNAK, YÜKSEK GETİRİLİ AKTİFLERİN OLUŞUMUNDA KULLANILACAK
Akçakayalıoğlu, 2008’den itibaren ülkede yaşanan gelişmeler paralelinde Kazakistan piyasasının cazip bir yatırım ortamı olmaktan çıkmasıyla JSC BankPozitif Kazakistan’ın alımında ödenen 30 milyon USD şerefiye bedelinin de geçmiş yıllarda değer düşüklüğüne uğrayarak zarar olarak kayıtlara yansıdığını ifade etti.
Bütün bunlara ek olarak, Kazakistan para birimi Tenge’nin, USD ve TL karşısında önemli ölçüde değer kaybettiğini ve Tenge’nin uluslararası bir piyasası olmaması nedeniyle riskten korunma uygulanamadığını, bu nedenle de JSC BankPozitif Kazakistan yatırım değerinin önemli oranda değer düşüklüğüne uğradığını ifade etti. 2015 yılında ise değer düşüklüğü ve satış bedeli zararı kaynaklı olarak toplam 108.531.685 TL zarar gerçekleştiğini dile getirdi.
2015 yılı içerisinde kayıtlara yansıtılan bağlı ortaklık değer düşüş karşılığı ve satış bedeli zararı hariç tutulduğunda BankPozitif’in operasyonel kârlılığının devam ettiği vurguladı.
Satışın tamamlanmasıyla birlikte, elde edilen kaynağın Türkiye’deki operasyonlarında daha yüksek getirili aktiflerin yaratılmasında kullanılacağını ifade eden Akçakayalıoğlu, bu şekilde aktif ve gelir yapılarını daha güçlü hale getirmeyi hedeflediklerini belirtti.
KLASİK BANKACILIK ANLAYIŞINDAN FARKLI BİR HİZMET
Yeni Nesil Bankacılık anlayışıyla, Şubesiz Bankacılık stratejisi kapsamında hizmetlerini dijital ortama taşıyan BankPozitif, diğer tüm bankalardan farklı olarak tüketici kredilerini yalnızca teknolojik kanallar üzerinden sunarak bu konuda Türkiye'de lider ve yenilikçi yapısıyla öne çıkıyor. Önümüzdeki dönemde de dijital bankacılık alanındaki araştırma ve geliştirme çalışmalarına devam ederek yaratıcı çözümler ile sektörde yenilikçi ve öncü konumunu korumayı hedefliyor. Kurumsal Bankacılıkta ise Türkiye ekonomisi için önemli sektörlerdeki uzmanlığını daha da geliştirerek sürdürüyor.