Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
1 Mayıs’ta İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) websitesinde 26 iş ilanı vardı. Bu 26 ilanın yedisi siber riskler alanında ve yedisi merkez bankası dijital para birimleri (CBDC) alanındaydı. Bu durum birçok açıdan bankacılığın yöneldiği dijital geleceğe ışık tutuyor ve bankaların bugün karşı karşıya olduğu kilit konuları ve kritik tehditleri özetliyor. Bunun karşısında borç ödeme kabiliyeti, karlılık, gelirler, provizyonlar, maliyetler ve banka CEO’ları bankacılık alanında geri planda kalıyor.
Ödemeler bazı bankaların gelirlerinin yaklaşık üçte birini oluşturuyor. Bankacılık dijitalleşmeye devam ettikçe bu oran da artacak. Yeni nesil dijital bankalar, fintek şirketleri ve büyük teknoloji şirketleri ise pastanın dilimleri için mücadele veriyor. Rekabet ise Avrupa’da tüketicilere kendi verilerini kontrol etme hakkının verilmesine yönelik düzenlemelerin eşiğinde hız kazanıyor.
The Asset’in haberine göre, dijitalleşmenin hız kazanması, merkez bankalarının dijital para birimi (CBDC) planları ve ödemelerin giderek aracısızlaşması bankaları gelirlerinden etmekle kalmayıp, tamamen ortadan kaldırabilir. Tüketiciler gelecekte BoE blockchain’i üzerinden dijital sterlin kullanarak işlem yapmayı tercih ederek, bankaların sunduğu güvenliği yetersiz bulabilir. Bu süreçte en büyük zorluklardan biri ise düzenleme alanında olacak. CBDC’lerin hayata geçtiği bir dünyada merkez bankalarının rolünün yeniden belirlenmesi gerekecek.
Bunun nedeni ise merkez bankalarının en üst denetleyici kurum olma rölünün dışına çıkarak, denetlenmesi gereken bir ürünü piyasaya sürüyor olması. Ancak bu durum tüketiciler için bir sorun oluşturmayacak. Dijitalleşmenin hızlı ilerleyişi, korona virüs sürecinde alınan karantina önlemleriyle de hızlanıyor. Perakende, tüketici ve kurumsal bankacılık faaliyetlerinin banka şubelerinden yapıldığı dönem hızla tarihe karışıyor. Benzer bir şekilde fiziki paranın kullanımı da giderek azalıyor.
Bazı ülkeler dijital ödemeler konusunda diğerlerinden daha ileride ancak Avrupa’da nakit kabul etmeyen perakende mağazalarının sayısı artıyor. Siber saldırılar ve siber dolandırıcılık gibi suçlar ise bugün Banka soygunundan çok daha ciddi bir tehdit. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, Çin Halk Bankası’nın liderliğinde, BoE, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve diğer merkez bankaları aktif olarak CBDC projeleri üzerinde çalışıyor. Batı ülkelerinin perspektifine göre ise Çin’in pozisyonu, Soğuk Savaş dönemi benzeri bir mücadeleyi ortaya çıkardı.
Yaklaşık bir hafta önce BoE ve İngiltere Maliye Bakanlığı potansiyel bir CBDC projesi için işbirliği yaparak bir araştırma ekibi kurdu. Yapılan açıklamada CBDC’nin oluşturulmasının, nakit paranın kullanılmayacağı anlamına gelmediği söylendi. Merkez bankasından yapılan açıklamada, CBDC’ye ihtiyaç olup olmadığı konusunda henüz karar verilmediği söylenmiş olsa da, geçtiğimiz birkaç günde BoE CBDC alanında işe alımlara başladı. Tüm bu gelişmelerin ışığında, bankalara yönelik ihtiyacın ortadan kalmasının ne kadar zaman alacağı merak konusu.
İş dünyasının gözü fintek şirketlerinde
Kripto para ödemeleri ve NFT yaygınlaşıyor
İstanbul'da bireysel kredi kartı harcamaları arttı
Çekin kredileri sonra da Rabbil Alelamin kurtar bizi kanımızı emdiler vesaire.Bankalar bu ülkede 2 hafta kredi vermedi milletin açlıktan ağzı koktu ağzı.Bankalar kadar bu devlete vergi ödeyen var midir acaba.
inşallah rabbil alemin. iyi emdiler kanımızı bugüne kadar
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.