Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
BDDK'nın yönetmeliği ile milyonlarca vatandaşın kredi kartı ve tüketici kredisi borçlarını 72 aya kadar taksite böldürüp ödemesinin önü de açıldı. Böylece birikmiş borç 6 yıla yayılacak ve küçük taksitlerle eritilecek. Borçlar ödendikçe kredi kartlarının limitleri yeniden açılacak vatandaş ihtiyaçlarını karşılayabilecek. Üstelik kartına taksitte yaptırabilecek.
ASGARİ TUTARA EKLENECEK
Paket herkese nefes aldıracak. Bankada yapılandırma sırasında sıkı pazarlıklar yapılacak. Çünkü BDDK yapılandırma için herhangi bir şart koymayıp bunu banka ile tüketiciye bırakmış oldu. Sabah'tan Faruk Erdem'in haberine göre bu konuda Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'nin "Yapılandırma BDDK gözetiminde olacak bir sıkıntı çıkarsa giderici adımlar atarız" sözleri önemli. Bankaya gittiğinizde karşınıza çıkabilecek bazı faiz teklifleri ile ilgili hesapları birlikte yapalım... Kredi kartında birikmiş borçlar talep edildiğinde 72 taksite kadar yapılandırılacak ve taksitler mevcut kartın asgari tutarına eklenerek ödenecek. Burada iki ihtimal var. Banka hiç faiz uygulamadan taksitlere bölüp asgari tutara ekler ve sadece yüzde 2.02'lik alışveriş faizini alır. İkinci ihtimal ise çifte Faiz alınır. Önce 2.52'lik gecikme faizi alınıp taksitler yine asgari ödemeye eklenir. Gelin buradaki yapılandırma ihtimallerini 10 bin liralık borç için yapalım.
1) GECİKME FAİZİ UYGULANMAZSA
Borç : 10.000 TL
Aylık taksit: 10.000/72 : 138.80 TL
Asgari tutara eklenince faiz : % 2.02
Aylık taksit: 202 TL
Toplam ödeme: 14.544 TL
2) GECİKME FAİZİ UYGULANIRSA
Borç : 10.000 TL
Faiz oranı : % 2.52
Aylık taksit : 252 TL
Toplam ödeme: 18.144 TL
Asgari tutara eklenince ikinci faiz: % 2.02
Asgari ile toplam ödeme: 22.688 TL
TÜKETİCİ KREDİSİ ALIN DAHA İYİ!
Yukarıdaki 10 bin lira borcu olan bir vatandaş toplamda 72 ay için 12 bin 688 lira ekstradan faiz ödeme tehlikesiyle karşı karşıya. Oysa bu vatandaş bugünkü oranlardan (1.20-1.39) bir tüketici kredisi kullansa 10 bin lira için ödeyeceği faiz 48 ayda yaklaşık 2 bin lira olacak. Bu vatandaş 2 bin lira ile borcundan kurtulabilir.
'İHTİYAÇ'TA DA AYNI
İhtiyaç kredisiyle ilgili de yapılandırma imkânı getirildi ve orada da 72 aya kadar taksit avantajı sağlandı. Yönetmelikte bankanın taksitleri yapılandırabileceği (faiz uygulayarak) belirtiliyor. Ayrıca ilave bir kredi de kullandırabileceği ve 48 taksite bölebileceği söyleniyor. Burada da bankalar borcu faizle yapılandırıp tüketiciye ayrıca faizli kredi kullandırarak kapatma yoluna gidebilir. Buradaki çifte faiz ihtimaline de dikkat etmek gerekiyor.
OLMASI GEREKEN
Bankalar bir faiz uygulayacaktır. 72 ay uzun bir vade. Ancak her iki tarafın da mağdur olmayacağı bir orta yol bulunabilir. Bunun için...
Faizin tüketici kredisi faizinden yüksek olmaması gerekiyor.
Kredi kartında toplam borca değil taksitlere gecikme veya alışveriş faiz uygulaması yapılabilir.
Asgari tutarı değil, toplam borcu ödeyen vatandaş için faiz avantajı oluşur.
BDDK sadece bu yapılandırma için (kamu alacaklarında olduğu gibi) bir faiz oranı belirleyerek tartışmaları önler.
bir bankacılardan bir de telefonculardan korkacaksın kardeşim.2 iki daha dört.
Haaaabirde su var,aci yiyen ertesi sabah aciyi hisseder,ozellikle boyle ulkelerde
Maalesef Gariban somurulmeye mahkum
Ayni klasik tuzak ,bankayi selbest birak istedigi gibi oynatsin,,,
Güzel bir adım ama vatandaş diyorki ben borcumu ödeyeceğim bana vade ver vade veriliyor 72 ay ama banka yüksek faiz uygulamaya çalışıyor yüzde 2 felan ama normalde tüketici kredisi fazizi kadar olması gerekir.Yani bankalar fırsatçılık yapmaya çalışıyor.Vatandaşı düşünen yok koyun can derdinde kasap et derdinde.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.