Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, 2015 yılında bankacılık sektörünün toplam aktiflerinin reel olarak yüzde 8,6 büyürken, ortalama sermaye yeterlilik oranının yıl genelinde yüzde 15,3 civarında seyrettiğini ve sektörün 26,1 milyar lira kar ettiğini bildirdi.
BDDK'nın 2015 yılına ilişkin faaliyet raporu yayımlandı.
Akben, raporun sunuş yazısında, Türk bankacılık sektörünün yaşanan yoğun siyasi gündeme, bölgesel
jeopolitik gelişmelere ve küresel ekonomik belirsizliklere rağmen dünyadaki pek çok muadilinden farklı olarak 2015'te reel büyümesini, güçlü sermaye yapısını ve karlılığını devam ettirdiğine dikkati çekti.
Söz konusu dönemde sektörün toplam aktiflerinin reel olarak yüzde 8,6 büyürken ortalama sermaye yeterlilik oranının yıl genelinde yüzde 15,3 civarında seyrettiğini ve sektörün 26,1 milyar lira kar elde ettiğini belirten Akben, "Halen ekonomik kalkınmanın en önemli finansman kanalı durumundaki bankacılık sektörümüz, yıl sonu itibarıyla milli gelire oranı yüzde 121 olan 2,4 trilyon lira tutarındaki bilanço büyüklüğüyle, kredi hacmini reel olarak yüzde 10 artırmayı başarmış, yönetilebilir düzeydeki riskleri ile ülke ekonomisinin krizlere karşı dayanıklılığını artırıcı bir rol oynamıştır. Bu istikrarlı çizginin sürdürülmesinde şüphesiz bankacılık sektörümüzün gösterdiği fedakar çabaların yanı sıra bankalarımızla düzenleyici ve denetleyici otorite olarak Kurumumuz arasındaki ortak anlayış ve yakın işbirliği belirleyici olmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.
Geçen yılın BDDK açısından uluslararası standartlara tam uyumun sağlanmasına yönelik mevcut düzenleme yapısının gözden geçirildiği, tespit edilen ihtiyaçlar çerçevesinde çok sayıda yönetmelik ve tebliğ değişikliğinin gerçekleştirildiği, yeni düzenleme ve iyi uygulama rehberlerinin ihdas edildiği yoğun bir yıl olduğunu kaydeden Akben, özellikle sermaye yeterliliği, risk yönetimi, sistemik önemli bankalar, raporlama ve muhasebe uygulamaları konularında çalışmalara yoğunlaşıldığını ifade etti.
Düzenleme Tutarlılığı Değerlendirme Programı (RCAP) sürecine Türkiye'nin dahil olduğunu bildiren Akben, gözden geçirme sonucunda da bankacılık mevzuatının uluslararası Basel standartlarına tam uyumlu bulunduğunu ve ülkenin tüm standartlara tam uyumlu bulunan az sayıda G-20 ülkesinden birisi olmayı başardığına işaret etti.
Başta kamu sermayeli katılım bankaları olmak üzere oyuncu sayısının ve ürün çeşitliliğinin artmasının halen yüzde 5-6 civarında seyretmekte olan sektör payının çok daha yukarılara çıkarılmasına imkan sağlayacağına, bunun da gerek tasarrufların artırılmasına gerekse finansal derinleşme ve istikrara çok olumlu katkılar vereceğine inandığını ifade eden Akben, geçen yıl başlayan ve bu yılın üçüncü çeyreğinde tamamlanması öngörülen Finansal Sektör Değerlendirme Programı (FSAP) çalışmalarının BDDK'nın en önemli gündem maddelerinden birini teşkil edeceğini vurguladı. Akben, kurumun bu yıl ayrıca ekonomik ve finansal gelişmelerin yakından takibine dayalı olarak ihtiyaç duyulabilecek makro ihtiyati tedbirleri değerlendireceğini ve hayata geçireceğini, katılım bankacılığını geliştireceğini, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi çalışmalarını sürdüreceğini bildirdi. Akben, şunları kaydetti:
"2016 yılında İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi kapsamında önemli bir adım da Kurumumuzun İstanbul’a taşınması olacaktır. Kurulduğu 2000 yılından bu yana faaliyetlerini Ankara ve İstanbul’da yürütmekte olan Kurumumuz 2011 yılında yürürlüğe giren yasal düzenlemede öngörüldüğü şekilde merkezini de İstanbul’a taşıyarak gözetim ve denetimi altındaki kuruluşlarla olan bilgi alışverişi ve yakın çalışma imkanını artırmayı amaçlamaktadır. Böylece Kurumumuz tüm hizmet birimlerinin bir araya gelmesinin yaratacağı yönetimsel etkinlik artışının yanı sıra yepyeni vizyonu ve heyecanıyla söz konusu projeye de belirgin bir ivme kazandıracak, Türk finansal sektörünü daha ileri noktalara taşıma gayretini sürdürecektir."
BDDK'nın Faaliyet Raporu'na göre, Türk finansal sektörünün aktif toplamı 2015 sonu itibarıyla 3,6 trilyon lira olurken, finansal sektör GSYH’nin yaklaşık 1,8 katına ulaştı. Geçen yıl sonu itibarıyla Türk bankacılık sektörünün, finansal sistem içerisindeki payı yüzde 65,7’ye, toplam aktiflerin GSYH’ye oranı ise yüzde 120,7’ye yükseldi.
Söz konusu dönemde toplam aktifler itibarıyla bankalar yüzde 18,2, finansal kiralama şirketleri yüzde 24,8, faktoring şirketleri yüzde 1,2 ve finansman şirketleri yüzde 34,2 büyürken, varlık yönetim şirketleri yüzde 31,7 küçüldü.
bu kurum acil bir şekilde ıslah edilmeli
madem bankaların durumu iyi ?! size soruyorum ; 1 milyar dolar sermayeniz olsa bu ülkede banka mı kurarsınız yoksa tahvil alır veya mevduata mı koyarsınız ? getirisi aynı zahmetini siz daha iyi bilirsiniz.. bankaların durumunun iyi olduğuna sokaktaki kediler bile güler ..
size BDDK başkanlığı değil insan kaynakları müdürlüğü daha çok yakışıyor,kurumdan onlarca işçi çıkardınız tamda taşören kanunu çıkacakken neyi amaçladınız acaba yakınlarınızın bu fırsattan yararlanmasını mı ?
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.