Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ekonomi yönetimi, kredi piyasasının işleyişine yönelik düzenlemelerin etkinliğini artırabilmek için yeni bir adım atmaya hazırlanıyor. Ticari kredi maliyetlerinin Merkez Bankası’nın para politikası faizine yakınsayabilmesi adına bankaların ticari kredilere uyguladıkları kısa vadeli kullandırım komisyonlarına sınırlama getirilmesi amaçlanıyor.
Bloomberg HT'de yer alan habere göre, bankalara yönelik bu adım ile birlikte, Merkez Bankası’nın daha önce uygulamaya aldığı “ticari kredilerde faiz tavanı” uygulamasının etkinliğinin artırılması amaçlanıyor.
Faiz üst sınırını aşmak için kullanılan 'komisyon' yöntemi engellenecek
Merkez Bankası’nın yaptığı düzenleme sonrasında, bankacılık sektöründe ticari kredi faizlerinde ciddi gerileme yaşanmış ve kredi faizleri yüzde 30’lardan yüzde 21’lere kadar gerilemişti. Ancak düzenleme sonrasında kredi kullandırımlarında kısa vade tercih edilmeye başlanmış, bankalar bu kısa vadeli kullandırımlar için aylık yüksek komisyon ve kullandırım ücreti uygulayarak kredi maliyetini kendileri için düzenleme öncesinde görülen seviyelere yakın tutmayı amaçlıyordu. Bankalar düşen kredi faizleri ile kendi risk maliyetleri arasında dengeleme yapabilmek için kredinin yüzde 1,1’i olarak uygulanan kredi kullandırım ücreti uygulanıyordu. Bu şekilde düşen faize rağmen kredi maliyetlerinin aynı seviyelerde kalmasına çalışılıyordu.
Getirilmesi düşünülen yeni sınırlamayla, ticari kredi maliyetlerini düzenleme öncesine yakınsatan bu arka kapı uygulamasının sonlandırılması ya da dengelenmesi amaçlanıyor.
Merkez Bankası, 20 Ağustos tarihinde yapılan düzenlemeyle bankaların vereceği krediler için katsayı karşılığında menkul kıymet tesis etme yükümlülüğü getirmişti. Bu düzenlemeyle Merkez Bankası’nın referans faiz oranının 1,4 katı Faiz uygulanan krediler için yüzde 20, 1,8 katı ve üzerindeki krediler için yüzde 50 menkul kıymet tutma zorunluluğu getirilmişti. O gün için yüzde 16,32 olarak uygulanan referans faiz oranı üzerinden bu, yüzde 23 ve yüzde 29’luk faiz tavanları getirmişti.
Referans faizin %20-26,5 seviyelerine yaklaşması öngörülüyor
Geçen ayki faiz oranı ile referans faiz de inmiş ve tavanlar yüzde 21,5 ve yüzde 27,6 olarak revize edilmişti. Merkez Bankası’nın bugünkü indiriminin ardından referans faizin yüzde 20 ve yüzde 26,5 seviyelerine yaklaşması bekleniyor.
Merkez Bankası, faizin yüzde 12’ye indirildiği PPK metninde, “Son dönemde belirgin şekilde açılan politika-kredi faizi makasının ilan edilen makro ihtiyati tedbirlerin katkısı ile geldiği denge yakından takip edilmektedir. Kurul, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlarını güçlendirmeye devam edecektir” ifadelerine yer vermişti.
TCMB kritik faiz kararını açıkladı
TCMB, ticari kredilerde ücret ve komisyonları da izleyecek
sanki krediye bu faizlerle erişim var da sıra komisyona geldi.Önce krediye erişimin önünü açın .Şu anda Devlet bankaları dahi kredi vermiyor.Hangi faiz ,hangi komisyon .Gülüyorum ağlanacak halimize ...
Her türlü fiyaskoyu deniyorlar sırf faizi inatla arttırmamak için sürekli ülkenin birikimi olan dövizi satarak kurlara müdahele ederek aylardır olmuyor olmayacakta faizle tarihte mücadele edip başarılı olan bir ülke yoktur hepsinin sonu hüsran
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.