<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılık"Bankaların risk yönetimi kuvvetli"----

"Bankaların risk yönetimi kuvvetli"

Bankaların risk yönetimi kuvvetli
18 Haziran 2013 - 17:09 www.finansingundemi.com

BDDK Başkanı Mukim Öztekin bankacılıkla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) Başkanı Mukim Öztekin,Euromoney Konferansı'nda son gelişmeleri değerlendirdi.

FAİZLERDEKİ ARTIŞ DIŞ KAYNAKLI
Öztekin, son dönemde faizlerdeki artışın esas itibariyle Fed'in politikalarına bağlı yurtdışı kaynaklı olduğunu belirterek, faizdeki artışın çok küçük bir bölümünün ise üç haftadan bu yana devam eden protestolardan kaynaklandığını söyledi.
Öztekin, "21 gündür yaşadığımız problem ciddi bir problem. Ama faiz ve kurdaki artışların önemli sebebinin yurtdışı kaynaklı olduğunu söyleyebilirim. Çünkü faizler 31 Mayıs itibariyle oldukça yükselmişti. Faizdeki artış esas olarak Fed'in açıkladığı politikalarla ilgili. Üç haftadır süren olaylara rağmen bankalarımız da sağlamlıklarını ispat etmiş durumdalar" dedi.
Öztekin, Fed'in açıklamaları ve protesto olaylarının ardından Türkiye ekonomisinin çok az bir faiz artışıyla bu önemli krizi yönettiğine dikkat çekti.
Öztekin, bankacılık sektörünün faiz, kredi, kur ve likidite riski yönetimleri açısından ileri düzeyde olduğunun altını çizerek, bankaların bu anlamda bir sorun yaşayacağını düşünmediklerini kaydetti.
TÜRK BANKALARI AÇISINDAN RİSK YOK
Fed'in açıklamalarının doğru okunması gerektiğine dikkat çeken Öztekin, Türk bankaları açısında da bir risk görmediğini söyledi.
Tahvil ihraçları ve bundan sonraki borçlanma maliyetleri ile ilgili soruyu da yanıtlayan Öztekin şunları söyledi;
"Bankalarımız yurtdışından aldıkları fonların karşılığında bilanço dışında ciddi anlamda risklerini hedge etmek anlamında para ve Faiz swap'ı yapıyor. Dolayısıyla bankacılığımızın şu anda açık pozisyonu bulunmuyor. 1.5 milyar dolar civarında bankacılığımız pozisyon fazlası vermiş durumda. Bilanço içinde bir miktar açık gözükse de bilanço dışındaki işlemlerin içindeki swap dediğimiz işlemler yoğun bir şekilde kullanılmakta. Swap işlemleri nedeniyle de özellikle bankacılarımızın risklerini çok iyi yönettiğini görüyoruz."
TÜKETİCİ BORCU ARTIYOR
Öztekin, ayrıca tüketicilerin borcunun arttığına da dikkat çekerek, tüketicilerin ayağını yorganına göre uzatma konusunda ciddi uyarıya ihtiyacı olduğunu söyledi.
Tüketici kredilerinin oldukça yüksek olduğunu söyleyen Öztekin, "Ödenen faizlere baktığınızda da ciddi miktarda bir faiz söz konusu. Burada biraz daha bilinçli davranılması gerektiğini düşünüyorum" dedi.
BİLANÇOLARDA KMH KAYBI OLACAK
KMH'lardaki son düzenleme sonrasında bankaların kârları nasıl etkilenecektir sorusu üzerine Öztekin, "Bankaların bilançolarında KMH ile ilgili mutlaka bir gelir kaybı olacaktır ama bankalar ulaşamadığı insanlara ulaşarak, daha iyi hizmet vererek bunu telafi etme yolunu tercih etmeliler" dedi.
Son dönemde gündeme gelen faiz lobisi ile ilgili bir soru üzerine de Öztekin şöyle devam etti; "Faiz lobisini şöyle tanımlıyorum; üç aylık yüzde 50 faiz alanlardır faiz lobisi aslında. 1994'ten 2001 yılına kadar Türkiye'de yaklaşık yüzde 30'ların üzerinde reel faizden bahsedebiliriz. Faiz lobisi derken ben bunları anlıyorum. 2001 krizinde bir gecede yüzde 7,500 faizler konuşuldu. Bu yüzde 7,500 faiz alanlardır diye düşünüyorum. Bunların kim olduğunu herkes biliyor açıkçası. Türkiye 17 Mayıs itibariyle tarihinin en düşük gösterge faizini gördü. Belki bundan rahatsız olanlar diye tanımlayabilirim faiz lobisini."
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)