BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankaların öncelikli gündemi risk kültürü----

Bankaların öncelikli gündemi risk kültürü

Bankaların öncelikli gündemi risk kültürü
06 Kasım 2014 - 13:07 www.finansgundem.com

Denetim ve danışmanlık şirketi EY, bankacılık sektöründe risk yönetimine yönelik daha çok adımlar atılması gerektiğini belirtti

Denetim ve danışmanlık şirketi EY’nin raporuna göre, global sistem açısından önem taşıyan bankaların (GSIB) yarısı son beş yılda operasyonel hata veya eksikliklerden kaynaklı 500 milyon dolardan fazla zarar bildirdi.

Araştırmaya katılan bankacılar bu zararların mesleki davranışlarla ilgili para cezaları (%47), operasyonel hatalar (%24) ve iyileştirme maliyetlerinin (%12) bileşiminden kaynaklandığını belirtiyor. Rapor, bankalar açısından risk kültürünün önemini ortaya koymak açısından kayda değer tespitler ortaya koyuyor.

Denetim ve danışmanlık şirketi EY’nin dünyanın önde gelen finans kuruluşları ile yaptığı “Değişen Odak: Risk Kültürü Bankacılıkta Ön Planda” (Shifting Focus: Risk Culture at the Forefront of Banking) araştırması bankaların önceliğinde dramatik bir dönüşüm olduğunu ve risk kültürü ve yönetiminin artık en önemli gündem maddelerinden biri haline geldiğini ortaya koydu. Rapor, her ne kadar risk yönetiminin sektörün odağında bulunduğuna dikkat çekse de bu konuda hala atılması gereken pek çok adım olduğunu ortaya koyuyor.
 
Rapora ilişkin değerlendirme yapan EY Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Bölüm Başkanı ve Finansal Hizmetler Sektör Lideri Selim Elhadef, bankacılığın yeniden şekillendiğini belirterek “Bankalar açısından risk kültürü üzerinde daha fazla durma eğilimi finans krizinin ardından başladı. Fakat son birkaç yılda ortaya çıkan mesleki davranış ve itibarla ilgili olaylar yüzünden daha da yoğunlaştı. Para cezalarının ve iyileştirme maliyetlerinin artması da bankaları bu yönde tedbirler almaya zorladı” dedi.

Banka iş modelleri regülasyonların baskısı altında

Basel III başta olmak üzere sektöre ilişkin regülasyonların geleneksel iş modelleri üzerindeki baskıyı arttırdığını belirten Elhadef, şunları söyledi:

“Bankaların yaklaşık üçte ikisi (yüzde 65) Basel III’e dayalı likidite ve sermaye değişikliklerinin iş yapma maliyeti üzerinde önemli bir etki yaratacağı düşüncesine katılırken, önemli bir kısım öz sermaye kârlılık oranı beklentilerini düşürdüğünü dile getiriyor. Bankaların yüzde 43’ü ise artık yeterince kârlı olmayan iş alanlarını terk ediyor. Yüzde 12’si de iş yaptıkları coğrafyaları terk edip esas pazarlarına geri dönüyor. Bu değişiklikler bir dereceye kadar sermaye ve likidite maliyetlerine dayandırılabilir. Mevzuata uyum sağlama maliyetinin artması ve uygulama riskinden kaynaklanan ‘risksizleştirme’ düşüncesi kararlarda belirleyici oluyor.”
 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)