Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Borsa İstanbul'da işlem gören 10 mevduat bankasının geçen yılki karı, 2015 sonuna göre yüzde 47,3 artışla 25,2 milyar lira olurken, ortalama öz kaynak karlılığı da yüzde 13,9 seviyesinde gerçekleşti.
Borsada işlem gören Akbank, DenizBank, Garanti Bankası, Halkbank, ICBC Turkey Bank, Türkiye İş Bankası, QNB Finansbank, Şekerbank, VakıfBank ve Yapı Kredinin konsolide olmayan toplam aktif büyüklüğü geçen yılın aralık ayı itibarıyla 1 trilyon 800 milyar lirayı aştı. Söz konusu rakam, 2015 sonuna kıyasla yüzde 15,6 artışa işaret etti.
Borsa İstanbulda işlem gören 10 mevduat bankasının 2016daki net dönem karı, önceki yıla göre yüzde 47,3 artarak 25 milyar 246 milyon 154 bin liraya ulaştı.
Borsada işlem gören bankaların öz kaynakları, geçen yılın sonu itibarıyla 2015e kıyasla yüzde 13,7 artışla 192 milyar lirayı aşarken, ortalama öz kaynak karlılığı da yüzde 13,9 düzeyinde gerçekleşti.
Garanti'nin karı 5 milyar lira, Denizbank'ın kar artışı yüzde 84,8
Borsa İstanbuldaki mevduat bankaları içinde 2016da en fazla net karı 5 milyar 71 milyon TL ile Garanti Bankası elde etti. Net karda Garantiyi 4 milyar 701 milyon lira ile İş Bankası, 4 milyar 528 milyon lira ile de Akbank izledi.
Net karını 2015e göre geçen yıl en çok artıran banka DenizBank oldu. Kar artışı yüzde 84,8 olan DenizBankı, yüzde 70,5 ile QNB Finansbank ve yüzde 57,6 ile Yapı Kredi takip etti.
Akbank ise ortalama öz kaynak karlılığı en yüksek banka oldu. Aralık 2016 itibarıyla ortalama öz kaynak karlılığı yüzde 15,7 düzeyinde bulunan Akbankı, yüzde 15,3 ile Garanti Bankası, yüzde 15 ile VakıfBank, yüzde 14,6 ile DenizBank, yüzde 13,7 ile İş Bankası, yüzde 12,7 ile QNB Finansbank ve yüzde 12,4 ile Halkbank izledi.
Önceki yıl 17 milyon lira zarar eden ICBC Turkey Bank ise 2016da 13,7 milyon lira net dönem karı elde etti.
Ziraatin karı, Borsa İstanbuldaki 10 bankanın toplam karının 4'te biri
Borsa İstanbulda işlem görmeyen Ziraat Bankası, Türkiyenin en büyük aktif toplamına sahip bankası olurken, net karını geçen yıl 2015e göre yüzde 27,4 artırarak 6,6 milyar liraya çıkardı.
Ziraatin 2016daki net karı, Borsa İstanbuldaki 10 mevduat bankasının toplam karının 4te birine denk geliyor.
Bankanın ortalama öz kaynak karlılığı da 2016 sonu itibarıyla yüzde 19,4 seviyesinde gerçekleşti.
Türk bankacılık sektörünün karı 37,5 milyar lirayı aştı
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, Türk bankacılık sektörü, 2016da bir önceki yıla kıyasla yüzde 44,1 artışla 37 milyar 532 milyar lira kar elde etti.
Analistler, Merkez Bankasının TL zorunlu karşılık oranlarını indirmesi, BDDKnın ihtiyaç ve otomobil kredilerinde karşılık oranlarını düşürmesi ve bazı bankaların tek seferlik Visa gelirlerinin etkisiyle bankaların 2016da karlılıklarını artırabildiğini belirtti.
Türkiye Bankalar Birliğinin (TBB) bu hafta gerçekleştirdiği sohbet toplantısına katılan Banka genel müdürleri de sektörde karlılık kadar verimliliğin de konuşulması gerektiğini, elde edilen karların dağıtılmayıp öz kaynağa eklendiğini ve piyasaya kredi olarak verildiğini söylemişti.
Bankacılık sektöründe karlılığın geçen yıl 2015e kıyasla yüzde 44 artmasında baz etkisinin göz önünde bulundurulması gerektiğine işaret eden bankacılar, bu oranın gösterge olarak alınmaması ve karlılıkta bu yıl böyle artışların beklenmemesi gerektiğini kaydetmişti.
"Sektör 2012den bu yana en yüksek öz kaynak ve aktif karlılığına ulaştı"
Turkey Macro View (TMV) Consulting Yönetici Direktörü Ferhat Yükseltürk yaptığı değerlendirmede, bankacılık sektörünün 2016 yılında, uzunca bir süredir devam eden aşağı yönlü trendi kırarak 2012den bu yana en yüksek öz kaynak ve aktif karlılığına ulaştığını bildirdi.
Yükseltürk, söz konusu olumlu performansta net faiz gelirlerindeki ılımlı artışın yanı sıra genel karşılıklardaki azalma ve aktif satışlarının da etkili olduğunu, ayrıca, bankaların son 3 yılda karlılıkta yaşanan sorunları aşmak adına verimliliği artırma odaklı politikalara öncelik vermeleri sonucu operasyonel giderlerini kısmalarının da karlılıkta görülen iyileşmede önemli bir faktör olarak öne çıktığını kaydetti.
Merkez Bankasının 2017deki sıkı duruşu sonrası ortalama fonlama faizindeki artışın sektörün net faiz marjı üzerinde aşağı yönlü riskleri artıracağını belirten Yükseltürk, "BDDK tarafından alınan makroihtiyati önlemler sayesinde net kardaki azalışın sınırlı kalmasını bekliyoruz." dedi.
Borsa İstanbulda işlem gören mevduat bankalarının 2015 ve 2016 net dönem karı ve ortalama öz kaynak karlılığı şöyle (bin TL):
yabancı sermaye bankalar aracılığı ile vatandaşı ve şirketlerimizi çatır çatır soyuyor..devlette izliyor..
ekonomi millet için değil faiz sistemi için çalışıyor.Bu haber de ispatıdır
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.