Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Finansal katılımın artarak tabana yayılması 2020 yılına kadar global olarak bankaların gelirlerini 200 milyar dolar, Türkiye'de ise yaklaşık 8 milyar dolar yükseltebilir.
Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY'nin "Finansal Katılımda İnovasyon" adlı raporundan derlenen bilgilere göre, dünya genelinde 1,6 milyar bireyin banka hesabı, 20 milyonun üzerinde mikro, küçük ve orta ölçekli işletmenin ise bankacılık hizmetlerine erişimi bulunmuyor.
Bu nedenle teknolojik ilerlemelerin bireysel müşterilerle birlikte mikro, küçük ve orta ölçekli şirketlere hizmet sunma maliyetlerini azaltması, gelişmekte olan ülkelerde faaliyet gösteren bankalar için yeni büyüme fırsatları oluşturuyor.
- "Finansal katılımdaki artış büyümeyi destekleyecek
Finansal katılım, bireylerin bankacılık hizmetlerine erişim sağlaması ile finansal ürün ve hizmetler yoluyla finansal sisteme dahil olmalarını ifade ediyor.
Finansal katılımın artarak tabana yayılması 2020 yılına kadar global olarak bankaların gelirlerini 200 milyar dolar, Türkiye'de ise yaklaşık 8 milyar dolar yükseltebilir.
Söz konusu 200 milyar dolarlık rakam, gelişmekte olan ülkelerde faaliyet gösteren bankaların 2016 yılı gelirinin yüzde 20'sine denk geliyor. Finansal katılımdaki artış gelişmekte olan ülkelerde ekonomik büyümeyi teşvik edici etki oluşturuyor.
Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerin Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'sında (GSYH) yüzde 14'e varan, Kenya gibi gelişme ihtimali daha yüksek olan ülkelerin GSYH'sinde ise yüzde 30'a varan yükseliş öngörülüyor.
En az gelişmiş ülkelerde bulunan mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yüzde 40'ından fazlası, orta gelirli ülkelerde yüzde 30'u, yüksek gelirli bölgelerde ise yüzde 15'i finansman temin etmede güçlük çekiyor.
Finansal katılımın artırılması için bankaların odaklanması gereken üç alan şöyle:
"Hizmetlerin müşterilerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde kişiselleştirilmesi, sunulan finansal çözümlerin sadeleştirilmesi ve maddi olarak karşılanabilir olması. Daha fazla müşteriye daha düşük maliyetle erişim sağlanması hizmet kanallarında inovasyon yapılması, şube ve dijital kanalların dengelenmesi. Yeterli veri bulunmadığı durumlarda teknolojik imkanlar kullanılarak aktif risk yönetimi yapılması."
- "Teknoloji, bankaların hedef müşteri kitlesini genişletmesine imkân sağlıyor"
Rapor sonuçları ile ilgili değerlendirmede bulunan EY Türkiye Finansal Hizmetler Sektör Lideri Damla Harman, teknolojide kaydedilen ilerlemelerin finansal hizmetler sektörü olanaklarını ciddi bir biçimde artırdığını belirterek, "Bankacılık hizmetlerine erişimin teknolojik gelişmeler öncülüğünde gerçekleştirilen inovasyonlarla kolaylaşması, gelişmekte olan ülkelerde faaliyet gösteren bankaların hedef müşteri kitlesini genişletmesine imkân sağlıyor. Dolayısıyla müşteri segmentlerini yeni teknolojileri kullanarak daha kapsayıcı hale getiren bankaları kârlarını artırmada birçok fırsatın beklediğini söyleyebiliriz." ifadelerini kullandı.
Finansal olarak kapsayıcı bir strateji benimsemesi durumunda yalnızca finansal kuruluşlar için değil, ülke ekonomileri ve bireyler için de pozitif bir etki öngördüklerini aktaran Harman, "Finansal katılımın artması ile birlikte yerel işletmelerin büyümesi teşvik edilirken, şirketler doğal ve insan kaynaklı afetlerden korunur, bireyler ise gelecek için birikim yapmaya teşvik edilebilir." bilgisini verdi.
- Finansal katılımdaki artışın 2020 yılında ülkelere göre bankacılık gelirlerine etkisi şöyle;
1) Çin - 63,5 milyar dolar
2) Hindistan - 27 milyar dolar
3) Brezilya - 20,5 milyar dolar
4) Kolombiya - 13,8 milyar dolar
5) Tayland - 8,5 milyar dolar
6) Türkiye - 7,9 milyar dolar
7) Meksika - 7,6 milyar dolar
8) Vietnam - 5 milyar dolar
9) Nijerya - 4,9 milyar dolar
10) Rusya - 4,6 milyar dolar
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.