Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ekim ayında bankacılık sektörünün net karı 55,2 milyar TL oldu. Bu, aylık yüzde 29 düşüş, yıllık ise yüzde 19 artış anlamına geliyor. Sektörün net faiz gelirleri yüzde 11 artarken, toplam gelirler yüzde 10 geriledi. TL kredi-mevduat makasında artış yaşanması ve net faiz marjında 36 baz puanlık iyileşme, Faiz gelir-gider oranını toparladı. Ancak bu oran hala tarihi düşük seviyelerde bulunuyor. Bankaların komisyon gelirleri yıllık yüzde 119 artış gösterirken, ticari işlemler karındaki düşüş net karı olumsuz etkiledi.
Şebnem Turhan'ın Ekonomim'de yer alan bankacılık sektörüne ilişkin analizinde, sektörde TL fonlama maliyetinde henüz belirgin bir düşüş yaşanmasa da kredilerin yukarı fiyatlanması nedeniyle son 2 ayda kredi mevduat makasında iyileşme yaşandığına ve bu sebeple faiz gelir gider oranında iyileşme sağlanıldığını belirtti. Uzmanlar sektörün, son dönemin en kötü marj performansını üçüncü çeyrekte yaptıktan sonra dördüncü çeyrekte muhtemelen bir toparlanma yaşayacağını belirtti.
TL kredi mevduat makası 47 baz puan arttı
Ekim 2024’te bankacılık sektörünün net karı 55,2 milyar TL olurken, bu rakam yıllık %19 artış, aylık %29 düşüş gösterdi. Sektör, yılın ilk 10 ayında toplam 515,6 milyar TL net kar üretti ve özkaynak karlılığı %25,8 olarak hesaplandı. Ekim ayında net faiz marjı 36 baz puan, TL kredi-mevduat makası ise 47 baz puan artış gösterdi. Komisyon gelirleri yıllık %119 yükselirken, ticari işlemler karı 5,2 milyar TL zarara döndü ve net karı baskıladı. Ayrıca, net karşılıklar 16 milyar TL artarak karı olumsuz etkiledi.
Uzmanlar, üçüncü çeyrekteki zayıf marj performansının ardından dördüncü çeyrekte toparlanma bekliyor. Ancak, regülasyon baskıları ve enflasyon nedeniyle faiz indirimi beklentilerinin ötelenmesi, bu toparlanmanın kademeli olacağını öngörüyor.
İyileşmeye rağmen en düşük seviyelerde
Ekim ayında TL kredi faizlerindeki artış, net faiz marjında düzelme ve faiz gelirlerinde artış sağladı. Bankacılık sektörünün toplam faiz geliri %14 artarak 4,7 trilyon TL'ye, faiz giderleri ise %13,8 artışla 4 trilyon TL'ye ulaştı. Faiz gelirlerinin giderlere oranı hafif iyileşerek %1,193’e çıktı ancak hâlâ tarihi düşük seviyelerde kaldı.
Bank of America (BofA), Türk bankalarının hedef fiyatlarını yukarı yönlü revize etti. Analizde, takipteki alacakların arttığı ancak bu riskin sektörü olumsuz etkilemediği belirtildi. Varlık kalitesinin temel bir sorun olmadığı, bireysel alacakların kritik olduğu ve şirket tarafının daha sağlam kaldığı vurgulandı. BofA, Türk bankalarının üç ana gelir kaynağını net faiz gelirleri, ücretler ve işlemler olarak sıraladı.
Bankayla ödeme zorunluluğunda miktar 30 bin liraya yükseldi
İller Bankası'nın sermayesi artırıldı
Dolandırıcılıkla mücadelede bankaların yardıma ihtiyacı var!
Bankacılık sektörü net kârı 515 milyar TL'yi aştı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.