Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, altın cinsinden tasarrufların ekonomiye kazandırılması ve rezervlerin artırılması için 1 Eylül 2016 tarihinde Zorunlu Karşılıklarla ilgili bir politika değişikliğine gitti. Söz konusu değişikliğe göre Rezerv Opsiyon İmkânı kapsamında zorunlu karşılığa standart altın kabulü için sağlanan yüzde 30 oranına ilave olarak yüzde 5 oranında yeni bir dilim eklendi. Bu dilime kabul edilecek standart altınların kaynağının ise 3 Ekim 2016 tarihinden itibaren bankalar tarafından yurt içi yerleşiklerden toplanacak işlenmiş veya hurda altın olma şartını getirdi.
REKABET KIZIŞIYOR!
Bu dilim için rezerv opsiyon katsayısının da 1 olarak belirlenmesi bankaların hurda altın toplama projesine olan iştahını ve ilgisini arttıracak.
İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Altın Bankacılığı Müdürü Evren Yaşar, TCMB’nin yaptığı bu politika değişikliği ile TL yerine zorunlu karşılıklara verilecek altınlarda, fiziki altından kaydi altına dönmüş olan altına bir ayrıcalık tanıdığına dikkati çekti.
Bankaların yastık altından çıkarıp kazandırdığı toplam altın değeri kadar TL’sini boşa çıkarma imkanına sahip olduğuna işaret eden Yaşar, bu durumun bankaların yastık altındaki atıl altınların ekonomiye kazandırılması için daha fazla gayret sarf etmesine neden olacağını ve bunun da önümüzdeki dönemlerde etkisini göstereceğini söyledi.
5 BİN TON ALTIN YASTIK ALTINDA
Yastık altındaki fiziki altının ülke ekonomisi için çok ciddi bir kaynak olduğunu vurgulayan Yaşar, sözlerine şöyle devam etti: “Bu kaynak finansal sistemin dışında atıl bir şekilde saklanıyor. Ülkemizde yastık altında olduğu tahmin edilen altın miktarı 5000 tondur. İstanbul Altın Rafinerisi olarak sadece bunun 55 tonluk kısmını ekonomiye kazandırılmasına aracılık ettik. Daha emekleme aşamasında, olan bir proje ama bu katkı ivmeyi çok daha arttıracaktır.
EKSTRA 36 TON
2015 yıl sonu verilerine göre, bankalar zorunlu karşılıklara karşılık 400 ton altını 50 milyar TL karşılığında bankada tutuyorlardı. Bu ülke ekonomisi ve özellikle bankalar açısından çok önemli bir kaynak sağlanması anlamına geliyordu ancak bu ekonomik kaynağın merkezi yastık altı değildi. Ancak yeni politika değişikliği ile ekstra 36 ton karşılığında 4.5 milyar TL kaynağın daha yastık altından çıkartılarak bankalara ve ekonomiye enjekte edilmesi mümkün olabilecek. TCMB’nin ülke ekonomisi açısından çok önemli bir adım attığını düşünüyoruz ve zorunlu karşılıklar için yastık altından gelen altınlar için ayrılan dilimin ilerleyen aşamalarda, ülke menfaatleri için daha da artacağını düşünüyoruz.”
Milliyet
niçin elimdeki varlıgı bankaya yatırayım zaten degerini kendi koruyor herzaman daldaki iki kuştansa eldeki birkuş iyidir bankalarada güvenmiyorum okadar
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.