Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in enflasyon muhasebesine dahil edilmeyeceğini açıkladığı bankalar, yüksek enflasyon karşısında "gerçek olmayan" kârlar üzerinden değerlendirilmemek için enflasyon muhasebesinin kendi bilançolarına da uygulanması konusunda Hazine ile görüşmeyi değerlendiriyor.
Konuya yakın üst düzey üç bankacı Reuters'a bankaların enflasyon muhasebesi sonrasında kârlarının yarıdan fazla azalmasını beklediklerini belirterek, bankaların uygulamaya dahil olması gerektiğini bu yüzden Hazine ile görüşme planlandığını söyledi.
Bir bankacı, "Bankalar uygulamaya geçmek istiyor. Bununla ilgili Hazine ile görüşme planlanıyor. Bankalar yüksek enflasyon ortamında kâr elde etti ve bunun üzerinden vergilendiriliyor" dedi.
Türkiye Bankalar Birliği yorum yapmadı
Bir başka bankacı da, "Enflasyon muhasebesi olursa kârlar yarıdan fazla azalıyor. Hatta bazı bankalar zarar da açıklayabilir" diye konuştu.
Bir diğer bankacı, bankaların enflasyon muhasebesinden kapsam dışı kalmasının nedenini hükümetin vergi gelirlerine olan ihtiyacı olduğunu belirtti.
Türkiye Bankalar Birliği'nin konuyla ilgili Reuters'ın sorusuna bir yorum yapmadığı belirtildi.
Şimşek finans kuruluşalarını kapsama almayabileceklerini söylemişti
Ekim 2022'de enflasyon yüzde 85'i aşarken, Türk bankacılık sektörü ise bu ortamda tarihi kârlar açıklamış ve sektörün 2022 sonunda net kârı yüzde 366 artışla 433.46 milyar liraya çıkmıştı. Sektörün Ocak-Eylül dönemi net kârı ise geçen yıl aynı döneme göre yüzde 53.5 artışla 439.7 milyar lira oldu.
Türkiye'de son iki yılda yüzde 85'in üzerine kadar çıkan yüksek enflasyon sonrasında uygulanacak enflasyon muhasebesi, işletmelerin mali tablolarında enflasyon nedeniyle ortaya çıkan bozulmayı düzeltmeyi amaçlıyor.
Şimşek geçen hafta, önümüzdeki yıl enflasyon muhasebesinin uygulanacağını ancak finans kuruluşalarını kapsama almayabileceklerini söylemişti.
Bankacılık sektörünün kârı 439.7 milyar TL'ye ulaştı
Bankacılık sektörünün mevduatı arttı
Bankalarda likidite fazlası eğilimi
Bakan Şimşek'ten enflasyon açıklaması: Ciddi oranda düşüreceğiz
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.