Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bankalar yılın son çeyreğine girdiğimiz bu günlerde "Şimdi al, 2017 yılında öde" kampanyalarına başladı. Dileyen müşterilerine borcunu üç ay öteleme imkanı sağlayan bu kampanyalar ekim ayı sonunda bitiyor.
Son yıllarda sonbahar ve kış aylarında artan harcamaları fark eden bankalar nakde ihtiyaç duyan müşterilerine üç ay borcunu "öteleme" imkanı sunuyor. Üç ay ötelenen kredinin faizi ise genelde ocak ayının başında toplu olarak alınıyor. Bu arada küçük bir hatırlatma yapalım. Üç ay ötelemeli krediler ile klasik krediler arasında faiz farkı da yok. Ayrıca yeni yasal düzenleme ile maksimum vadesi 36 aydan 48 aya çıkan bireysel kredi vadeleri ötelemeli kredilerde de aynen uygulanıyor. Yani ötelemeli kredinizi dilerseniz 48 ayda geri ödeyebiliyor
Halen Türk bankacılık sektöründe Ak-bank, Finansbank ve ING Bank ödemesi yılbaşında başlayacak şekilde üç ay ötelemeli kredi veriyor. Bu bankaların üçünün de ötelemeli kredi kampanyası 31 Ekim tarihine kadar devam edecek.
Biriken borçlan yüzünden kısa süreli nakit sıkışıklığı yaşayanlar için bu üç bankanın ödemesi 2017 yılına ötelenen kredi seçeneklerini inceledik. İşte bu bankaların üç ay ötelemeli kredileri ve şartları...
AKBANK
Özellikle eylül ve ekim aylarının harcamaların arttığı bir dönem olduğuna dikkat çeken Akbank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Arif İsfendiyaroğlu, "Eylül-Ekim ayları okulların açılması, tatil dönüşü biriken borçlar, kışa girerken doğan masraflar nedeniyle harcamaların yoğun olduğu bir dönem. Tüketiciler bu dönemde yüklerini hafifletmek için ödemelerini ertelemek isteyebilirler. Biz de tüketicilerin bu ihtiyacını karşılayabilmek için ertelemeli kampanyamızı başlattık. Kampanyamıza ilgi ise oldukça yoğun" diyor.
Bankanın söz konusu ertelemeli kredisinde vadeler 48 aya kadar uzayabiliyor. 48 ay vadeli kredi kullanan tüketiciler 25 bin TL ve üzeri ihtiyaçları için yüzde 1.19, daha düşük tutarlar içinse yüzde 1.29 oranında faiz ödüyorlar. 10 bin TL tutarında ertelemeli kredi için 3 ay sonunda tek seferlik erteleme faizi ödeniyor. Sonraki 45 ay boyunca ödenecek taksitler ise 310 TL. Banka ertelemeli kredi için farklı bir masraf ise talep etmiyor.
Kampanyaya ilginin artarak devam ettiğini söyleyen İsfendiyaroğlu, krediye ilişkin şu bilgileri veriyor: "Tüketicilerden yalnızca kredi tutarının binde 5'i kadar kredi tahsis ücreti tahsil ediliyor. Bu tutar 10 bin TL kredi için 50 TL. 10 bin TL 48 ay vadeli bir kredi 3 ay ertelemeli olarak kullanıldığında bunun toplam geri ödemesi, ertelemesiz krediye göre yaklaşık 180 TL fazla oluyor."
Akbank'ın 2017 yılma ertelemeli ihtiyaç kredisine Akbank şubelerinin yanı sıra Akbank.com'dan, Akbank Telefon Şubesi kanalıyla veya Akbank Direkt İnternet veya Mobil'e girerek başvurulabiliyor.
FİNANSBANK
HER DÖNEM ÖTELEME İMKANI VAR
Finansbank her tutarda krediye 48 aya varan vadelerle üç ay erteleme seçeneği sunuyor. Üç ay ertelemeli kredide Faiz oranının aylık yüzde 1.20'den başladığı bilgisini veren Finansbank Bireysel ve Özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Enis Kurtoğlu, krediye ilişkin şu açıklamaları yapıyor: "Faiz oranlarımız müşterilerimizin daha önce kullandığı krediler veya kredi kartları geri ödeme performanslarına bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Örneğin 48 ay vadeli, ilk taksit tarihi 3 ay ötelemeli 10 bin TL ihtiyaç kredisi için aylık taksitlerimiz 312 TL'den başlıyor. Ertelemeli kredimizden faydalanmak isteyen müşterilerimizden kredi tutarının yüzde 0.5'i kadar kredi tahsis ücreti tahsil ediyoruz ve hayat sigortası yaptırmalarını istiyoruz."
Üç ay ötelemeli kredilerde maliyetler ise çok fazla artmıyor. Banka ilk taksit tarihinin üç ay ertelenmesi sebebiyle kredinin aylık faiz oranında herhangi bir değişiklik yapmıyor. Ancak Enis Kurtoğlu'nun verdiği bilgiye göre, taksit ödeme tarihleri farklılaştığı için kredi tutarına bağlı olarak aylık taksit ödemelerinde cüzi farklılıklar oluşabiliyor.
Finansbank müşterilerine her dönem üç ay ertelemeli ihtiyaç kredisi ürünü sunuyor. Nakit ihtiyacı bulunan müşterilerin bu ürüne oldukça fazla ilgi gösterdiğini söyleyen Kurtoğlu, "Özellikle yeni yıla girerken müşterilerimiz ihtiyaçlarını hemen karşılayıp ödemelerine bir sonraki yıl başlama imkanına sahip oluyorlar" diyor.
KREDİ NOTUNA ÖZEL FAİZ
ING Bank nakit ihtiyacı olan bireysel müşterilerine 48 aya kadar vade seçenekleriyle 50 bin TL'ye kadar üç ay ertelemeli kredi veriyor. Bankanın söz konusu bu kampanyası 31 Ekim tarihine kadar devam edecek.
Kampanyadaki faiz oranının kişiye özel olduğunu ve Findeks kredi notuna göre belirlendiğini söyleyen ING Bank Bireysel Bankacılık Pazarlama ve Satış Direktörü Ozan Kırmızı, "Kredi kampanyamızda müşterilerimizin Findeks kredi notlarına göre faiz oranımız belirleniyor. Halen yüzde 0.99'dan başlayan faizlerle kredi kullandırıyoruz. Örnek vermek gerekirse, ING Bank'tan 48 ay vadeli 10 bin TL kredi alan müşterilerimiz, Findeks kredi notları 1.850 ve üzeri olduğu takdirde yüzde 0.99 faiz oranından yararlanıyor ve aylık geri ödemeleri 381 TL oluyor" diyor.
Ozan Kırmızı'nın verdiği bilgiye göre ING Bank'ın 3 ay ertelemeli kredi ürününden yararlanan ING Bank müşterileri, taksit ertelemesinden kaynaklı ek bir masraf ödemiyorlar.
Ozan Kırmızı, bu dönemde üç ay ötelemeli kredi ürünü çıkarmalarının temel nedenini ise şöyle özetliyor: "Yılın son üç ayında okula dönüş dönemi, sonbahar ve kış hazırlıkları nedeniyle müşterilerimizin harcamaları ve ihtiyaçları artıyor. ING Bank olarak, bu dönemde de müşterilerimizin yanında olduğumuzu hatırlatmak istedik. 3 ay ertelemeli kredi sayesinde müşterilerimizin ihtiyaçlarını ötelemesine gerek kalmadan biz onların kredi taksitlerini öteledik. Bu dönemde eğitim harcamalarından ev alışverişine uzanan geniş bir yelpazede nakit ihtiyacı olan bireysel müşterilerimiz 50 bin TL'ye kadar 3 ay ertelemeli kredi kampanyamızdan yararlanabilecek." (Esin Çetinel/Para Dergisi)
İnsanları böyle zorgününde nasıl soyacaklarının hesabını iyi yapmış bankalar bizlerde sevinmiştik kredi borcum olan bankayı aradım 1.10 faizle öteleye biliyormuş bu bide devlet bankası yani şunu dedim kendi kendime böyle iyiliği kıçına sok sen bana iyilik değil resmen soygun yapacaksın demem şu ki hepinizin canı cehenneme bankalar sizden halka iyilik gelmez bunu anladım ben siz böyle bir virüs illeti olduğunu bile bile halaa halkı nasıl yolarız hesabındasınız inşallah batarsınız hepiniz
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.