<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankalarda kâr sezonu----

Bankalarda kâr sezonu

Bankalarda kâr sezonu
02 Mayıs 2017 - 15:25 www.finansingundemi.com

Bankalar 2017 yılına hızlı girdi, ilk çeyrekte kâr artışlarının yüzde 34 civarında olması bekleniyor. Borsada bankalara yönelik ilgi artıyor.

Borsa İstanbul'da 2017'ye ilişkin ilk çeyrek rakamlarının heyecanı başladı. Şirketlerin yılın ilk çeyrek performansları hisse yatırımcıları için oldukça önemli. Bilançoların açıklanma dönemlerinde mali tablolara kilitlenen uzmanlar, en hızlı şekilde analizlerini yaparak fırsatları tespit etmeye çalışıyor. İş Yatırım banka sektör analistlerinden Bülent Şengönül ve Kutluğ Doğanay banka sektöründen oldukça ümitli. Hazırladıkları raporda, "Tahminlerimize göre araştırma kapsamındaki bankalarımız 2017 birinci çeyrekte kârlarını yıllık ve çeyreksel olarak yüzde 34 oranında artıracak" yorumunu yapıyorlar. Genel olarak Banka kârlarının birinci çeyrekte oldukça kuvvetli olmasını beklemekle birlikte kamu bankalarında net kâr büyümesinin sektör ortalamasının üzerinde olacağını tahmin ediyorlar. İlk çeyrekte yüksek kâr artışı beklentilerini ise düzenleyici kurumlar tarafından bankaların üzerindeki yüklerin hafifletilmesinin olumlu etkisi ve büyümeye yönelik alınan teşvik edici önlemlerin pozitif izdüşümlerine bağlıyorlar.

Bankalar, yılın ilk çeyrek konsolide olmayan sonuçlarını 10 Mayıs tarihine kadar, konsolide mali tablolarını ise 22 Mayıs tarihine kadar açıklayacak. Mayıs ayında daha fazla hisse bazında hareketler yaşandığını görebiliriz. Peki, bankaların ilk çeyrek kârlılıklarının yüksek olması performanslarına nasıl yansıyacak? Yerli ve yabancı kurum raporlarında kârlılıkların yüksek olmasının bankalara olan ilginin artmasını sağlayacağı dile getiriliyor. Geniş hizmet ağı ve yenilikçi uygulamalarıyla farklı ihtiyaçlara yönelik çözümler geliştiren bankalar, müşterilerinin nakit ihtiyaçlarını şubeye gitmeden karşılayabilmelerine olanak tanıyan dijital çözümlerini de artırıyor. Aktif Bank Genel Müdürü Dr. Serdar Sümer, "Yeni nesil bankacılık' anlayışımızla şubeleşmeyi değil hizmet ağımızı genişleterek, hızlı ve erişimi kolay çözümler üretmek amacı ile çalışıyoruz" diyor. Milyonlarca kişi, bankacılık işlemlerini sadece mobil cihazlardan yapıyor, TV içeriklerine sadece mobil cihazlardan ulaşıyor; büyük reklamverenler mobil pazarlama bütçelerini düzenli olarak artırıyor. Yenilikçi çözümlerin bankaların kârlılığına da yansıması bekleniyor.

BANKA HİSSELERİ YÜKSELİYOR

Banka sektör endeksi yılbaşından bu yana yüzde 22,55 oranında değer kazandı. Yıla 124 bin 482 seviyesinden başlayan BIST Banka Endeksi 158 bin 768 seviyesine yükseldi. İş Bankası, Vakıf-bank ve ICBC Turkey Bank hisseleri yüzde 30'un üzerinde değer kazandı. Garanti Bankası, Halk-bank ve Yapı ve Kredi Bankası da prim yapan hisseler arasında yer alıyor. Banka hisselerindeki yükselişin arkasında bu kurumlara yönelik ilk çeyrekte yüksek kâr beklentisi yatıyor. Şeker Yatırım bankacılık raporuna göre, birinci çeyrekte güçlü kâr artışı ile Yapı ve Kredi Bankası öne çıkacak bankalar arasında yer alıyor. İş Yatırım banka sektör raporuna göre ise ilk çeyrekte kamu bankaları kârlılık artışında önde olacak. Kurum analistleri Bülent Şengönül ve Kutluğ Doğanay şu yorumu yapıyor: "Tahminlerimize göre Halkbank bu çeyrekte net kâr büyümesi sıralamasında lider olacak. Yıllık net kâr büyümesi karşılaştırmasında ise yüksek kredi büyümesi, ucuz maliyetli kamu mevduatına erişimi ve TÜFEX getirilerindeki artış ile Vakıfbank liderliğe oturuyor. Özel sermayeli bankalar tarafında ise Yapı Kredi Bankası ve TSKB düşük baz etkisinin de katkısıyla çeyreksel net kâr büyümesine sahip ilk iki banka olarak öne çıkıyor" diyor.

YAPI KREDİ, TSKB VE İŞ BANKASI

Özel sermayeli bankalar içerisinde ise düşük baz etkisi nedeniyle Yapı Kredi Bankası ve TSKB'nin ön plana çıkması beklenirken, İş Bankası'nın da kâr artışının yüksek olması öngörülüyor. Gelişmelere baktığımızda TSKB, mart sonunda uluslararası piyasalarda "sermaye benzeri sürdürülebilir tahvil" ihracını gerçekleştiren ilk banka oldu. TSKB Genel Müdürü Suat İnce, "Sermaye benzeri tahvil ihraçları finans dünyasının kullandığı önemli borçlanma araçları arasında yer alıyor. Ancak biz konvansiyonel tahvil özelliklerine sürdürülebilirlik boyutunu da ekleyerek yenilikçi bir ürün tasarladık. Dünyada bir ilk olma özelliğini taşıyan ihracımız, piyasalarda dört kat taleple karşılandı. Sağladığımız bu fon sayesinde, özvarlığımızı güçlendirirken sürdürülebilir yatırımlara ilave kaynak yaratmanın mutluluğunu yaşıyoruz" diyor. İnce, söylemleriyle ileriye dönük beklentisinin güçlü olduğu izlenimini veriyor. BNP Paribas uzmanları ise bankacılık sektörü raporunda; 'Yılın ilk çeyreğinde, kuvvetli sermaye yapıları ve yüksek kârlılıkları sebebiyle Garanti ve Akbank'ı beğeniyoruz. Kamu bankaları arasında ise kuvvetli özsermaye kârlılığı nedeniyle Vakıfbank'ı tercih ediyoruz" derken sektöre yönelik olumlu bakış açısını da yatırımcılarla paylaştı.

BANKALARDA YABANCI PAYI

Banka sektörü hisselerinin yüzde 56,23'ü yabancı yatırımcıların saklamasında bulunuyor. Yüzde 3,5'i ise kurumsal yatırımcıların hesaplarında yer alıyor. Yabancıların en fazla kamu bankalarının hisselerinde pozisyon aldıklarını gözleniyor. Vakıfbank hisselerinin yüzde 84,45'i yabancı saklamasında bulunurken Halkbank hisselerinin yüzde 74,87'si yabancı saklamasında. Öte yandan uluslararası bankacılık deneyimini Sırbistan ve Makedonya'ya taşıyan Halkbank'ın Avrupa'daki şube sayısı 65'i geçmiş durumda. İş Bankası C hisselerinin ise yüzde 68,43'ü yabancı saklamasında bulunuyor.

ORTALAMA HALKA AÇIKLIK YÜZDE 33

Banka hisselerinin ortalama halka açıklık oranı yüzde 33. BIST Banka Endeksi'ne dahil 12 bankanın toplam piyasa değeri 189 milyar TL. Bu kurumların halka açık piyasa değeri ise 63 milyar TL. İçlerinde piyasa değeri en yüksek olan Garanti Bankası'nın piyasa değeri 40 milyar 656 milyon TL. Kurumun atılımlarına baktığımızda, mobil pazarlamada hızla ilerlediğini görüyoruz. Mobil pazarlamanın gelişimine yön veren MMA’in (Mobile Marketing Association / Mobil Pazarlama Birliği) Türkiye oluşumunun yönetim kurulu başkanı ve Garanti Bankası Direkt Bankacılık Yöneticisi Işık İlhan, bankanın 2,7 milyon müşterisinin sadece mobil bankacılığı kullandığını beliriyor. İlhan, bankaların mobil dönüşüm ve mobil teknolojilere büyük önem verdiğini belirtirken, "Garanti Bankası olarak aktif dijital müşteri sayımız 5,1 milyonken bu kullanıcıların 4,1 milyonu mobilde aktif olarak görünüyor" diyor. Borsada işlem gören bankalar içerisinde piyasa değeri en yüksek ikinci banka 36 milyar 360 milyon TL ile Akbank olurken onu 30 milyar 464 milyon TL ile İş Bankası izliyor. Şeker Yatırım, 14 Nisan'da Garanti Bankası hedef fiyatını 9,59 TL'den 11,35 TL'ye yükseltti; tavsiyesi ise "al" yönünde.

DEĞERLEME ORANLARI CAZİP

Banka sektöründe değerleme oranlarının cazip olduğu gözleniyor. Sektör ortalamasına baktığımızda bankacılık sektörünün ortalama fiyat/kazanç oranı 7,40 seviyesinde bulunuyor. Sektördeki hisselerin ortalama piyasa/defter değeri oranı ise 0,97 seviyesinde. Sektör hisseleri defter değerlerinin altında işlem görüyor. ZEYNEP AKTAŞ/FORTUNE TÜRKİYE

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)