Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) yayımladığı aylık bankacılık rakamları ilginç bir rekoru ortaya koydu. Verilere göre piyasaların bozulmaya başladığı, kurun yükseliş trendine girdiği 2014 Temmuz ayından bu yılın nisan ayı sonuna kadar bankalardaki hesap sayısı tam 5 milyon artarak 57 milyondan 62 milyona çıktı. Bunun 4 milyonu bankalarda en fazla 10 bin liraya kadar hesabı olanların sayısındaki artıştan kaynaklandı. Daha da ilginç olan ise bankalarda 10 bin liraya kadar parası olanların sayısı 4 milyon artarken bu kesimin parasının aynı dönemde 1 milyar lira azalarak 30 milyardan 29 milyar lira düzeyine inmiş olması.
Habertürk'ün haberine göre, oysa aynı dönemde toplam mevduat 1 trilyon liradan 1 trilyon 146 milyar liraya çıkarken şirketler hariç vatandaşın mevduatı da 32 trilyon liralık artış gösterdi. 10 bin liraya kadar mevduatı olanların sayısındaki bu artış gizemini korurken diğer dilimlerdeki artışların normal seviyelerini koruduğu gözlendi.
PASSOLİG VE SURİYELİ GÖÇMENLERİN ETKİSİ
Konuyla ilgili görüştüğümüz bankacılar da söz konusu 4 milyon hesap artışına net bir yanıt getiremiyor. Ancak Suriye’den gelen mültecilerin Türkiye’deki bankalarda hesap açtığına işaret edilirken, “Sayı net değil ama bazı bankaların artık Suriyeli müşterileri var. Yine sayısı 1 milyonu aşan Passolig de hesap sayısını artırmış olabilir” yorumu yapılıyor.
Dolar kurunun 2.08’den 2.70’lere geldiği son 9 ayda bankalardaki mevduat artışı ise 146 milyar lirayı buldu. Mevduat tutarı 1 trilyon liradan 1 trilyon 146 milyara çıkarken bu 146 milyarın önemli bir bölümü yabancı para mevduat artışından kaynaklandı. Kur artınca vatandaşın ve şirketlerin bankalardaki dolar ve Euro’dan oluşan döviz tevdiat hesaplarının (DTH) Türk Lirası karşılığı da 102 milyar lira arttı. Tabii bu artışta cüzi de olsa döviz mevduatına ödenen faizler de etkili. Geri kalan 43 milyar lira ise Türk Lirası kaynaklı oldu. Ancak 9 aylık yüzde 6’yı hafif geçen TL mevduat artışının neredeyse
faiz artışına denk gelmesi vatandaşın TL mevduat yerine döviz mevduatını artırdığını ortaya koyuyor.
BANKALARIN BÜYÜKLÜĞÜ 2.2 TRİLYON LİRAYA ULAŞTI
Bankacılık sektörünün net kârı nisan sonunda, geçen yıl aynı döneme göre yaklaşık yüzde 9 artışla 8.3 milyar lira oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun nisan dönemi verilerine göre, sektörün aktif büyüklüğü yüzde 22 artışla 2.18 trilyon liraya ulaştı. Aynı dönemde sektörün kredileri de yüzde 25 artışla 1.36 trilyon lirayı buldu. Bankacılık sektörünün sermaye yeterlilik rasyosu ise nisan sonu itibarıyla yüzde 15.1 seviyelerinde gerçekleşti.
9 AYDA 12 BİN 890 YENİ MİLYONER KURDAN BESLENDİ
Bankalarda 1 milyon lira ve üstü serveti olan kişi sayısı da son 9 ayda rekor düzeyde arttı. 2014 Temmuz’da 71 bin 181 olan milyoner hesap sayısı Nisan 2015 sonu itibarıyla 84 bine çıktı. Artan 12 bin 890 milyoner, önceki 9 aylık dönemlerle karşılaştırıldığında rekor yükseliş olduğunu ortaya çıkarıyor. Çünkü bir önceki 9 ayda milyoner sayısının 9 bin 641 kişi arttığı göz önüne alındığında Temmuz 2014’ten Nisan 2015’e kadar artan dövizin 3 bin 249 yeni milyoner yarattığı görülüyor. Temmuz ayından bu yana artış eğiliminde olan kurun dolar milyoneri sayısındaki artışta etkili olduğu gözlendi.
TÜKETİCİ KREDİLERİ TOPLAM 295 MİLYAR LİRAYA ULAŞTI
Bankacılık sektörünün tüketici kredileri yılbaşından bu yana 11 milyar lira artarak 295 milyar liraya çıkarken, kredi kartları harcamaları 12 milyon lira düşerek 86.6 milyar liraya indi.
YENİ HESAP ÖZEL BANKA KAYNAKLI
Rakamlara bakıldığında artışın kamudan değil özel sektör bankalarından geldiği görüldü. Kamuda en fazla 10 bin liraya kadar hesapları olan kişi sayısı 9 ayda 749 bin artarken yerli özel bankalardaki artış 2.4 milyon yabancı bankalardaki artış ise 891 bin kişi oldu.