Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bankalarda 10 yıldır işlem yapılmayan hesaplarla ilgili çağrılara rağmen yaklaşık 93 milyon lira yine unutuldu.
Bankacılık Kanununun 62. maddesine göre, bankalardaki mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son talebi, işlemi veya herhangi bir yazılı talimatının tarihinden başlayarak on yıl içinde aranmayanlar, zaman aşımına tabi oluyor.
Bankalar bu çerçevede zaman aşımına uğrayan mevduat, emanet ve alacaklara ilişkin duyurularını şubat ayından itibaren İnternet sitelerinden yayımladı. Zaman aşımı listesinde isim ve hesap bilgileri yer alan müşterilerin, 15 Haziran 2016 tarihine kadar hesaplarının bulunduğu şubeye kimlik belgeleri ile başvurmaları gerektiği açıklandı.
Ancak bu çağrılar ve duyurular fayda etmedi. AA muhabirinin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) kaynaklarından edindiği bilgilere göre, sadece bazı hesap sahipleri bankalara başvuruda bulundu. Yüz binlerce mudinin unuttuğu 601 bin 158 hesapta, 93 milyon lira kaldı.
26 binden fazla kişi bankaya koştu
Geçen yıl sonu itibarıyla zaman aşımına uğrayan ve bankalar tarafından TMSF'ye ön bildirimi yapılan 627 bin 885 hesap bulunuyordu. Bunların 436 bin 792'sini mevduat, 3 bin 82'sini katılım fonu hesapları, 188 bin 11'ini de alacaklar oluşturuyordu.
Toplam 627 bin 885 hesapta mevduat, katılım fonu ve alacaklara ilişkin muhtelif döviz cinsinden, Türk lirası karşılığı yaklaşık 120 milyon lira unutulmuştu.
Duyurular sonunda sadece 26 bin 727 kişi başvuru yaptı, 27 milyon lirasını geri aldı. Ancak 601 bin 158 hesapta unutulan 93 milyon lira TMSF'ye devredildi.
Devlet kurumlarının bile "unutulmuş hesabı" var
Bu hesapların çoğu gerçek şahıslara ait iken zaman aşımına uğrayanlar arasında, şirketler, vakıflar, dernekler, siyasi partiler ile devlet kurumlarına ait hesaplar da bulunuyor.
Zaman aşımına uğrayarak TMSF'ye devredilen hesaplar arasındaki en yüksek meblağın ise 250 bin dolar olduğu kaydedildi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.