Şubat ayının ilk 12 gününde bankalara mevduat yağdı. Doların 2.50 TL’yi aştığı 10 Şubat’tan sonra 2 günde bankalara gelen 10 milyar liralık mevduat bankacılık çevrelerinin de merakını cezbetti. Paranın kaynağı henüz bilinmiyor. Şubat ayı başından bu yana ise artış TL mevduatta 13 milyar, dolar mevduatında ise kur artışı hariç net olarak 7 milyar oldu. Toplam 20 milyar liralık giriş yaşandı.
Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) rakamlarına göre gerçek kişiler (vatandaş) dışındaki bankalardaki diğer mevduat (ticari mevduat ve bankalararası mevduat dahil) şubat ayının ilk 12 gününde 24 milyar lira arttı. Bu artışın 4 milyar lirasını dolar kurundaki artış nedeniyle döviz mevduatının TL karşılığının yükselmesi oluştursa da Türk Lirası mevduatın da 1-12 Şubat tarihleri arasındaki 12 günde 13 milyar liralık rekor yükselişi şaşkınlık yarattı.
Para girişi son 2 günde ise hızlandı ve 10 ile 12 Şubat arasındaki diğer mevduat kalemindeki mevduat 505 milyardan 515 milyar liraya ulaştı. 10 milyarlık artışın tamamı Türk Lirası kaynaklı oldu. Böylece diğer mevduat kalemindeki toplam mevduat şubat başından 12 Şubat’a kadar yüzde 5’lik önemli bir artış kaydetmiş oldu. Diğer mevduattaki Türk Lirası mevduatındaki artışın oransal ifadesi ise 12 günde yüzde 4.6 gibi astronomik düzeye ulaştı.
3 MİLYAR DOLAR DA DÖVİZ GELDİ
Şirketler mevduatı ile bankaların mevduatını gösteren döviz mevduatı da şubat başında 87 milyar 977 milyon dolarken 12 Şubat’ta rakam 90 milyar 811 milyar dolara ulaştı. Şirketler ve bankalar net olarak 3 milyar dolar parayı daha bankalara park etti. Kurdaki artışın da etkisiyle vatandaş hariç bankalardaki döviz mevduatının Türk Lirası karşılığı 11 milyar lira arttı. Kur artışı hariç şirket ve bankaların bankalara 12 günde getirdiği para 20 milyar lira oldu. Aynı dönemde vatandaşın mevduatı ise neredeyse yerinde saydı. Vatandaşların bankalardaki Türk Lirası mevduatı 405 milyar liradan 408 milyar liraya yükselebildi. Vatandaşın döviz mevdutı ise 96.1 milyar dolardan 95.6 milyar dolara geriledi. Kur artışını fırsat bilen Türk halkı bir miktar dövizini bozdu.
PARANIN YURTDIŞI BANKALARDAN GELME İHTİMALİ ÇOK YÜKSEK
BDDK’nın haftalık raporunda veriler 6 Şubat son tarihli olmasına rağmen bankalararası mevduattaki yıllık yüzde 86.8’lik yüksek artış 6 Şubat sonrası bu trendin devam ettiğini gösteriyor. Bu ise mevduattaki yüksek artışın yurtdışı bankalardan Türk bankalarına yüksek miktarda para gelmiş olabileceğini ifade ediyor. Eğer Türk bankaları arası bir mevduat değişimi olsaydı toplam mevduat artmazdı. Böylece paranın yurtdışı bankalardan Türkiye’ye geldiği anlaşılıyor. Bankalararası mevduat 6 Şubat’a kadar 4.8 milyar dolar artarak 28.6 milyar dolara çıkmış olarak görünüyor.
ABD ÖRNEĞİ DOLARI 2.50 TL'YE TAŞIMIŞTI
Dolar 9 Şubat'ta Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın eleştirilerine enflasyondaki düşüşün yüksek
faiz ile sağlanabileceği yanıtını vermesi ile 2.50 TL’yi görmüş, 10 Şubat’ta ise 2.50 TL’yi aşmıştı. Başçı, İstanbul’daki G20 toplantısında ABD’nin enflasyonu yüksek faizle düşürdüğüne dikkat çekerek “1970’li yıllarda enflasyon çift haneye çıkmıştı. Volcker faizi artırdı, enflasyon düştü” demişti.