Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Kur Korumalı Mevduat hesaplarındaki (KKM) artış ve enflasyon ile gelirleri artan bankaların ödeyeceği Kurumlar Vergisi oranı da artırıldı.
Erdoğan Süzer'in Sözcü'deki haberine göre Kurumlar Vergisi oranı yüzde 20'den yüzde 25'e çıkarılıyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen torba yasa teklifinde yer alan maddenin uygulanmasıyla birlikte bankalardan bu yıl 3 milyar lira, önümüzdeki yıl da 10 milyar lira ilave vergi toplanacağı hesaplandı.
GEÇİCİ DÜZENLEME
Yürürlükteki Kurumlar Vergisi düzenlemesine göre, bankalar ile finansal kiralama, faktoring, finansman ve tasarruf finansman şirketleri, döviz büroları, elektronik ödeme ve para kuruluşları, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kurumları ile sigorta ve emeklilik şirketlerinden yüzde 25 oranında Kurumlar Vergisi alınıyor. Hükümet bu oranın 2021 yılında yüzde 25, 2022 yılında da yüzde 23 olarak uygulanması için geçici düzenleme yapmıştı.
ŞİMDİ KALICI OLUYOR
Yeni torba yasa teklifiyle yasada yüzde 20 olan Kurumlar Vergisi oranı kalıcı olarak yüzde 25'e çıkarılıyor. Ayrıca teklife eklenen geçici bir maddeyle 2022 yılı kazançlarının da yüzde 23'ten yüzde 25'e çıkarılması öngörüldü. Düzenlemenin etki analizini yapan Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kurumlar Vergisi'nin bu yıl 2 puan artırılmasıyla 3 milyar lira, 2023'te 5 puanlık artışın devreye girmesiyle de 10 milyar lira gelir sağlanacağını hesapladı.
Krediye gidecekti maliye kaptı
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, bankalardan kaynağı reel sektöre ucuz kredi olarak aktarmalarını istemişti. Ancak Hazine elini çabuk tuttu, hükümetin yanlış sisteminden kaynaklanan kârın bir bölümünün bütçeye akmasının yolunu açtı.
Bankalara akan kaynak bütçeye alınmış olacak
Kur Korumalı Mevduat hesabıyla (KKM) birlikte faiz oranı yüzde 14-17 aralığında sabitlendiği için normalde enflasyonla birlikte yüzde 20-23'lere yükselmesi öngörülen mevduat faizleri de sabitlenmiş oldu. Aradaki fark bankaların kasasına girerken, oluşan kur farkı Hazine'nin sırtına kaldı. Kurumlar Vergisinin yüzde 25'e çıkarılmasıyla, bankalara akan KKM destekli kaynak bütçeye alınmış olacak.
Bireysel krediler 1 trilyon TL'yi aştı
Muhtar maaşlarına 780 lira zam geliyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.