Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Rekabet Kurumu bankalara ağır ceza getiriyor. Faizde anlaşmalı davrandıkları tespit edilen bankalar büyük ceza alacak.
Üst düzey bankacılar arasında konuşulanlara göre Rekabet Kurumu, bankalarla ilgili ‘rekabet’ soruşturmasında sona yaklaşıyor. 2012 yılı sonlanmadan, en geç 2013’ün ilk çeyreğinde kararın çıkacağı, sayısı 10’u aşan Türkiye’nin önde gelen büyük bankasına milyarlık ceza kesileceği önü sürülüyor. Ankara cephesinde temaslarını yoğunlaştıran bankacılar ceza tutarında indirim adına bir dizi görüşmeler yürütüyor.
E-MAILLERE KADAR İNİLDİ
Soruşturmada banka çalışanlarının, tepe yöneticilerin e-posta mesajlarına kadar inilmiş durumda. Bu mesajlar üzerinden rakiplerle yapılan yazışmalara bakılarak ‘ortak hareket edildiği’ gerekçesiyle rekor ceza kesilmesi gündemde.
Kurum, bankaların tüketiciye verilen faizlerde rekabete uymayarak, tüketici aleyhine ortak hareket ettikleri için inceleme başlatmıştı. Kurum, bankalara gönderdiği yazılı uyarı ile savunma isterken, sıranın sözlü savunmaya geldiği ifade ediliyor.
Cezanın 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun gerekçe gösterilerek kesileceği bilgisi var. İlgili kanuna göre, rekabeti ihlal eden bankalara bir önceki yılın cirosunun yüzde 10’una kadar para cezası verilebiliyor.
Bankacılık sektörü 2010 yılında 22.1 milyar TL, geçen yıl ise 19.8 milyar TL kâr elde etti. Analistler büyük cezalar gelirse bu durumun bilançolarda olumsuz bir tabloya yol açma ihtimali olduğunu belirtiyor.
KART FAİZLERİ DE VAR
Bu arada kredi kartları faizlerinin de soruşturma kapsamı içinde bulunduğunu kaydeden başka bir genel müdür, kredi kartlarında Merkez Bankası’nın faiz limiti olduğunu, zaten bankaların bu oran ya da çok yakınında faiz oranları belirlediklerini, bunun bile soruşturma kapsamında “anlaşarak Faiz oranı belirleme” kapsamı içinde ele alındığını kaydetti.
2011 CEZASI: 72 MİLYON TL
Rekabet Kurumu 2011’de 460 milyon TL ceza kesti. 11 sektöre kesilen cezalar içinde bankaların payı 72.3 milyon TL oldu. En çok ceza alan sektör ise 277 milyon TL ile ‘otomobil’ kategorisiydi.
iŞTE O KARAR
Rekabet Kurumu kararı şöyle: “2 Kasım 2011 tarihli toplantıda, bankacılık hizmetleri pazarında faaliyet gösteren Akbank T.A.Ş., Denizbank A.Ş., Finans Bank A.Ş., HSBC Bank A.Ş., ING Bank A.Ş., Türk Ekonomi Bankası A.Ş., T. Garanti Bankası A.Ş., T. Halk Bankası A.Ş., T. İş Bankası A.Ş., T. Vakıflar Bankası T.A.O., Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. ve T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ile Garanti Ödeme Sistemleri A.Ş. ile Garanti Konut Finansmanı Danışmanlık A.Ş. unvanlı teşebbüsler hakkında soruşturma açılmasına karar verilmiştir. Soruşturma, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesinde yasaklanmış davranışların gerçekleştirip gerçekleştirmediklerinin tespiti amacıyla yürütülmektedir.”
Bankanın uğradığı en ufak zararı çalışan kusuru diye personele ödettirenler bu büyük cezaları bile bile yanlış yapanlara ödettirmeli.
not artırımı olmaz artık. mayıs2013e kadar güzel güzel endeksi indirirler, tüm senetler 1/2-1/3 fiyatına iner. o seviyelerden yüksek temettülü hisseleri bedavaya alırız ve harika bir temettü portföyü daha oluştururuz. borsada fırsatlar bitmez. düşünsenize froto temettüsü 1.65tl, fiyatı 5tl olsa. hayallerimde tabi.
Nedense garanti çok var :) çok sömürüyorlar alsalar da yine müşterilerden çıkaracaklar.
Bu cezayi, Turk bankaciliginin yuzaki ve Bankalar Birligi Baskani muhtesem bankaci Huseyin Aydin bankalara odetmez, geregini yapar.
Özelleştirmenin yerini cezalandırma yoluyla bütçeye katkı sağlama almaya başladı.Ör: elektrik faturalarında başkalarının hırsızlığının parasını ödeyenler, evinin önüne park ettiği araç için İSPARK'a haraç ödemek zorunda kalanlar... doğalgaz, elektrik, su sayaçlarında dönen dolaplar ve haramzadelere peşkeş çekilen alınteri. Sıra sizede, bizede gelecek. Hükümetin desteği yoksa ceza kapıdan girmeyi bekliyor haberiniz olsun.
SONUCA BAK BUNLAR İŞİNİ KILIFINA UYDURUR. KESİNLER CEZAYI İSTEDİĞİ AT OYNATIYORLAR MİLETTEN KIL PARASI TÜY PARASI ALMASINI BİLİYORLAR. BUNUN ÖNÜNE GEÇEBİLDİLERMİKİ BU CEZALARI ALSINLAR.
az bile veriyorlar.bu bankalar ne yapıyor da bu kadar kar elde ediyor.çalışan insanların emeği hep bunların cebine giriyor.türkiyede para politikası vatandaşı soymak için en iyi yol.bu taşın altında vatandaş üstünde geri kalan herkes var.
faizlerde yüksek tutma anlaşması yapsınlar,halk yüksek faizle kazıklansın,sahipleri dünyanın parasını jestiyonlasın, kebablar patronlardan artık..
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.