Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) kredi kartı limitlerine sınırlama getirmesinin ardından küçük bankaların yeni kredi kartı müşterisi kazanmakta zorlandıkları gerekçesiyle gündeme getirdiği, ‘limit transferi’yle ilgili düzenlemede sona yaklaşıldı. Hürriyet'in haberine göre, BDDK’nın görüş istemesi üzerine, Türkiye Bankalar Birliği’nde (TBB) oluşturulan çalışma grubu, limit transferiyle ilgili taleplerin en geç 7 gün içinde sonuçlandırılması için bir düzenleme getirilmesi kararına vardı. Bu çalışma kapsamında Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB), yapılan başvuruların incelenmesi, sonuçlandırılması ve tüm bu süreçte tam anlamıyla şeffaflık sağlanması konusunda bankalar arasında hakemlik yapacağı öğrenildi.
BANKACILARIN GÖRÜŞ AYRILIĞI
BDDK’nın TBB görüşünü de, değerlendirerek birkaç hafta içinde limit transferiyle ilgili esasları belirleyen bir düzenlemeyi duyurması bekleniyor. Ancak kimi bankacılar, böyle bir çalışmanın çok gerekli olmadığı görüşünde. Çünkü mevcut uygulamalara göre isteyen müşteri kredi kartı limitini istediği bankaya zaten taşıyabiliyor. Bu işlem sırasında da, eğer müşterinin kredi limiti gelirinin 4 katını aşıyorsa, müşterinin yine aynı limit ile yeni bankaya geçmesi mümkün. Buna ‘mühür limit’ adını veren bankacılar, “BDDK’nın kredi kartı limitlerine sınırlama getirdiği Ekim 2013’ten önceki limit, gelirinin 4 katını aşıyorsa bile bu miktar müşterinin ‘mühür limit’i olarak kabul ediliyor. Müşteri ödemelerini düzgün yaptığı sürece mühür limiti geçerli ve müşteri limitinde bir kayba uğramadan yeni bankaya geçebiliyor. Dolayısıyla bu çalışma sadece limit transferinin 7 günde sonuçlanması gibi bir kural getirecek o kadar” diyor.
MÜŞTERİYİ CAYDIRIYORLAR
Bazı bankacılar da, limit taşımak isteyen müşterilerin, mevcut bankaları tarafından bunun aksine ikna edildiğini belirterek, “Bankalar limitini taşımak isteyen müşterileri kimi zaman ‘limitiniz düşer’ şeklinde yanlış bilgi aktararak, kimi zaman da farklı ama geçici teklifler sunarak
banka değiştirmekten caydırıyorlar” görüşünü savunuyor. Bütün bunlar göz önüne alındığında BDDK’nın limit transferi konusunda yeni bir düzenleme yapmasına gerek olmasa da bazı küçük
banka temsilcilerinin ısrarı üzerine bu konuda bir düzenlemeye gidilmesi planlanıyor. Bundaki esas amaç ise, bankasını değiştirmek isteyen ancak limiti düşecek endişesi taşıyan müşterilerin büyük bankalar tarafından ikna edilmesinin önüne geçilmesi. Limit transferi düzenlemesinin sonuçlanmasının ardından bankaların kredi kartı tanıtımlarında, ‘limitinizi olduğu gibi 7 gün içinde bize taşımanız mümkün’ şeklinde mesajlar vereceği belirtiliyor.
Taşıma sürecini müşteriyi kazanacak Banka yürütmeli
Limit taşımaya ilişkin düzenleme yapılması gerektiğini savunan bir bankanın üst düzey yetkilisi şunları söyledi: “Limit taşıma konusunda şu anda bir düzenleme yok. Müşteri limitini taşımak istediğinde bunu nasıl yapacağını hatta yapıp yapamayacağını bilmiyor. Dolayısıyla düzenleme yapılması önemli. Hatta bizim istediğimiz, sürecin müşterinin ‘limit taşıma’ talebini ilettiği anda başlaması. Yani müşteri limit taşıma talebini mevcut bankasına ilettikten sonra, hangi bankaya gitmek istiyorsa, süreci o banka yönetsin. Ayrıca bu konuda bir şeffaflık yok. Bunun da sağlanması lazım. Müşteri isterse aynı hesap numarasını yeni bankasına taşıyabilmeli. Süreç kolay ve şeffaf olmalı.”
BDDK’nın limit uygulaması
BDDK, Ekim 2013’te yayınladığı ‘Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik’ ile, müşterinin gelirinin 4 katını aşan limit tanıması halinde üst kısımdaki meblağdan o limiti tanıyan bankayı sorumlu tuttuğunu duyurdu. BDDK uygulamasına göre, yeni kredi kartı alacak olan müşteriler en fazla gelirinin 4 katı kadar limit alabilecekler. Bu limiti ister tek bir bankadan aldığı kredi kartı ile doldurur isterse de farklı bankalardan kredi kartları alarak limitini paylaştırabilir. Türkiye’de şu anda 57 milyon civarında kredi kartı bulunuyor. Söz konusu uygulama mevcut kartlardaki limit için değil, banka ile müşteri arasında yapılacak yeni kredi kartı sözleşmelerinde geçerli olacak.