<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisBankalar üzerinde iklim baskıları artıyor----

Bankalar üzerinde iklim baskıları artıyor

Bankalar üzerinde iklim baskıları artıyor
27 Mayıs 2021 - 16:15 www.finansingundemi.com

Bankalar üzerinde iklim kriziyle mücadele konusundaki baskılar giderek artıyor. Bankaların fon sağladığı şirketlerin iklim etkilerini değerlendirmesi gerekecek.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa’da bankalar doğrudan operasyonlarında karbon emisyonlarını düşürüyor ve enerji kullanımını azaltıyor. 2014 ve 2019 yılları arasında finansal hizmet grupları bu alanda Avrupa’nın lider kurumları arasında yer aldı. Ancak bankalar ve varlık yöneticileri üzerinde, portföylerinde yer alan şirketlerin karbon emisyonları konusundaki baskılar artıyor. Bununla birlikte finansal hizmet gruplarının yaptığı yatırımlar ve verdiği kredilerin emisyonları konusunda değerlendirme yapmak ise oldukça farklı.

Bu “emisyon finansmanları” toplamda bankaların operasyonlarının emisyonlarından ve enerji tüketiminden çok daha büyük oluyor. Ancak buna rağmen kapsamlı bir şekilde ölçülmüyor ve bildirimleri yapılmıyor.

Yatırımlara odaklanan bir sivil toplum kuruluşu ShareAction’ın Finansal Sektör Stratejileri Direktörü Wolfgang Kuhn, bu durumun değişmesi gerektiğini savunuyor. Yatırımcılar genellikle bu konuda dikkatli olmasa da emisyon finansmanlarını analiz etmek “bir banka olarak iklim değişikliğinden nasıl sorumlu olduğunuzu” gösteriyor.

Financial Times’ın haberine göre, geçtiğimiz yıl kurumsal şirketlerin iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik verdiği sözlerin ardından karbon emisyonu yüksek olan şirketlere, kömür üreticilerine ya da tedarik zinciri emisyonlarına verilen destek dikkat çekti. 

Bu emisyonların etkisi oldukça büyük olsa da takip edilmesi de zor. Yine de Carbon Disclosure Project’in nisan ayı için derlediği rapora göre toplamda 27 trilyon dolarlık varlık yöneten 84 finans kurumunun toplam emisyon finansmanı, operasyonel emisyonlarından 700 kat daha fazla.

Ancak bu kurumlar ankete katılan 332 bankanın, varlık yöneticisinin ve sigorta şirketinin yalnızca dörtte birini temsil ediyor. Geri kalanlar ise emisyon finansmanı verilerini paylaşmadı. Bir portföyün karbon ayak izini hesaplamak için, portföyde yer alan şirketlerle ilgili detaylı bilgi gerekiyor. Analiz ise her varlık sınıfı için farklı oluyor. HSBC’nin Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Çevresel, Toplumsal ve Yönetişim Başkanı Farnam Bidgoli, bankaların emisyon finansmanı hesaplamaları konusunda büyük bir zorlukla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Birçok finans kurumu karbon emisyonu yüksek sektörlere sağladığı finansmanı kesmeye başladı. İngiltere bankası Barclays, geçtiğimiz yıl emisyon finansmanını enerji sektöründe kısma yoluna gideceğini açıkladı. finansgundem.com'un derlemesine göre, bu yılın ilk dönemlerinde ise bankadan yapılan açıklamada, bu planın çimento, çelik ve alüminyum sektörlerinde de devreye sokulacağı söylendi. Barclays’in hedefi portföylerindeki karbon emisyonu yoğunluğunu, 2025 yılına kadar %30 oranında azaltmak.

ECB: Kamu harcamaları frenlenmeli

 

Bakan Dönmez duyurdu: 3 yeni kuyuda petrol keşfettik

 

Brüt döviz rezervlerinde düşüş kaydedildi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)