<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankalar Türkiye'den neden gidiyor?----

Bankalar Türkiye'den neden gidiyor?

Bankalar Türkiye'den neden gidiyor?
03 Haziran 2015 - 07:35 www.finansingundemi.com

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bazı bankaların Türkiye operasyonlarını gözden geçirdiğini doğruladı.

 Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Citigroup ve Royal Bank of Scotland’ın (RBS) faaliyetlerini durdurmasının ardından son olarak HSBC ile birlikte gündeme gelen Türkiye’den banka çıkışlarını değerlendirdi. “Toplu şekilde Türkiye’de iş yapmaktan vazgeçme yok” diyen Babacan, sektörün 2008 küresel krizinden sonra dünyada hızlı bir dönüşüm sürecinde olduğunun altını çizdi.  

Pek çok bankanın orta ve uzun vade stratejilerini yaptığına dikkati çeken Babacan, “Doğrudur, bazı bankalar Türkiye ile ilgili operasyonlarını bu yönde gözden geçiriyor ama bir yandan da dünyanın en büyük bankacı ICBC geliyor, Türkiye’den bir banka satın alıyor. Bunlar aynı tarihte oluyor. Dolayısıyla toplu şekilde Türkiye’de iş yapmaktan vazgeçme gibi bir tablo kesinlikle görmüyoruz” dedi. Babacan, perakende bankacılığında ölçek ekonomisinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, bunu yakalayan bankaların iyi iş yaptığını, ancak bu alanda küçük kalanların kârlılığı yakalayamadığını ifade etti.

Teknik donanım ve insan kalitesi açısından Türkiye’deki bankacılık sektörünün dünya standartlarının çok üzerinde olduğunu dile getiren Babacan, “Artık dünyadan pek çok ülke geliyor, ne yapmaları gerektiğini buradan öğreniyorlar” dedi.

Ölçek ekonomisi

Babacan, bütün dünyada bankacılık sektöründe kartların yeniden dağıldığına işaret ederek, Türkiye’deki operasyonlarından vazgeçen bankalara bakıldığında çoğunun sebebinin ölçek ekonomisi olabileceğini söyledi. Küresel anlamda regülasyon baskısı olduğunu belirten Ali Babacan, “Genel anlamda bir kaygımız yok. Çünkü bankacılık sistemi çok hızlı büyüyor, hatta olmaması gerektiği kadar hızlı büyüdüğü için biz tedbir aldık. 3 yıldır yavaşlattık aslında, kredi sistemi üzerinde sınırlamalar getirdik. Bu kârlılıkları etkiledi kuşkusuz” değerlendirmelerinde bulundu. Bankaların defter ve piyasa değerinin aşağı yukarı eşitlendiğine dikkati çeken Babacan, bunu biraz da ‘normalleşme’ olarak görmek gerektiğini  bildirdi.

 Neden gidiyorlar?

- Türkiye’deki operasyonlarından vazgeçen bankalara bakıldığında çoğunun sebebi ölçek ekonomisi

- Ölçek ekonomisini yakalayan bankalar iyi iş yaptı ancak küçük kalanlar karlılığı yakalayamadı

- Bankacılık sistemi çok hızlı büyüyor, hatta olmaması gerektiği kadar hızlı büyüdüğü için biz yavaşlattık. Bu karlılıkları etkiledi

- Küresel anlamda regülasyon baskısı
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • çıkışa bahane 03 Haziran 2015 22:02

    Bankacılıkta laf değil rakam konuşur. HSBC 10 seneden fazla zamandır piyasada ama yatırım bankacılığından öteye gidip sahaya bir türlü çıkamadı. Her pazarın kendine özgü koşulları, sorunları ve çözümleri vardır. Türkiye’deki müşterilere İngiliz, Hollandalı vs yöneticilerin mantığıyla yaklaşırsan sonuçta yenilgiyi kabul edip çıkışa yönelirsin.

  • Guven03 Haziran 2015 09:00

    Cunku kimse guvenmiyor yapilanlar ortada kimsede buyuk para sokmak ismemez tabi ytd.