Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Batılı şirketlerin ağır yaptırımlarına maruz kalan Rusya’dan sermaye çıkışı devam ediyor. Çok uluslu şirketlerden sonra bankalar da ülkeyi terk etmeye hazırlanıyor.
Londra merkezli uluslararası iş gazetesi Financial Times, Batılı bankaların Rusya’dan ayrılmaları halinde oluşacak büyük zararı telafi etmek için toplamda 10 milyar dolardan fazla para ayırdığını yazdı.
Gazete, Ukrayna’ya yönelik özel askeri operasyon nedeniyle ABD ve Avrupa Birliği (AB) tarafından Rusya’ya uygulanan yaptırımların, mevcut durumda Rusya’da faaliyet gösteren bankaları ülkeyi terk etmeyi düşünmeye zorladığını vurgularken, haberinde, Batılı bankaların pazardan çıkış kararından kaynaklanabilecek zarar beklentisi nedeniyle 10 milyar dolardan fazla rezerv ayırdığının altını çizdi.
Gazetenin açıklamalarına göre özellikle İtalyan bankacılık grubu Unicredit’in Rusya’daki olası zararları karşılamak için 1,3 milyar Euro ayırdığına dikkat çekilirken, ülkedeki işinin sona ermesi durumunda 5,3 milyar Euro’luk zarara uğrayabileceğinin düşünüldüğü aktarılıyor.
Yakın zamanda konuşan Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, uluslararası para transfer sistemi SWIFT’ten bağlantısı kesilecek Rus bankalarının listesinin genişletileceğini duyurdu.
Latin Amerika gezisinde Venezuela TV kanalı VPI’ye konuşan Borrell, yakın zamanda alınması planlanan kararla daha fazla Rus bankasının SWIFT’ten çıkarılacağını vurgularken, “Enerji sektöründe Rus petrolünün ithalatını engelleyecek önlemler arıyoruz” diye konuştu.
Rusya Merkez Bankası, ülkede bu yıl gerçekleşmesi beklenen sermaye çıkışına yönelik tahminini iki kat artırarak 75 milyar dolardan 151 milyar dolara yükseltti.
Rusya Merkez Bankası’nın yayımladığı “Orta vadeli tahminler” başlıklı raporda, yıllık enflasyon oranının 2022’de yüzde 18 ila 23 seviyesinde gerçekleşeceği tahminine yer verildi.
Gelecek yıl ise enflasyonun yavaşlayarak yüzde 5 ila 7 bandına düşeceği öngörüsüne yer verilen raporda, ülke ekonomisindeki daralmanın ise bu yıl yüzde 8 ila 10 seviyesinde olacağı kaydedildi.
Raporda, ülkeden bu yıla ilişkin sermaye çıkışıyla ilgili tahmin ise iki kat artırılarak 75 milyar dolardan 151 milyar dolara yükseltildi.
Rusya Merkez Bankası’ndan 11 Nisan’da yapılan açıklamada, ülkede 2021’in ilk çeyreğinde sermaye çıkışının 17,5 milyar dolar iken, rakamın, bu yılın ilk çeyreğinde 64,2 milyar dolara yükseldiği bildirilmişti.
Yaptırımlar nedeniyle onlarca yabancı şirket ve yatırımcı Rusya’dan çekilme veya faaliyetlerini geçici olarak durdurma kararı almıştı.
Rusya’da sermaye çıkışı, 2021’de bir önceki yıla göre yüzde 42 artarak 72 milyar dolara yükselmişti.
AB, petrol yaptırımı için uzlaşmaya çalışıyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.