BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankalar müşteri kaptırmama yarışında----

Bankalar müşteri kaptırmama yarışında

Bankalar müşteri kaptırmama yarışında
30 Aralık 2013 - 09:39 www.finansgundem.com

Mevduattaki klasik yıl sonu rekabetinin tansiyonu bu yıl biraz düşük. Faiz, 100 baz puan yükseldi ama çift hane telaffuzunu sadece küçükler yapıyor

Bankaların bu yılki mevduat kapma yarışında işler geçen yıllardan biraz farklı. Faiz oranları 1 ay önceye göre 100 baz puan yükselmiş olsa da rekabet bu yıl daha çok centilmenlik sınırları içinde yaşanıyormuş gibi duruyor. Bu yıl, bankaların rekabetinden çok müşterinin 'faiz yükselecek çok uzun vadeye gitmeyelim' algısı daha çok konuşuluyor.

Bankaların ana fonlama kaynaklarından biri olan mevduatta aslında her 3 aylık bilanço döneminde bir yarış olur. Faizler hafif yükselir, bu rekabetten de müşteri yararlanır. Bu 3 aylık mevduat kapma yarışının en hızlısı da yıl sonunda olur. Fakat eylül bilançolarında yaşanan rekabetten sonra yılın son bilançosu öncesinde bu rekabet çok hızlı geçmiyormuş gibi duruyor.

DÜNYA'nın bankacılık çevrelerinden edindiği bilgiye göre, bankalardaki eğilimin özeti daha çok 'müşteriyi kaptırmayacak faizi verelim' yönünde. Büyük bankalar mevduat faizini yüzde 9.8'in üzerine çıkartmak istemiyor. Çift haneli mevduat faizi sadece bazı küçük, piyasaya yeni giren bankalarda var.

Nitekim bankacılar ağırlıklı olarak "Mevduat tarafında çok yüksek faiz vermek yerine mevcut müşteriyi kaçırmayacak oranlar teklif ediliyor" cümlesini kurdular.

Büyük bir bankanın fon yöneticisi mevduat tarafında oranların yüzde 9.25-9.75 aralığına sabitlendiğini kaydederek "Geçmiş dönemlerde olduğu gibi çok büyük bir hareket yok. Faizler yüzde 10 seviyesinin hemen altında. Yıl sonu  yığılması yaşanmıyor" derken bir başka bankanın fon yöneticisi "Bu sene rekabetin dozu kaçmamış görünüyor. Bankalar daha çok elindekini kaptırmama yarışında" değerlendirmesinde bulundu.

Faiz 100 baz puan yükseldi

Bankacılar ayrıca gelinen nokta olarak bakıldığında faizin aslında bir ay önceye göre neredeyse 100 baz puan yükselmiş olduğuna da dikkat çekerek, "Faiz sonuçta bundan bir süre önce yüzde 8.75 seviyelerindeydi. Bugün geldiğimiz nokta yüzde 9.75. Yüzde 10 birazda psikolojik sınır" değerlendirmesini yaptı.

Büyük bankalar mevduatta çift haneye ulaşmazken bazı küçük bankalarda ise bu sınır aşılmış gibi duruyor. Mevduat tarafında biraz daha agresif harekete eden orta ve küçük ölçekli bankaların geçen haftanın ikinci yarısından itibaren yüzde 10'lu seviyelerin telaffuz edildiğini anlatan bir bankacı, "Bu defa geçen yıllara göre daha sakin bir ortam var. Son 2-3 gün hareketliydi. Oranlarda bir miktar yükseliş var ama öncesiyle karşılaştırıldığında yine de sakin" ifadelerini kullandı.

Faiz yükselecek beklentisi var

Bankacılar, müşteri tarafında da geçen yıllara oranla tercih farklılıkları olduğunu da söyledi. Bazı bankacılar, müşteride 'faiz yükselecek' beklentisinin hakim olduğuna işaret etti. Bankacılar, daha önce 'faiz yüksek, mümkün olduğu kadar uzun vadeye gidelim' diyen müşterilerden şimdi 'çok uzun vade yapmayalım, faiz yükselecek' tepkisini aldıklarını kaydetti. Bankacılar, "Müşteri tarafında uzun zamandan beri Faiz yükselecek beklentisi yoktu. Ama son olaylar, bu algıyı artırmış gibi" yorumunda bulundu.

Bireysel kredide arz da talep de yüksek

Bireysel tarafta müşterilerden kredi almak için iştahın arttığını söyleyen bir bankacı, "Her yıl sonunda klasik olarak bazı alanlarda kredi kullanımının arttığını görürsünüz. Oto kredileri gibi. Bu yıl bu klasik eğilime BDDK taksit sayısını düşürecek, artık borçlanamayacağız bari alalım diye talebini erkene çeken bir kitlede oluyor" dedi.

İlk etapta bonoda %11, kurda 2.2 TL bekleniyor

Cuma günü yaşanan gelişmelerin bugün piyasada mevduat tarafında fiyatlamaları çok büyük hareketlerle etkilemesi beklenmezken bir taraftan Fed diğer taraftan iç siyasi gerginliklerle artan tansiyonunun kurda ve faizde yükseliş hareketinin süreceği tahminlerini yaptırıyor. Noel tatili nedeniyle şimdiye kadar sadece yabancının stop-loss emirlerinin çalıştığını, bıyıklı yabancıdan satış geldiği ve hacimsiz piyasada sert hareketlerin görüldüğünü aktaran bankacılar, içerideki bu politik tansiyonun yabancının tatilden dönüşünde de sürmesi halinde ilk etapta gösterge bono tahvilinin yüzde 11-12'yi, kurun ise 2.2 TL'yi çok rahat aşabileceğini söylüyor. Bu tansiyonun mart ayındaki seçime kadar sürmesi halinde ise faizde yüzde 15'ler kurda ise 2.4 TL seviyeleri çok rahat telaffuz ediliyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)