<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankalar kredi musluklarını ne kadar açıyor?----

Bankalar kredi musluklarını ne kadar açıyor?

Bankalar kredi musluklarını ne kadar açıyor?
19 Ocak 2017 - 08:39 www.finansingundemi.com

Dünya ekonomi yazarı Osman Arolat, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çıkışı üzerine bankaların kredi musluklarını ne kadar açtığını inceledi. İşte Arolat'ın o yazısı;

Cumhurbaşkanı, önceki gün finans kuruluşları sahiplerini eleştirerek, “Finans sektörü kredi musluklarını açmazsa karşısında bizi bulur” açıklamasını yapınca, “para alış-veriş kurumları” olan bankaların kredi musluklarını ne kadar açtığını rakamlarla irdeleme gereğini duydum.

Önce şunu belirterek başlamalıyım: Bankalar, mevduat toplayıp, bunu kredi olarak vererek para kazanan kurumlardır. Bu açıdan iki şeye bakmamız gerekir. Bunlardan biri, bankaların mevduat toplarken verdikleri faiz miktarı ile kredi verirken talep ettikleri faizdir. Mevduat faizleri yılbaşında ortalama yüzde 10.50 seviyesindeyken, bugünlerde 11-11.30 seviyesine yükselmiştir. Kredi faiz ortalaması ise yüzde 13 iken, agrasif fiyat olarak pazarlıklarla 12.50 seviyesine inebilmektedir.

İkinci bakmamız gereken, bankaların ne kadar mevduat toplayıp, ne kadar kredi verdikleridir. 13 Ocak tarihi itibariyle bankaların topladıkları mevduat 1.5 trilyon lira, verdikleri kredi ise 1.7 trilyon liradır. Bu, topladıkları mevduatın yüzde 116’sını kredi olarak kullandırdıklarını ortaya koyuyor. Yani topladıkları mevduatın üstüne bankalar dışarıdan borçlanarak ekledikleriyle kredi miktarını toplam mevduatın üzerine çıkarıyorlar. Bunun bir başka göstergesi de bankaların menkul değerlerde ne kadar yer aldığıdır. Bu da yüzde 22.5’ta kalmaktadır.

Bankaların mevduat kredi miktarlarına ve oranlarına baktığımızda, reel ekonomi için zorluklar olmasına karşın, daha olumlu bir dönem beklentisi konusunda umutlarını ortaya koyduklarını görüyoruz.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • stratejist19 Ocak 2017 10:45

    Bankalar müşterinin ihtiyacına göre kredi vermiyor. Kendisi ne satmak ister ise onu veriyor. Firmaların elinde ki teminat yapısına bakmıyorlar. Artı yeni moda KGF yoldan geçene KGF veriyorlar. Müşteri çek teminatlı kredi istiyor KGF. Müşteri Rotatif kredi istiyor KGF. Birde KGF'ye ödenen masraf ve komisyonların yanında bankann aldığı faiz ile oranlar aylık 1,50'nin üzerine çıkmakta. Yani firmalar bankalara çalışıyorlar. Firma sahiplerine tek önerim. Özkaynaklarını yükseltmeleri ve birikim yapmaları yoksa her firma Türkiye’de en iyi ortalamada 7 senede batıyor.