<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankalar, kredi isteyenleri SGK'ya bildirecek----

Bankalar, kredi isteyenleri SGK'ya bildirecek

Bankalar, kredi isteyenleri SGK'ya bildirecek
11 Haziran 2014 - 13:14 www.finansingundemi.com

Sosyal Güvenlik Kurumu, her istediği bilgiye artık kolayca ulaşabilecek

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kayıt dışılığın önlenmesi ve eksik bildirimlerin tespit edilmesi amacıyla başlattığı, banka ve diğer kamu kurumlarından bilgi toplamaya yönelik uygulamanın kapsamını belirleyen tebliği yayınladı. Tebliğde özellikle bankalardan detaylı bilgiler istenebilmesine olanak sağlandı. SGK, Sosyal Güvenlik Kanunu ve bağlı yönetmeliklerle 'sadece sigortalılıkla ilgili işlemlerle sınırlı olmak üzere' bankalar, kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, döner sermayelerden şahısların bilgilerini isteme yetkisi almıştı. Bu konuda kısmi uygulama devam ediyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kayıt dışılığın önlenmesi ve eksik bildirimlerin tespit edilmesi amacıyla başlattığı, banka ve diğer kamu kurumlarından bilgi toplamaya yönelik uygulamanın kapsamını belirleyen tebliği yayınladı. Tebliğde özellikle bankalardan detaylı bilgiler istenebilmesine olanak sağlandı. SGK, Sosyal Güvenlik Kanunu ve bağlı yönetmeliklerle 'sadece sigortalılıkla ilgili işlemlerle sınırlı olmak üzere' bankalar, kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, döner sermayelerden şahısların bilgilerini isteme yetkisi almıştı. Bu konuda kısmi uygulama devam ediyor. SGK, bilgilerin nasıl alınacağı ve hangi kapsamda olacağına ilişkin tebliğini yayınladı. Buna göre, bankalar 6 ay işlem görmeyen maaş hesaplarını SGK'ya bildirecek. Ayrıca, emeklilere yönelik olarak, bankalar, SGK fazla ve yersiz ödeme yapılmış olabileceğine dair bildirimde bulunursa hesabın geriye dönük dökümünü verecek. Emeklilerin maaşı üzerinde haciz ve kesintilerden iadeler varsa bu bilgiler verilecek.

Şirketlere geniş kapsamlı e-haciz

Bunlara ek olarak bankalar, gelir testine girenlerin hesaplarında para bulunup bulunmadığına ilişkin bilgi verecek. SGK'ya borçlu şirketlerin işyeri ve yerleşim adresleri talep halinde gönderilecek. SGK altyapıyı tamamladıktan sonra borçlu kuruluşlara elektronik haciz konulabilecek, hesaplarından para aktarımı yapılacak. Bu arada, tebliğle Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün kuruma borcu olanların gayrimenkul bilgilerinin görüntülenmesine imkan sağlanması da hükme bağlandı. Yine altyapı sağlanıncaya kadar kamuda kiler hariç, çalışanların TC numaraları, işyeri sahiplerinin kimlik bilgileri, çalışanların unvan ve adres bilgileri ile ödenen miktar bilgileri SGK'ya verilecek. SGK, kayıtdışılık yanında, bazı ödenen miktardan daha düşük ücret beyanlarının önlenmesine yönelik de çalışma başlatmıştı. Ayrıca tebliğle elektronik hacizlerin Banka hesapları dışına da yaygınlaştırılmasının altyapısı sağlandı. SGK, borçluların tapu, araç kayıtlarına ulaşabilecek. Borsa İstanbul ve Takasbank nezdindeki hisse varlıklarını dondurabilecek. Kamu İhale Kurumu da bilgi paylaşacak.

Öte yandan SGK ilk kez talep edilen bilgilerin kapsamına tüketici kredileri ile kredi kartı başvurularını da ekledi. Kurum, tüketici kredisi ve kart başvurusu yapanların, maaş bilgilerini içeren belge sunmaları halinde, bu evrakların da bildirilmesini tebliğe koydu.

SGK'ya kim, hangi bilgiyi verecek?

ADALET BAKANLIĞI: Emekliler ile maaş ödenen kanuni temsilcilerine yönelik mahkemelerce kayyum ve vasi atamaları bildirilecek.

AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI: Sosyal Yardım Bilgi Sistemi'ni yetkilendirilen SGK personelinin erişimine açacak. Sosyal hizmet kuruluşlarında ders saati ücreti karşılığı eğitim verenlere ilişkin bilgiler, özel mesleki rehabilitasyon merkezlerinde çalışan öğretmenlerin bilgileri verilecek.

BİLİM SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI: Çalışanlara yönelik bilgiler verilecek.

ÇALIŞMA BAKANLIĞI: Yabancı çalışanlar, işsizlik ödeneği alanlar, özel istihdam bürolarınca işe yerleştirilenlere ilişkin bilgi verecek.

EKONOMİ BAKANLIĞI: Serbest bölgelerde faaliyetteki işyerlerinin çalışan ve işveren bilgilerini SGK'ya verecek.

TARIM BAKANLIĞI: Destek programlarından yararlanmak için başvuran ve çiftçi belgesi alanların bilgileri SGK'ya verilecek. Çiftçi Kayıt Sistemi verileri de paylaşılacak.

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI: MERSİS başta olmak üzere kayıt ve sicil veri tabanlarına SGK'nın yetkilendirdiği kişilerin erişim sağlanması zorunlu kılındı. Türkiye'ye giriş çıkış yapan ticari araçlara yönelik bilgi de paylaşılacak.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI: Silah ruhsatı v.b çeşitli konularda derlediği veriler ile istenilmesi ve gerekçe sunulması halinde kişilerin yurt dışı giriş-çıkış bilgileri SGK'ya sunulacak.

BELEDİYE VE İL ÖZEL İDARELERİ: İşyeri ruhsatları, zabıta denetim tutanakları, şehirler arası ve şehir içi otobüs terminallerindeki bilgiler, işletilen servis ve diğer taşıtlara ilişkin bilgiler, su abonelikleri bilgileri verilecek.

EMNİYET VE JANDARMA: Zorunlu kimlik bildirimi uygulamaları kapsamındaki bilgiler, SGK'ya borçlu olanların taşıtlarına ilişkin bilgiler, trafik denetimleri bilgileri, trafik tescil işlemi bilgileri, nüfus paylaşım sistemindeki adresler bildirilecek.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI: Bakanlık bünyesinde ruhsatlandırma ve rehberlik vb. lisansa bağlı hizmetlere ilişkin bilgileri paylaşacak.

MALİYE BAKANLIĞI: Muhtasar beyanname ile verilen çalışan ücreti kodlu bilgileri, Ba-Bs bildirimlerini, mükellef bildirimlerini, elektrik ve doğalgaz abonelikleriyle oluşturulan Gelir İdaresi bilgi altyapısındaki bilgileri, kurumdan aylık alanların yeniden çalışmaya başlaması halinde bu bilgileri, VEDOP veri ağını erişime açacak. Ayrıca, teşvik için başvuranların bilgilerini de paylaşacak.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI: Öğrenci yurtları, özel okullar gibi yerlere ilişkin işyeri ve çalışan bilgilerini paylaşacak.

SAĞLIK BAKANLIĞI: Kendi bünyesinde izne ve ruhsata tabi açılan işyeri ve çalışan kişilere yönelik bilgi altyapısını paylaşacak. Tebliğle ayrıca spor federasyonları, banka sandıkları, Basın İlan Kurumu, TESK, TÜRSAB, TPE, YÖK gibi kamu kurum ve kuruluşlarının bilgilerini paylaşması zorunlu kılındı. Bilgiler SGK'ya bir ay içinde esas olarak sayısal ortamda gönderilecek. Mümkün olmadığı durumda basılı verilebilecek. Bilgi verilmemesi halinde de ceza kesilecek.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)