Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bu güne kadar 75 bin konuta imza atan Kiptaş, son dönemde kentsel dönüşüm projeleriyle de adından sıkça söz ettirir oldu. Biz de Yeni Şafak Gazetesi olarak yeni dönem projelerini konuşmak üzere Kiptaş Genel Müdürü İsmet Yıldırım’ın kapısını çaldık. Uzun yıllar kurumun genel müdürlüğünü yapan ve binlerce projenin harcına emeğini katan İsmet Yıldırım’la sektörün nabzını da tuttuk. Sohbetimizin başında Yıldırım, “Talep var mı bilmiyorum ama arz çok” dedi. İşte söyleşimiz de böylece başlamış oldu.
Tam da bu noktadan devam edelim isterseniz. Talep neden yetersiz?
Bunda fiyat politikası etkili. Diyelim ki bir daireden yüzde 50 kazanacaksa yüzde 20 kazansın veya yüzde 15 kazansın. Yani bilmiyorum arkadaşların kazanç nispetlerini de benim aklıma geleni söylüyorum. Bunları söylerken afaki söylüyorum. Ama bir oran varsa o oranları düşürerek piyasayı canlandırabilirler.
Kardan fedakarlık yapmak devam eden projelerde nasıl işler. Buradan ilk ev alanlara haksızlık olmaz mı?
Bu noktada tabiki bir çıkmaz var. Ama bu bir hesap işi. Projenin yüzde 10'u gibi bir satışın önce yapıldığını varsaydığımızda satışı önce yapılan konutlarda konut alıcısına aradaki fark ödenebilir. Bu model bana göre inşaatı bitirmek için gidip bankadan finansman kredisi kullanmaktan daha iyi. Müteahhit bankadan kredi kullanarak proje yaparsa tabi bankalarda yüksek kar yazıp en yüksek vergiyi öder. Evin fiyatı da ondan dolayı yükseliyor. Bu bir sarmal.
BANKALAR PROJE KREDİLERİNE GİREBİLİR
Banka-müteahhit ilişkisi nasıl olmalı?
Bankalardan krediyi cebinde yeterli parası olmayan ve ev almak isteyen vatandaş çalmalı. Yüksek faizlerle projeler yükselmez. Bankalar müteahhitlerle beraber proje yapabilir. Bunu yapan finans kurumları var ve zarar etmiyor. O zaman piyasaya rahatlık gelir.
ARSA FİYATINI DA MÜTEAHHİT YÜKSELTİYOR
Müteahhit en çok yüksek arsa maliyetinden şikayet ediyor
Arsa fiyatlarını müteahhit yükseltiyor. Gidiyor mal sahibine biri yüzde 55 veriyor, biri yüzde 60 veriyor biri yüzde 65 veriyor. Fikirtepe’de bunu yaptılar ve bazı projeler tamamlanamadı. Veya Bağdat Caddesi’nde 2 daireye kentsel dönüşüm yapıldı. Tüm bunlar fiyatları şişirdi. Şimdi satamıyorlar ellerinde kalmış daireler. Yüzde 85’le inşaat mı yapılır. Ben şimdi Silivri’de sosyal konut yapacağım. Metrekaresi 105 liradan imarlı arsa aldım. Ben bu arsada anlaşma aşamasındayken bir başka müteahhit çıkıp arsaya daha yüksek bir rakam vereceğini söyleseydi fiyatı yükseltmez ve arsayı almazdım.
YÜKSEK TALEP ÖYLE OLMAZ BÖYLE OLUR
Projelerinize gelen talep satışa dönüyor mu?
Zeytinburnu projemizde az konut satacağız ama 3 bin başvuru geldi. Hadımköy’de bin 600 konut yaptık. 80 bin başvuru aldık. Bu 80 bin kişi de para yatırdı. Sonra biz bunlar arasından kura çekip 1600 kişiye ev satışı yaptık. Yani müracaat böyle olur. 80 bin kişi para yatırırsa müracaattır. Öbür türlü 5 bin kişi projeye müracaat etti denilip satışa dönmüyorsa sorun. Çatalca projemiz de 2 bin 100 konutluydu ve 1 ayda satıldı.
DÖNÜŞÜME ODAKLANACAĞIZ
Kiptaş, yeni ilçelerde olacak mı?
Bayrampaşa’da 2 bin civarında konut yapıp mahalleyi dönüştürüyoruz. İstanbul'da da büyük bir plan çalışması var. Plan çalışması da bitince başkanımız (İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mevlüt Uysal) kamuoyuyla paylaşacaktır. Buradan ona da yeni görevinde sizin vasıtanızla başarılar diliyorum. İstanbul’un iki yakasında önemli dönüşüm projeleri olacak. İleride 2 yeni ilçe oluşacak. Kiptaş olarak bu yeni ilçelerden birinde Avrupa yakasında mutlaka yer alacağız.
Bu yıl planladığınız projeleriniz neler?
Yakın tarihte Pendik’te iki yeni projeye başlayacağız. Biri fabrikadan konuta dönüşecek. Silivri’de de 2 bin konutlu proje yapacağız. Lansmanlarını yakın zamanda yapacağız. Avrupa yakasında da yine az önce 3 bin talep aldığımızı dile getirdiğim Zeytinburnu dönüşüm projesinin ikinci etabı yapılacak. Burada hak sahiplerinin dışındaki az sayıda konut satışa sunulacak.
2+1 fiyatına 4+1 ev satıyoruz
Sohbetin başında biz düşük karlarla konut yapıyoruz dediniz siz de fiyatlar nasıl?
Bizim projelerde fiyatlar ev almak için çok uygun. Örneğin biz Bahçeşehir Vaditepe’de 5 bine yakın konut yapmıştık. Burada son kalan 400’e yakın 4+1 evimiz kaldı. Az sayıda da 3+1’lerimiz var. 3+1’lerin fiyatı 571 bin liradan başlıyor. 4+1 fiyatları da yaklaşık 620 bin liradan başlayıp 844 bin liraya kadar çıkıyor. Yeni bir kampanyaya da başladık. Vade farkı olmadan 60 aya kadar taksit yapıyoruz. Bir de hem burada evi olanlara hem de ev alacaklara bir müjde vermiş olayım. Bölgede trafik sorunu da yakında bitecek. En geç 2018'in Mart ayına kadar tırlar 3’ncü köprüden girip Çatalca’dan çıkacak.
Hesap çok basit aslında
100 metrekare bir evde maliyet hesabınız nedir?
Kapalı otoparkı olan ve Kiptaş standardında bir evin metrekaresini bin 500 liradan hesaplayabiliriz. Bu da 150 bin liraya 2+1 evin mal edilebileceğini gösteriyor. Buna arsa dahil edilirse hesap arsa sahibiyle yapılan anlaşmaya bağlı olarak değişir. Diyelim ki arsa sahibiyle yüzde 50 anlaşma yapıldı bu durumda fiyat 300 bin lira olur. Arsa sahibiyle yapılan anlaşma oranı azaldıkça fiyat daha da düşer. Emine Açar / Yeni Şafak
Bu balon da patlar 150 bine maliyeti olan evlerin satis fiyati 500 binden basliyor.
Süpermarketleri, benzin istasyonlarını, üniversiteleri şehir merkezlerinin dışına taşımalı ve hızlı raylı taşımacılık yapılıp yeni banliyöler oluşturulmalı.
hesaba bak**maliyet 1500 /m2 diyor..2+1 de 150 bin diyor..arsa değeri de koyuyor 300 bin yapıyor...2+1 100 m2 mi**?
balonlar sönuyor. 1 konut 5000 bin tl bir apartman 10 trilyon eski para tl ye göre... o apartman yerine üretim fabrikası kurulsa 15 kişi iş sahibi olurdu. şimdi o yatırımlar ölü yatırım. 4 duvar bina maliyeti ka... bizde satılan evlerin değeri kaç.... balon sönecek...
emlak konut düşer.
EMLAK SAKTÖRÜ ADETA ALMIŞ BAŞINI GİDİYOR BUNA DUR DENMELİ ÇÜNKÜ ÇOGUNLUGU VATANDAŞI ALDATIYOR .BİR EV KİRAYA VERSE BİLE BİR ASKERİ ÜCRETLİNİN BİR AYLIK MAAŞI KADAR PARA ALIYOR BU RANTÇILARA DUR DENMELİ.
bizleri bankalara mecburbirakmayın mütahitler daire fiyatlarını düşşün kazandıkları kadar vergi vermiyorlar maliyeci abilerde ufak esnafla uraşmayı bıraksın nedirbuya birdairefiyatı 150 300 pahalı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.