Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Genel Sekreteri Osman Akyüz, bankaların karının "oldukça iyi" olduğunu ve yılın 8 ayında 2015'in aynı dönemine göre yüzde 65 arttığını belirterek, "Bankaların kardan biraz fedakarlık yapmaları lazım." dedi.
Akyüz, yaptığı açıklamada, bu yıl Bank Asya'nın oyun dışında kalması nedeniyle katılım bankacılığında hem aktif büyüklük hem de şube sayısının değiştiğini, eylül sonu itibarıyla sektörün aktif toplamının 120 milyar lira, şube sayısının da 900 civarında olduğunu bildirdi.
Sektöre yeni giriş yapan Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım'ın şubeleşme faaliyetlerinin devam ettiğini, her 2 bankanın katılım bankacılığına bir ivme kazandıracağını ifade eden Akyüz, "2016'yı biz biraz restorasyon yılı olarak görüyoruz. Normalde bizim yıllık aktif büyümemiz yüzde 25-30 aralığındadır. Bu yıl özel durum nedeniyle sektör büyümesinin yüzde 10 civarında olacağını tahmin ediyoruz. 2017'de ise sektördeki parasal büyümenin karşılığının yüzde 20 civarında olacağını düşünüyoruz." şeklinde konuştu.
Şu anda 5 bankanın faaliyet gösterdiği katılım bankacılığının, tüm sektör içindeki payının yüzde 5 civarında olduğunu belirten Akyüz, hazırladıkları strateji belgesine göre 2025 yılında bu payı yüzde 15'e çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.
"Türkiye geliştikçe sektör de büyüyecek"
Osman Akyüz, sektörün ancak ilave sermaye takviyesiyle büyüyeceğini, hedeflerine ulaşabilmek için insan kaynağının eğitimi, ürün çeşitliliğinin artırılması ve daha geniş toplum kesimlerine erişilmesi yönünde çalışmalar yaptıklarını anlattı.
Akyüz, "Kamu katılım bankalarının girişi sektörü biraz daha rekabet ortamına sokacak, büyüme ivmesi kazandıracak diye düşünüyoruz. Bu genel makroekonominin gelişmesiyle de paralel yürüyecek. Önümüzdeki yıllarda Türkiye gelişme sürecini devam ettirebilirse bankacılık sektörü de büyüyecek. Biz de doğal olarak bu gelişmeden pay edineceğiz." ifadelerini kullandı.
Katılım bankalarının karlılık rakamlarının normal seyrinde devam ettiğini belirten Akyüz, sadece katılım bankalarında değil, tüm bankacılık kesiminde bu dönemde tahsili geciken alacaklarda bir miktar artış görüldüğünü, bunun da piyasanın genel seyri ile alakalı olduğunu söyledi.
Özellikle Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile ilintili kredi müşterileri konusunda sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren Akyüz, "O yapının kamu ile olan ilişkileri sadece bizi değil, diğer bankaları da etkiliyor. TMSF'ye devirler ve kayyum atamaları var. Onlar bizim finansal hizmet faaliyetimizi olumsuz etkiliyor. Bu süreci de geçireceğiz inşallah." diye konuştu.
"Faizi arz-talep belirliyor"
TKBB Genel Sekreteri Akyüz, Başbakan Binali Yıldırım'ın bankalara yönelik "Tefeciliği bırakın, gerçek ekonomiye dönün" uyarısının hatırlatılması üzerine de, hükümetin bankalardan faizleri düşürmesini istediğini ancak resmi olarak piyasaya müdahale olmaması için bu işe narh da koyamadığını söyledi.
Faizin aslında bir fiyat olduğunu, fiyatı da piyasanın kendi şartları içerisinde arz ve talebin belirlediğini ifade eden Akyüz, şunları kaydetti:
"Dolayısıyla faizi de, alanlar ve verenler arasındaki arz ve talep oluşturuyor. Fiyat nerede teşekkül ediyorsa o seviyeden gidiyor. Bu piyasa şartları içerisinde şekilleniyor. Bakıyorsunuz, bankaların karları oldukça iyi. 2016'nın ilk 8 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 65 artmış. Bankaların kardan biraz fedakarlık yapmaları lazım. Dolayısıyla bir orta yol bulunmalı."
Akyüz, bankaların konut kredisi faizlerini indirmesiyle konut satışlarının eylülde bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18 artarak 109 bine ulaştığını da bildirdi.
Konulan sermaye ve yüklenen riski düşünürsek banka karları normaldir. bankaya faiz azalt diyen zihniyet devlet tahviline ödediği yüksek faizin hesabını versin
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.