Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye’de kadının işgücüne katılım oranı yüzde 24. Bu oran OECD ortalaması olan yüzde 62 ile kıyaslandığında oldukça düşük. Bunun eğitim sistemimizdeki kadının aleyhine okullaşma oranının bir sonucu olduğunu fark etmek için kahin olmaya gerek yok.
Girişimciliğin sermaye yapmak için finansal kaynaklara ulaşmasından geçtiğini gören Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) çarpıcı bir öneriyle ortaya çıktı: Kadın bankacılığı... Bulut, kamu ve özel bankalarda kadınlara hizmet verecek ‘Kadın fonu’ oluşturularak kadın bankacılığı altında hizmete sunulmasını istiyor. Bunun için kolları sıvamışlar. Bankalarla görüşmeler başlatılmış.
Bu fonun işini büyütmek isteyen kadın girişimcilere uygun faiz ve koşullarda geri ödeme şartları oluşturacak şekilde yapılandırılabileceğine dikkat çeken Bulut, “Bankalarla görüşme halindeyiz. Onlarda dünyadaki trendi görüyor. Kadın girişimciliğinin ekonomik büyümenin anahtarı olduğunun farkındalar. Sandığımızdan çok daha olumlu yaklaştılar” diyor.
Bankalarla yaptıkları görüşmelerden çıkacak sonuçlara göre hazırlayacakları projeyi yakında hükümete sunmaya hazırlandıklarını altını çizen Bulut, “İş kadınlarına özel destek ve hizmetler dünyanın çeşitli ülkelerinde uzun yıllardır sürdürülüyor. ABD’de kadın girişimciliği destekleyen 200’den fazla organizasyon, 98 Kadın İş Merkezi bulunuyor. Mevcut iş kadınlarına büyük ve orta ölçekli krediler sağlayarak pozitif ayrımcılıkla güçlendirmek ve işletmelerini ilk 500 arasına sokabilmelerinde yardımcı olmak istiyoruz” diyor.
'Takılar teminat olsun’
Kadınların iş kurmak, işletme kredisi almak için bankaların kapısını çaldığında karşılarına çok teminat engellerinin çıktığını hatırlatan Bulut, “Kadınların iş kurmasını kolaylaştıracak teminat mekanizmaları nasıl geliştirilebilir. Bunlara bakıyoruz. Şirket sermayesi yapmak için kredi alırken evdeki değerli takıların teminat olarak kabul edilmesini istiyoruz” diyor.
Bulut, kadın bankacılığı sayesinde kadın iş yerlerinde ve erkek egemen sektörlerde kadın istihdamının rahatlıkla yüzde 30’a çıkarılabileceğine inanıyor.
İşte hazırlanan paket
TİKAD Başkanı Nilüfer Bulut’a göre kadın girişimcilerin sayısının artması için sunulabilecek krediler şöyle sıralanıyor...
* Uzun vadeli ve düşük faizli İhtiyaç ve Yatırım Kredisi paketi (Makro, orta ölçekli ve mikro işletmeler için üç ayrı kredi paketi)
* Proje Destekleme Kredileri (Makro Ölçekli ve KOBİ ler için 10-7 yıla kadar vade)
* Stratejik sektör kredisi (stratejik sektörlere yatırım yapacak kadın işletmelerine verilecek avantajlı kredi)
* KOBİ sinerji kredisi (cirosu 1 Milyon YTL’den az olan ve 50 kişiden az çalışanı olan kadın KOBİlerinin sinerji yaratacak şekilde şirket birleşmeleri, satın almalar ve şirket evliliklerinde verilecek avantajlı kredi)
‘Kadın girişimciler’ OECD liginde en geride
Nilüfer Bulut, kadınların banka kredilerine ulaşmasındaki engelleri ortadan kaldırılması durumunda oluşacak faydaları ise şöyle başlıklandırıyor:
* Kadınların sahip olduğu işletmelerde sürdürülebilir zenginlik ve kârlılığı sağlanacak.
* İlk 500 şirket içerisinde iş kadını sayısını artırmak.
* Kadın istihdamı artacak. Yoksulluk azalacak ve nihai olarak sürdürülebilir büyüme hızlanacak.
* Türkiye’de kadın girişimci oranı yüzde 9. Bu oran OECD ortalaması olan yüzde 25’in çok altında.
* Kadın istihdamındaki bu artış yoksulluğu yüzde 10 civarında azaltarak toplumsal gelişmeye katkıda bulunur.
* Türkiye de kadın girişimciliğinin ve kadın istihdamının artırılması ülke genelinde tasarrufları artırır çünkü tasarrufu yapan kadındır. Ancak kadınların çalışmaması nedeniyle bu tasarruf miktarı düşük kalırken, kadınların çalışmasının sağlanmasıyla ülkedeki tasarruflar da artacaktır.
* İlköğretim alan erkeklerin yüzde 70’i ve kadınların sadece yüzde 22’si emek gücü içinde bulunurken bu rakam üniversite eğitimi almış kadınlarda dramatik olarak yüzde 71’e çıkıyor. Üniversite eğitimi ile birlikte yükselen kadın istihdam oranı evlenip çocuk sahibi olduktan sonra düşüyor.
* Ülke ekonomisi için stratejik önemi olan sektörlerde kadın işletmelerinin yatırımlarını teşvik etmek.
Milliyet
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.