Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Korona virüs pandemisi bankacılık sektöründe şaşkınlık yarattı. Fiziki ofislere oldukça alışık olan sektör, dijital dünyaya ayak uydurma konusunda zorlandı. Tam anlamıyla dijital bir iş modeline ilerlerken, düşünmeleri gereken birçok faktörden biri güvenlik oldu. Dolandırıcılıkla ve finansal suçlarla savaş büyük önem kazandı.
Ekonominin belkemiği olarak görülen bankacılık sektörünün, krizden bağımsız olarak faaliyet göstermeye devam ediyor. Diğer büyüme gösteren sektörler, belirsizlik dönemlerinde bankaların desteğine ihtiyaç duyuyor. Dijital iş modelinin uygulanması büyük miktarlarda finansal verinin ve müşterilerin bilgilerinin dijital formatta depolanmasını gerektiriyor. Bununla birlikte bu veriler, siber suçlular ve dolandırıcıların tehdidi altında kalıyor.
Hangi suçlar bankacılık sektörünü etkiliyor?
Bankacılık sektörü genellikle iki kaynak arasında gerçekleşen işlemlerde ortaya çıkıyor. Bankaların çalışanları ve diğer paydaşlarını kapsayan iç ağında, finansal kurumlar önemli bilgilerin sızma tehlikesine karşı hazırlıklı olmalı. Aksi takdirde bu büyük bir felakete neden olabilir.
Bu riskli çalışanlar aynı zamanda arka kapıların oluşmasına da neden oluyor ve kurumu siber saldırılara karşı daha da savunmasız hale getiriyor. Hizmeti engelleme saldırıları da oldukça yüksek miktarda gerçekleşiyor ve online müşteriler, yetki sahibi olmayan ve kötücül websitelerine yönlendirilerek verilerine erişim sağlanıyor.
RT Insights’ın haberine göre, dijital platformlarda faaliyet gösteren bankalar ve finansal kurumlarla birlikte, web uygulaması saldırılarına uğrama ihtimali de yükseldi. Kullanıcı giriş bilgilerinin çalınması, bugün bankacılık sektörünün karşılaştığı en büyük siber suç tehditlerinden biri. Buna ek olarak sosyal mühendislik ve e-dolandırıcılık saldırıları, bankaların kendi çalışanları tarafından bile gerçekleştirilebiliyor. Bu nedenle savunmasız alanları ve saldırı girişimlerini analiz etmek için gözlem verileri kullanılıyor.
Siber suçlar, kara para aklama, kimlik hırsızlığı, yolsuzluk, vergi kaçakçılığı, sahtecilik ve diğer suçların yanında, bankacılık sektörünün karşı karşıya olduğu bir başka tehdit de, son yıllarda yükseliş gösteren “terörist” finansmanı. Bu suçlular düzenlemelerdeki açıkları yakalayarak bunlardan fayda sağlıyor. Böylelikle dolandırıcılar, paravan şirketlerin ismini kullanarak yasal olmayan ağlarda kara para aklıyor. Yabancı bankalar ve kurumlar, vergi kaçakçılığı için kullanılıyor ve bu gayri resmi paranın hareketi, ülkelerin ekonomilerinde boşluklar yaratıyor.
Dolandırıcılık ve siber suçlarla mücadelede teknolojinin rolü
Özellikle de yapay zeka (AI), blockchain ve makine öğrenimi gibi teknolojiler, dolandırıcılıkla ve siber suçlarla mücadelede öne çıkıyor. Öğrenme metodolojisi ya da algoritmaları, şüphe uyandıran verileri tespit etme ve bu saldırıları öngörme konusunda oldukça etkili. Dahası bu algoritmalar, yasa dışı para transferlerini izlemek için kullanışlı ve sistemi birçok alanda gerçekleşebilecek siber suçlara karşı uyarabiliyor. Bu algoritmalar çeşitli örüntüleri analiz edebiliyor ve saldırıların tüm kombinasyonlarını tahmin ederek, finansal kurumların risklere hazırlıklı olmasına yardımcı oluyor.
AI algoritmaları kredi kartlarını haritalandırma ve yasa dışı alışverişleri ya da şüpheli para transferlerini tespit etmek için kullanılıyor. Bu algoritma dolandırıcıları takip ediyor ve paranın hareketini kaydederek suçluları ortaya çıkarıyor. Yapay zeka (AI) hesaplardaki kredi kartı ve hesap hareketlerini takip ediyor ve sıra dışı bir harcama ya da hesap hareketi halinde uyarı veriyor. Hem Saldırı Tespit Sistemi, hem de Saldırı Önleme Sistemi şimdi AI kullanımıyla dijitalleşti ve bunun sonucunda insan hatasından kaynaklanan zaafiyetlerde dikkat çekici bir azalma gerçekleşti.
Retina okuma, biyometrik tarama ve AI tarafından gerçekleştirilen kimlik doğrulama yazılımları şimdi bankalar tarafından müşteri kabulu aşamasında, müşterinin detaylarını doğrulamak ve kimlik hırsızlığı olmadığından emin olmak için kullanılıyor. Bu uygulama dolandırıcılık saldırılarını azaltma konusunda etkili olabilir. Müşteri kabulu aşamasında, bu algoritmalar finansal kayıtları, harcama ve yatırım oranlarını analiz ediyor ve offshore bankalarla yasa dışı aktivitelerin ve bağlantıların varlığını kontrol ediyor. Böylelikle, sistem bankaya müşteriyi kabul etmenin güvenli olup olmayacağı konusunda analiz raporu sunuyor.
2020 yılında PWC’nin Küresel Ekonomik Suçlar ve Dolandırıcılık Anketi’ne göre, her banka için ortalama altı dolandırıcılık vakası bildirildi. ABD’de dolandırıcılıktan nedeniyle, 42 milyar dolar kayıp yaşandı. Bu endişe verici rakamlar göz önünde bulundurulduğunda sektörün, bu tür saldırılara karşı dirençli olması için en son teknolojileri kullanması gerekiyor.
Ünlü bankacıya kara para soruşturması
Bankacılar ECB’den yeni bir destek paketi bekliyor
JPMorgan CEO’sundan güçlü yılsonu beklentisi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.