Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’nin finansal hizmetler sektöründeki dönüşüm, bir dönüm noktasına ulaştı. Geride bıraktığımız 18 ayda korona virüs pandemisi nedeniyle uygulanan karantinalar ve diğer toplumsal değişimlerle birlikte, fintek şirketleri, yeni nesil bankalar geleneksel finans kurumları karşısında büyük oranda pazar payı kazandı. EY tarafından yapılan bir araştırmaya göre 65 yaş üzerindeki tüketiciler, geleneksel bankalara fintek şirketlerinden daha fazla güvenen tek grup.
Diğer tüm yaş grupları fintek şirketlerine daha fazla güveniyor ve gençler geleneksel bankalara karşı temkinli bir yaklaşım izliyor. Bu trend ise geleneksel bankalar için kapanan hesaplar anlamına geliyor. Forbes’un haberine göre pandemi öncesinde EY’nin aynı araştırmasında ABD’li tüketicilerin yalnızca %6’sı fintek şirketlerini birincil finansal kurumları olarak belirlemişti. 2021 yılında ise bu rakam %31’e yükseldi. Bu trendler geleneksel finans kurumları için bir tehdit oluşturuyor.
Bankalara duyulan güvenin temelinde uzun süredir pazarda bulunma, kurumsallık ve şube ağları gibi unsurlar var. Bu unsurlar artık tüketiciler için yeterli değil ve bankalar müşteri kazanmak ve müşterilerini ellerinde tutabilmek için savaş vermek zorunda. İşte bankaların tüketici güvenini kazanmak ve fintek şirketlerine müşteri kaybetmemek için atması gereken adımlar.
1. Veri odaklılık
Bir banka şubesi yöneticisinin bir müşteriyle ilgili edinebileceği tüm bilgiler verilerde mevcut. Veri kullanımı mümkün kılındığında, bir müşterinin tüm dijital etkileşimleri, bireysel bir bankacıyla çalışıyormuşçasına geliştirilebilir. Bugün geleneksel Finans kurumları, dijital dönüşümlerini tamamlamak için büyük yatırımlar yapıyor. Ancak sonuçlar tatmin edici olmuyor. Yeni teknolojiler veriye odaklandığında, mobil algoritmalar finansal kurumların müşteri analizlerini gerçekleştirmesine imkan tanıyor.
2. Veri gizliliği
Veri gizliliği şimdi veri ekonomisinde rekabet avantajı sağlayan bir unsur. Bu özellik tüketici tercihlerini de etkiliyor. Örneğin Apple gizlilik ve güvenlik güncellemelerini reklamlar aracılığıyla duyuruyor. Finansal kurumlar da finansal verilerin güvenliği ve gizliliğinin önemini anlıyor. Veri gizliliği finansal kurumların kimliklerinin kilit bir parçası ve bunu dijital alanda da sürdürmeleri gerekiyor. Bu güvenliği sağlayarak bankalar, geleneksel ekonomide kazandıkları güveni, dijital alanda da tesis edebilir.
3. Müşteri işlemleri değil, müşteri deneyimi
Veri kullanımı ve gizlilik koruması sağlandıktan sonra finansal kurumların dijital kanallarını, müşteri odaklı bir yaklaşımla yeniden tasarlaması gerekiyor. Dijital bankacılık kanalları, kullanıcılara kişiselleştirilmiş deneyimler sağlayabilirken, kişisel hizmetler ile bilgiler ve aynı zamanda öneriler de sunabilir. Elbette bu kişiselleştirmenin temelinde veri kullanımı yer alıyor. Her müşterinin veri geçmişi birbirinden farklı olduğu için, her müşterinin dijital deneyiminin de farklılık kazanması gerekiyor.
4. Bir bankadan daha fazlası olmak
finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre ortalama bir akıllı telefonda 80’in üzerinde uygulama bulunuyor. Bunlar arasında ulaşım uygulamaları, seyahat, harita, internet tarayıcıları, haber uygulamaları gibi uygulamalar var. Bu uygulamaların her biri mevcut koşullar altında kullanıcıların verilerini topluyor ve bu veriler konusunda genellikle şeffaf davranmıyor. Kullanıcılar veri kullanımının sağladığı kişiselleştirilmiş deneyimleri talep ediyor olsa da, verilerinin gizliliği konusunda da endişe duyuyor.
Bu nedenle de tüketicilere bankaların dijital kanallarının, veri temelli hizmetleri sunarken veri güvenliği de sağladığını bilmesi gerekiyor. Geleceğin banka uygulamaları bir akıllı telefonda bulunan tüm uygulamaların toplandığı bir merkez haline gelebilir.
Deutsche Bank’ın geri dönüş mücadelesi henüz bitmedi
Omaha Kahini’nin serveti Zuckerberg’i de geçti
Milyarderlerin yatırım yaptığı start-up şirketi
Bankaların Temettü Ödeme kısıtlaması ne zaman sona erecek, halen bir açıklama yapılmadı ...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.