Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Bugün finansal hizmetler sektöründe bulunan belirsizliğin zirvesinde, bankacılık sektöründe tam dijitalleşme tartışmaları bulunuyor. Geleceğin bankalarının tamamen dijital olacağına yönelip şüpheler ise korona virüs pandemisi sürecinde, dijital bankacılığın yaygınlaşmasıyla ortadan kalkmış oldu. Yakın zamanda yapılan bir araştırmada 20’den fazla ülkede 40 binin üzerinde banka müşterisi dijital bankaları puanladı. Puanlanan bankalar arasında ING Direct, N26 ve Nubank gibi tamamen dijital bankalar kendi ülkelerindeki geleneksel bankalardan daha yüksek puan aldı.
Bu nedenle geleneksel bankalar da dijital ürünler ve hizmetlerini artırma çabası içinde. Örneğin ABD’de Citibank, mayıs ayında evde kalan banka müşterilerinin artmasıyla Apple Pay işlemlerinde on kat artış görüldüğünü söyledi.
Banka müşterileri ise alışverişlerini dijital kanallardan yapmayı tercih etti. Tüm dünyada bankalar, korona virüs sürecinde hız kazanan online ve mobil bankacılığa ayak uydurmak için hazırlık yapıyor. Ancak bankalar son teknolojileri uygulamanın, dijital dönüşüm için yeterli olmadığını fark etmeye başlıyor.
Global Finance’in haberine göre, bankaların ihtiyaç duyduğu unsurlar insanlara yönelik yaklaşımlarını yeniden gözden geçirmek ve süreçleri ile teknolojiyi entegre etmek. İşte tam dijitalleşme için bankaların atabileceği adımlar.
Tam dijital müşteri deneyimi
Dijital bankacılık deneyimi yalnızca teması azaltmaktan ibaret değil. Bu nedenle Emirates NBD’nin Liv. isimli dijital bankası gibi kurumlar, tüm müşteri deneyimini dijital ortamda yeniden yaratmaya odaklanıyor. Müşteri deneyimi ise bankacılık işlemlerinden ibaret görülmüyor. Örneğin bu bankada yeni müşterilerin hesap açılışları yalnızca Birleşik Arap Emirlikleri kimlik kartıyla, birkaç dakika içerisinde tek işlemle gerçekleşebiliyor. İşlem ise akıllı telefon üzerinden yapılabiliyor ve %100 dijital ortamda gerçekleşiyor.
Liv. aynı zamanda müşterilerin ilgi alanlarına yönelik ürünler de sunuyor. Bununla birlikte kişiselleştirilmiş hedeflerine uygun bir birikim hesabı ürünüyle tüketicinin finansal yaşamı hakkındaki veriler, birikim hedeflerine dönüştürülebiliyor. Müşteri deneyimini dijitalleştirmek keşif, müşteri kaydı, düzenli kullanım ve emekliliğe dair aktivitelerin de dijitalleşmesi anlamına geliyor. En iyi sonuçlar süreçler, poliçeler ya da ürünler her adımda basitleştirildiğinde alınıyor.
Otomasyon sistemlerine entegre edilebilen her uygulamayı, kredi kararı doküman ya da iş akışı da olsa otomasyon uygulamasına dahil etmek de önem taşıyor. Bunun örneklerinden bir tanesi ise bankaların websitelerinde ya da uygulamalarında ‘sık sorulan sorular’ sayfasına yer vermek yerine chat botu kullanması olabilir. finansgundem.com'un derlemesine göre IndusInd Bank’ta müşteriler bankacılık işlemlerini Amazon Echo ve diğer Alexa kullanan cihazlarda sesli komut vererek gerçekleştirebiliyor. Son olarak bankaların müşteri ihtiyaçlarını öngörebilmesi ve buna yönelik ürünler sunması da önem taşıyor.
Müşterilerin hayatını kolaylaştırmak
Bugün bankalar bir müşterinin hayatına birincil ihtiyaç aşamasında, bankacılık işlemlerinin gerçekleşmesinden önce girebiliyor. Şimdiden açık bankacılık ekonomisinin bir parçası olan tam dijital bankalar bu fırsatı yakalama konusunda özellikle avantaj sahibi. Diğer bankalar içinse bu durum dijital operasyonları ölçeklendirmek için oldukça iyi bir yol. Daha kapsamlı ekosistemlerle entegre olarak, bankalar birincil tüketim alanlarında, var olan müşterileriyle olan ilişkilerinin kapsamını genişletebilirler.
Bu yolla bankalar veri zenginliği kazanabilir ve müşteri deneyimini çok daha geliştirebilirler. Aynı zamanda entegre oldukları ekosistemi yeni müşteri edinmek için de kullanabilirler. Paytm tüm bu özellikleri uyguluyor. Finansal kapsayıcılığın, kullanıcıların finansal hizmetlerde güç sahibi olması anlamına geldiğini düşünen dijital Banka alışveriş, fatura ödemeleri, yatırım ve eğlence gibi birçok unsuru milyonlarca kullanıcısıyla buluşturuyor.
Mevcut hizmetlerde dönüşüm
Geçmişe bakıldığında yeni bir teknolojiyi benimseyen bankalar, bu teknolojiyi yalnızca var olan ürünlerine, süreçlerine ve deneyimlerine adapte etti. Ancak gerçek dijital felsefe, bir bankanın baştan aşağı dönüşüm geçirmesi anlamına geliyor. Bankalar bu şekilde yeni ürün ve hizmetler oluşturarak bunları dijital ortamda tanıtabilirler. Böyle bir tam dijitalleşme ortamında, bankaların bulut (cloud) sistemlerine geçişi inovasyon sürecini hızlandırırken, maliyetleri de düşürebilir.
Dev bankada hem işten çıkarma hem analistlere prim
Dev bankada bilanço, beklentileri hafif aştı
Binance, para çekimini durdurdu
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.