Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Bitcoin’in fiyatında son bir yılda görülen yükseliş, Coinbase’in şirketin değerini 85 milyar dolara yükselten halka arzıyla birlikte birçok şüphecinin gözünde Bitcoin ve diğer kripto paraların meşrulaşmasını sağladı. Ancak Bitcoin ve kripto paraları benimseyenler arasında bankalar yer almadı. Cornerstone Advisors tarafından üst düzey banka ve kredi kurumu yöneticileriyle yapılan bir ankette 10 finans kurumundan sekizinin müşterilerine kripto para hizmetleri sunmayı düşünmediği ortaya çıktı. Ankete katılan kurumlardan yalnızca %2’si “oldukça” ilgili olduklarını belirtti.
Tüketiciler bankalarından Bitcoin istiyor
Bankalar ve kredi kurumlarının kripto para alanında tüketici trendlerinden haberdar olmadığı görülüyor. 2020’nin aralık ayında 3,898 ABD tüketicisiyle yapılan ankete göre, ABD tüketicilerinin %15’i Bitcoin ya da diğer kripto paralardan birini satın almış. Anketin yapıldığı tarihten bu yana ise bu rakam artış gösterdi. Anketin yapıldığı dönemde katılımcıların %17’si 2021’de kripto para yapmayı planladığını söyledi.
Forbes’un haberine göre, Cornerstone Advisors tarafından yapılan ankette ise kripto para yatırımı yapanların %60’ının, kripto para yatırımları için bankalarıyla çalışmak istediği ortaya çıktı. Katılımcıların %68 ise Bitcoin temelli banka kartı ya da kredi kartı ödüllerini tercih edeceğini söyledi.
Bankalar neden ilgisiz kalıyor
Bankaları kripto para hizmetleri sunmaktan alıkoyan unsurlar riskten kaçınma ve uyum. Boston Consulting Group’a göre, “finansal hizmetler sektörü liderleri, kripto paranın bir varlık sınıfı olarak sahip olduğu değere ve piyasa değerini zaman zaman kaybeden bireysel kripto paralara şüpheyle yaklaşıyor” dedi.
Açıklamasının devamında, “korona virüs krizi esnasında kripto paralar volatiliteyle karşılaştı ve itibarları Bitcoin’in adının kriminal vakalara karışmasıyla birlikte zarar gördü” ifadesini kullandı. Bu oldukça zayıf bir açıklama ve neredeyse bir bankanın “nakit kabul etmiyoruz çünkü bazı insanlar sahte para basıyor” demesiyle benzerlik taşıyor.
Bunlara ek olarak, finansgundem.com'un derlemelerine göre, bankalar müşterilerinin Tricida ve Invesco Mortgage Capital gibi, 2020’de piyasa değerlerinin yaklaşık %80’ini kaybeden şirketlerin hisselerine yatırım yapmasına da imkan tanıdı. Bu durum bankalar tarafından neden volatilite olarak görülmüyor?
Kripto rekabetinden kim korkuyor?
Kripto para saklama hizmeti sunan bir şirketin açıklamasında, “birçok Banka Coinbase’in güçlü perakende müşteri/ürün deneyimiyle rekabet edemeyeceğini düşünüyor ve varlık yönetimi ile bireysel müşteri alanlarına yöneliyor” dendi. Coinbase, Square, PayPal ve diğer kripto hizmeti sunan şirketler, genel bankacılık hizmetleri alanında da sundukları ürünlerin kapsamını genişletiyor. Bankalar yakın zamanda tüketicilerin kripto alanındaki taleplerini karşılamak durumunda kalabilir.
Kripto para hizmeti sunmamanın riski
10 milyar dolarlık varlık yöneten alternatif varlık yöneticisi Stone Ridge’in Bitcoin yatırımlarına yönelen birimi NYDIG’in Banka Çözümleri Başkanı Patrick Sells, kripto para hizmetleri sunmanın bankalar için riskleri düşürdüğünü savunuyor: “Kripto para yatırımı hizmetleri sunmayan bankalar kara para aklama tehlikesiyle karşı karşıya çünkü gelen fonların kaynağı bilinmiyor”.
Tüm bunlar bankalar için 2021’de kripto para hizmetleri sunmak için uyum konusunda ve ürün çeşitliliğiyle ilgili kendilerini geliştirmeleri için zaman tanıyor.
Dogecoin'in piyasa değeri bankaları geçti
Bankalarda kredi şartları sıkılaştırması
KPMG: Çip kıtlığı dalga dalga geliyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.