Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Sermaye Piyasası Kurulu(SPK), 13 Eylül 2012 günü Kurumsal Yönetim İlkelerinin Belirlenmesi ve Uygulanmasına ilişkin yeni bir Tebliğ daha yayınladı. Yeni Tebliğ, 11 Ekim 2012 tarihli önceki Tebliğ’i yürürlükten kaldırıyor ve 30 Aralık 2011 tarihli Tebliğ’den sonra yapılan 3 önemli değişikliği de kapsıyor. Bu değişikliklerin tamamı "aslında Turkcell için yapıldı" şeklinde yorumlara neden olmuştu. Ve, Kurumsal Yönetim İlkeleri’ni belirleyen bu tebliğler çeşitli tartışmalara yol açtı, bunun üzerine son tebliğile yeni bir düzenlem eyapıldı. Yabancı yönetim kurulu üyeleri için uygulama değiştirildi; bankalar için de Tebliğ’in uygulanması 1 yıl süre ile ertelendi. Bankalar, kendilerinin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na bağlı olduklarını ve zaten yoğun biçimde denetlendiklerini söylemişler ve bu konuyu siyasi makamlara da iletmişlerdi. Halen Bankalar Birliği Başkanı olan Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın da bir kaç gün önce, bankaların görüşleri destekleyen bir açıklama yaptı. İMKB eski Başkanı ve Milliyet gazetesi yazarı Yaman Törüner konuyu bugünkü köşesine taşıdı. Anonim şirketler ve bankaların, genel kurullarından asgari “3” ay önce kendilerini yeni sisteme uydurmak zorunda olduklarını yazan Törüner, yılsonuna kadar kurumsal yönetim ilkeleriyle ilgili tüm sorunların çözülmüş olması gerektiğini belirtterek, sorunlar tamamıyla çözülemediğine dikkat çekti.
Tebliğ’in “4.3.4” maddesine dikkat çeken Törüner, "Yönetim Kurulu içerisindeki bağımsız üye sayısı, toplam üye sayısının 1/3’ünden az olamıyor ve bağımsız üye sayısının hesaplanmasında küsuratlar izleyen tam sayı olarak dikkate alınıyor. Öte yandan, Yönetim Kurulu üyelerinin, Şirket Genel Kurul’u tarafından seçilmesi gerekiyor" diyor.
Törüner köşesinde şu sıkıntarın yaşanabileceğine dikkat çekiyor:
"Böyle bir durumda, Genel Kurul “9” Yönetim Kurulu Üyesi seçti ise, “Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi”nin sayısının “3” olması gerekiyor. Ancak, bazı anonim şirket ve bankalarda, Esas Mukavele uyarınca Genel Müdür(ya da CEO) de bir Yönetim Kurulu Üyesi kabul edilerek, Yönetim Kurulu toplantılarına katılıyor. Genel Müdür’ün de Yönetim Kurulu Üyesi sayılması durumunda, şirket Yönetim Kurulu toplam üye sayısı “10” olacağından, Bağımsız Üye sayısının “4”e yükseltilmesi konusu gündeme gelebiliyor. Bu konunun SPK tarafından mutlaka aydınlatılması lazım.
Öte yandan, Genel Kurul, Yönetim Kurulu Üyelerini 1 yıl için değil de daha uzun süre(örneğin, 3 yıl gibi) görev yapmak için seçmiş olabiliyor. Böyle bir durumda, Yönetim Kurulu üyelerinin görev sürelerinin bitmesini beklemeden, yerlerini Bağımsız Üyeler’e devretmeleri mi gerekecek? Gerekecekse, uygulama ne kadar yasalara ve “kazanılmış hak” prensibine uygun olacak?"
Törüner, tebliğin kanun ile de çeliştiğin iöne sürererk bunun gerekçelerini de şöyle sıralıyor: "Kurumsal Yönetim İlkelerinin Belirlenme ve Uygulanmasına İlişkin Tebliğ, bankalarda mevduat hesabı açan kişileri de (Şirket’e borç vermiş göründükleri için), anonim şirketlerdeki menfaat sahipleri arasına sokuyor ve bankalardan da menfaat sahiplerinin şirket yönetimine katılımını destekleyici modeller geliştirilmesini istiyor. Öte yandan, bankaların dışarıdan yönetici ataması zorlaştırılıyor ve yöneticilerin belirlenmesi hususunda “halefiyet planlaması” yapılması isteniliyor. Yine çalışanlar ile ilgili olarak alınan kararlar veya çalışanları ilgilendiren gelişmeler konusunda sendikalardan görüş alınması öneriliyor." Törüner yazısının son cümlesinde ise SPK'nın, Tebliğ’in üzerine biraz daha eğilmesi gerektiği önerisinde bulunuyor.
Buyuk Bankaci ve Bankalar Birligi Baskani Sn.Aydin bu sorunlari cozebilecek basiret ve yetkinligi haizdir.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.