Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Uluslararası para transfer sistemi olan "SWIFT", tüm dünya üzerinde 11 binden fazla finansal kurum ve banka tarafından kullanılıyor. İngiliz gazetesi Guardian'da yer alan habere göre, İngiliz güvenlik şirketi BEA Systems'in araştırmacıları, geçtiğimiz günlerde Bangladeş Merkez Bankası'ndan 81 milyon doların çalındığı siber saldırı sırasında SWIFT sisteminin ele geçirilmiş olabileceğini açıkladı.
SİSTEME BANGLADEŞ SALDIRISINDA ERİŞİLDİ
Bangladeş Merkez Bankası'na saldıran internet korsanları yaklaşık 1 milyar dolarlık vurgun yapmak istemiş fakat bankanın yazılımcılarının saldırıyı farketmesi sonucu tehlike ucuz atlatılmıştı. Bangladeş Merkez Bankası saldırıyı 81 milyon dolarlık kayıpla savuşturmayı başarmıştı. Üst üste girilen on binlerce para transferi emri ile 591 milyon dolar Filipinler'deki hesaplara aktarılmaya çalışılmış, fakat 81 milyon dolarlık işlem gerçekleşmişti.
İngiliz siber güvenlik uzmanlarının iddiasına göre, korsanlar Bangladeş'teki saldırıda SWIFT sistemini ele geçirmiş olabilir.
Habertürk'ün haberine göre, şimdiye kadar yapılan açıklamalarda teknik açıdan fazla detay paylaşılmazken, BEA ve SWIFT'ten yapılan duyuru ile para transferi emirlerinin SWIFT sistemine bir virüs aracılığı ile yerleştirildiği doğrulandı. Sonrasında SWIFT kullanan tüm banka ve şirketlere acil bir güncelleme gönderildi ve tehlike şimdilik geçiştirilmiş gibi görünüyor. Ama konu hala konu üzerinde birçok soru işareti mevcut.
DOLANDIRICILIĞI ENGELLEYECEK YAZILIMDAN SIZMIŞLAR
Uzmanlar Bangladeş saldırısında korsanların, Bangladeş Merkez Bankası sunucuları ile SWIFT sistemine sızdığı ve bir süreliğine kontrolü ele aldıklarını açıkladı. Korsanların dolandırıcılıkları engellemek için hazırlanan SWIFT mesajlaşma platformu olan Partner Erişimi adlı yazılımı kullanarak SWIFT sistemine eriştikleri düşünülüyor.
YAZIM HATASI 850 MİLYON DOLARI KURTARDI
13 adımda 1 milyar dolar kazanmayı planlayan korsanlar, ilk 4 taleplerinin onay alması ile 81 milyon dolar çalsalar da 5'inci işlemdeki yazım hatası yüzünden geri kalan 850 milyon doların sahibi olmadı. Zira yazım hatasından sonra duruma el koyan yetkililer bu bankadan gelen tüm telepleri dondurdu.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.