Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Aleyhindeki tazminat davasını kazanmak için Türk yargıçlara 3.6 milyon euro rüşvet veren Alman NordBank’ın, kayıtlarında bunu ‘Nargile Projesi’ olarak gösterdiği ortaya çıktı
Almanya’nın denizcilik kredileri konusunda en büyük bankası olan NordBank’ın Türkiye’de hakkında açılan bir tazminat davasını lehine çevirmek için Prevent adlı bir firmayla anlaşarak siyasilere ve yargıçlara 3.6 milyon euro rüşvet dağıttığı ortaya çıktı. Şirket kayıtlarında rüşvet operasyonu için “nargile projesi” kod adı kullanıldığı belirlendi.
Almanya’da “şirketin güvenini kaybettiği” gerekçesiyle hissedarlar tarafından koltuğundan indirilmesi gündemde olan Nordbank Yönetim Kurulu Başkanı Dirk Jens Nonnenmacher hakkında yürütülen soruşturma kapsamında Türkiye’de deprem yaratacak bir iddia da açığa çıktı. Her şey, Türk denizcilik şirketlerine verdiği milyarlarca dolar krediyle Türk armatörler arasında oldukça popüler olan NordBank’ın 2003 yılında Karahanlılar Denizcilik’e 1 milyar dolara yakın kredi açmasıyla başladı. Karahanlılar Denizcilik, bu krediyle 5 gemiden oluşan bir filo kurdu. Ancak işler beklediği gibi gitmeyince krediyi ödemekte zorlandı.
Tazminat davası açtı
Malta bandıralı olan gemiler Hunter, Bozona, Hopa, Espada1 ve Karavi’ye banka tarafından yabancı ülkelerde seyrederken el konuldu. Türk şirket ise, “Gemilere el koyarsanız borcumuzu nasıl öderiz” diyerek bankanın uygulamasının iş kaybına yol açtığı gerekçesiyle tazminat davası açtı ve ilk aşamayı da kazandı.
Yargı sürecinin aleyhinde sonuçlanacağını anlayan Alman bankası 150 milyon euro tazminatla karşı karşıya kalmaktan korkarak 2008 Mayıs’ında Prevent adlı Alman güvenlik şirketiyle anlaştı. Bu şirkete 7 milyon euro’luk bir bütçe karşılığında, “Ne yapın edin Türkiye’deki bağlantılarınızı kullanarak bu davayı bizim lehimize sonuçlandırın” talimatını verdi. Prevent yetkililerinin aracılığıyla önce İstanbul’da Nordbank yetkilileriyle bir Türk siyasetçi arasında görüşme ayarlandı. Ardından yargıdaki rüşvet süreci başladı. Prevent, 3.6 milyon euro rüşvet dağıtarak bir üst mahkemede kararın Alman bankası lehinde çıkmasını sağladı.
Banka kendini ihbar etti
Ancak bankanın KPMG adlı denetim firması müfettişleri tarafından yapılan denetimi sırasında, “Nargile projesi” olarak kayıtlara geçen bu ödeme şüpheli bulununca gerçek ortaya çıktı. Banka yönetimi Alman yasaları uyarınca “rüşvet suçlamasıyla bizi soruşturun” diyerek polise kendini ihbar etti. Alman Hür Demokrat Parti (FDP) Schleswig Holstein Eyalet Meclis Grub Başkanı Wolfgang Kubicki, gelişmelerin “kabul edilemez” olduğunu belirterek, “Banka yönetimi bir suç örgütü gibi çalışmış” dedi. Bankanın yüzde 85’ine sahip olan Hamburg ve Schleswig Holstein eyaletlerinde bankayı araştırmak için Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu. Her iki eyalette de Banka Yönetim Kurulu Dirk Jens Nonnenmacher görevden alınması tartışılırken, Focus dergisinde yer alan haberde Nonnenmacher ayrılmak için 4,8 milyon euro tazminat istediğine yer verildi.
Rüşvet, bilgisi dahilinde verildi
Nordbank Yönetim Kurulu Başkanı Nonnenmacher soruşturmasın, Türkiye’de verilen 3.6 milyon euro’luk rüşveti açığa çıkardı.
vatan
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.