Bankacıya beklerken, borsacıya geliyor
BDDKnın bankacı maaşlarına sınır açıklaması tartışma yaratırken SPK erken davrandı. Kurul, sürpriz bir adımla 5 bin aracı kurum çalışanına ücret sınırı için tebliğ hazırladı.
BDDKnın kısa süre içinde bankacıların maaşlarıyla ilgili yönetmelik değişikliğini görüşe açması beklenirken, SPK 103 aracı kurumda çalışan yaklaşık 5 bin kişinin maaşlarıyla ilgili yeni tebliğ taslağı hazırladı. SPKnın hazırladığı yeni tebliğ taslağıyla aracı kurum yöneticisinin maaşlarına ve prim ödemelerine sınır getirilecek. SPK, aracı kurumların uzun dönemli hedefleri ve risk yönetimleriyle uyumlu, sağlıklı bir finansal yapıya sahip olmalarını sağlayacak ve aşırı risk almalarını önleyecek şekilde üst düzey yöneticileri ile çalışanları için ücretlendirmeye ilişkin politika ve prosedürlerini oluşturmaları zorunlu hale getiriliyor. SPK, Türkiye açısından da bağlayıcı olan Finansal İstikrar Kurulu (The Financial Stability Board-FSB) tarafından Nisan 2009da yayımlanan FSB Ücretlendirme İlke ve Esasları kapsamında, Aracı Kurumların Ücretlendirme Esaslarına İlişkin Tebliğ Taslağı hazırladı.
ÜCRET KOMİTESİ OLACAK
Taslağa göre, ücretlendirme politika ve prosedürlerin yazılı hale getirilmesi, uygulanması ve yıllık olarak veya daha kısa bir süre içinde gözden geçirilerek yenilenmesinden aracı kurumların yönetim kurulu sorumlu olacak. Ücretlendirme politikalarının, ortakların, çalışanların ve müşterilerin çıkarlarını zedeleyecek teşvik sistemlerini içermemesine dikkat edilecek. Aracı kurumlar, yönetim kurulu adına ücretlendirmeye ilişkin işlem ve prosedürlerin uygulanması, yenilenmesi önerilerinin geliştirilmesi ve denetlenmesi ile yükümlü bir ücret komitesi oluşturacaklar. Ücret komitesi üyelerinin görev süresi 3 yıl olacak. Taslak ile ücretlendirmeye ilişkin politikaların, bu politikalarda yapılacak değişikliklerin ve ücretlendirme ile ilgili SPKca uygun görülecek diğer bilgilerin genel kurulda ortakların bilgisine sunulması ve kamuya duyurulması da zorunlu hale getiriliyor.
Primlere de sıkı şart konuyor
SPKnın yeni tebliğ taslağına göre performansa dayalı prim, ikramiye, komisyon, ortaklık payı gibi sabit ücret dışında kalan her türlü nakdi ve gayri nakdi ödemeler değişken ücret olarak tanımlanırken, bu ücretler de mevcut ve potansiyel riskler, sermaye ve likidite durumu ile gelecekte elde edilmesi planlanan gelirlerin gerçekleşme olasılığı ve zamanı dikkate alınarak tespit edilecek.
Bankacılar da bu hafta tartışacak
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun da (BDDK) bankacı maaşlarıyla ilgili yönetmelik değişikliğini bu hafta bankacıların görüşüne sunulacağına yönelik haber Starda yer almıştı. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, geçen hafta düzenlediği basın toplantısında Aşırı risk almayı engelleyen, bankalarda özel komisyonların oluşturulması zorunlu kılan bir yönetmelik yakında karşınızda olacak demişti.
Siyasi gerginlik doları 1.53ün üzerine taşıdı
Haftaya yurt dışındaki gelişmelerle güçlü başlayan piyasalar, siyasetteki gerginliğe yenik düştü. Güne ABDde ekonomik toparlanma beklentileri ve Yunanistana yardım haberleriyle 1.51nin altında başlayan dolar, yurt içinde siyasetteki gelişmelerle yükselişe geçerek son 7 ayın zirvesine çıktı.
Dolar, en son 2009 Temmuzunda gördüğü 1.5310a yükseldi. Piyasalar, geçen hafta yargı ile hükümet arasında artmaya başlayan siyasi gerilimin dün de eski kuvvet komutanlarının gözaltına alınmasıyla devam etmesi nedeniyle, diğer gelişmekte olan ülke piyasalarına göre daha olumsuz bir seyir izledi.
İMKB YÜZDE 1.36 DÜŞTÜ
Bankacılar, Türkiyenin diğer gelişmekte olan ülke piyasalarına göre ayrışmış durumda daha kötü performans gösterdiğini bunun da sebebinin siyasi gerginlik olduğunu belirttiler. Güne yükselişle başlayan borsa da siyasi gerginlikle düşüşe geçti. Endeks günü yüzde 1.36 kayıpla 52.592 puandan kapattı.
Star