<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBankacılıkta kar artışı sürüyor----

Bankacılıkta kar artışı sürüyor

Bankacılıkta kar artışı sürüyor
08 Kasım 2015 - 08:30 www.finansingundemi.com

Dış piyasalarda doların değer kazanması ve içeride seçim sonrası döviz kurlarındaki gerileme altına (gram/TL) düşüş olarak yansıdı

Seçim belirsizliğinin kalkması nedeniyle piyasalarda diğer gündem konularına daha duyarlılık artmaya başladı. Dış piyasaların seyri ve kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen değerlendirmeler ile en önemlisi ABD Merkez Bankası (FED) kaynaklı gelişmeler yakından izlenecek. FED başkanı Yellen’in Aralık ayında faiz artışına vurgu yapan ve bu olasılığı canlı tutacak açıklamaları önemli. Ayrıca cuma günü açıklanan ABD ekim tarım dışı istihdamının beklentilerin üzerinde gelmesi FED faiz artış beklentisini daha da kuvvetlendirdi. Bu gelişmeler doğal olarak borsaya satış, döviz kurlarına yükseliş olarak yansdı. FED Faiz baskısı istihdam verilerinin seyrine göre dozu artıp azalsa da aralık ayına kadar hissedilecek. Yeni hükümetten çok ekonomi yönetiminin nasıl oluşacağı merak ediliyor. İç piyasalar seçim belirsizliğinin kalkamasıyla dış piyasalara daha uyumlu hale gelecek. Daha temkinli bir bir piyasa görülebilir. 

YÜKSELİŞ SÜRÜYOR

Dolar/TL paritesinde, seçim sonrası gelen sert satışlar uzun dönem trend desteği olan 2.75 seviyesinin üzerinde tepki alımlarıyla karşılaştı. Beklentileri aşan ABD ekim istihdam verileri ve FED başkanı Yellen’in faiz artış olasılığına güç kazandıran açıklamalarının dış piyasalarda Dolara değer kazandıması iç piyasalarda Dolar/TL’nin toparlanmasına yardım etti. Tepki çıkışının devamı için 2.91 seviyesinin üzerinde kalınması önemli. 2.91 hem düşüş trend direnci hem de seçim sonrası oluşan boşluğun kapanması açısından izlenmesi gereken bir seviyeydi. Sonraki direnç noktaları 2.94-2.96 ve 3.00 seviyelerinde. Destekler ise 2.87 ve 2.83-2.82 olarak görülüyor. Teknik göstergeler tepki yükselişinin bir süre daha etkisini sürdürebileceğini gösteriyor.  

TEPKİ ALIMI OLASILIĞI

Dış piyasalarda doların değer kazanması altına (gram/TL) düşüş olarak yansıdı. Son günlerde iç piyasalarda döviz kurundaki toparlanma çabaları düşüşe ivme kaybettirdi. İlk destek 101.00 seviyesinde görülürken bu seviyenin üzerinde tepki alımları görülebilir. Bu seviyenin altında ise düşüşün devamıyla sonraki destekler 98.00-95.00 ve 92.00 seviyelerinde. Tepki alımlarında ilk direnç noktaları 105.00-106.00 seviyelerinde bulunuyor. Tepki çıkışının devamı için 106.00 seviyesinin üzerinde kalınması önemli olacak. Teknik göstergelerin destek bölgesinde olması tepki alım olasılığını artırıyor.

Bankacılıkta kâr artışı sürüyor

Bankacılık sektörü ekonominin lokomotiflerinden biri. Eylül ayında bankacılık sektörü kârını bir önceki aya göre yaklaşık yüzde 15.2 oranında artırdı. Ancak yine sektör için önemli verilerden biri olan ve “Özkaynaklar/Risk Ağırlıklı Varlıklar” olarak tanımlanan “Sermaye Yeterlilik Oranlarında” ise düşüş sürüyor. Eylül’de 14.65 ile bu yılın en düşük seviyesine geriledi. Yüzde 12 sektör için asgari olması gereken seviye. Moody’s geçen hafta “Türk bankaları hala gelişmekte olan ülkelere dair riskten kaçınma ve yüksek jeopolitik risklerle karşı karşıya” açıklaması yapınca sektör ile ilgili bazı kriterlere bakmak istedik. Yine kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch’den de “Gelişmekte olan ülke bankaları baskı altında ancak kötüleşme sınırlı olabilir” yönünde değerlendirme geldi. Bankacılık sektörünündeki gelişmeler hem para ve sermaye piyasaları hem de genel ekonominin seyri açısından yakından izlenmeye devam edilecek. 

Borsa kâr satışlarının etkisinde

Kâr satışlarına rağmen çıkış trendi korunuyor. Borsada kısa dönemli çıkış hareketinin sürmesi için trend direnci olan 84.000 seviyesinin geçilmesi önemli olacak. Henüz bu güç görülmüyor. Bu seviyeye hareketlenmelerde tekrar kâr satışları görülebilir. 81.000 ve 79.500 seviyeleri destek noktaları olacak. Daha önemli görülen 79.500 seviyesinin üzerinde çıkış hareketi gücünü koruyacaktır. Son dönemdeki çıkışın hazmedilmesi ve yeni denge noktalarının oluşması için endeks bir süre dalgalı seyredecek.  Destek noktalarında tepki alımları görülse de kâr satışlarının etkisinde kalınabilir.

Seçime girerken yabancılar pozisyon değiştirmedi

Seçim öncesi Ekim ayı işlemlerine haftalık periyotlar olarak baklıdığında yabancıların pek pozisyon değiştimedikleri görülüyor. Ekim ayında genelde alıcılı olmalarının sebebi daha çok ABD Merkez Bankası’nın (FED) Ekim toplantısında faiz artırımının ertelenmesi ilgili. Başbakan Davutoğlu dahi “Yüzde 49 beklemiyordum, şaşırdım” dediğine göre yabancı yatırımcıların seçim için ayrıca pozisyon almaları beklenemezdi. Seçim geçtiğine göre önümüzdeki hafta yabancıların seçim sonuçlarını nasıl fiyatladıklarına da ayrıca bakmak gerekecek.

Zeynel Balcı/Hürriyet
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)