Birleşik Krallık Hükümeti tarafından yürütülen “Finansal Hizmetlerde Türkiye-Birleşik Krallık İşbirliği” projesi kapsamında, İstanbul’da düzenlenen konferans ile Türkiye’nin finansal hizmetlerde bölgesel liderlik potansiyeline dikkat çekildi. Birleşik Krallık
Türkiye Büyükelçisi Richard Moore “Türkiye ile Birleşik Krallık arasında pek çok alanda işbirliği var. Biz ortaklığımızı finans alanında da sürdürmek istiyoruz. Türkiye’de bankacılık ve finans sektörleri rüştünü ispat etti, İstanbul’un
finans merkezi haline getirilmesini destekliyoruz” dedi.
“Sigorta, Emeklilik ve Varlık Yönetimi’nde Fırsatları Büyütmek” ve “Türkiye’de Faizsiz Finans: Bölgesel Bir Liderin Ortaya Çıkışı” başlıkları altında düzenlenen
konferansa Birleşik Krallık ve Türkiye’den
finans alanında önde gelen pek çok isim katıldı.
Birleşik Krallık Başkonsolosluğu, 18-19 Şubat 2016 tarihlerinde İstanbul Raffles Hotel’de finansal hizmetlerde Türkiye için bölgesel liderlik fırsatlarının gündeme geleceği iki gün sürecek bir konferans gerçekleştiriyor.
Türkiye sermaye piyasalarının gelişimini hızlandırmak ve Katılım Bankacılığı, Sigorta, Emeklilik ile Varlık Yönetimi sektörlerine odaklanarak Türkiye’nin ekonomik büyümesine katkıda bulunmak için gerekli adımları tanımlamayı amaçlayan “Finansal Hizmetlerde Türkiye-Birleşik Krallık İşbirliği” projesi kapsamında
gerçekleştirilen konferanslar ile Türkiye’nin sermaye piyasalarındaki geleceğine yönelik potansiyelini açığa çıkarmaya yönelik öneriler tartışılıyor.
Konferansa Birleşik Krallık Büyükelçisi Richard Moore ev sahipliği yaparken, “Sigorta, Emeklilik ve Varlık Yönetimi’nde Fırsatları Büyütmek” başlığı altında gerçekleştirilen ilk günde, Lloyd’s of London Yönetim Kurulu Başkanı John Nelson ve Türkiye Cumhuriyeti
Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç ana konuşmacı olarak yer aldı.
Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Birleşik Krallık Büyükelçisi Richard Moore, Ankara’da yaşanan terör saldırısı ile ilgili olarak Türk ulusuna başsağlığı ve yaralılara şifa diledi. Saldırı sırasında kendisinin de Ankara’da olduğunu belirten Büyükelçi Moore, “Bu, bizim sizi çok yakından anladığımız bir konu. Birleşik Krallık halkı da bu konuda Türk halkı ile birlikte. Biz de İngiltere olarak geçmişte terörizmden çok çektik, bugün de farklı şekilde çekiyoruz. Ancak yine de hayatın ve ekonominin sekteye uğramaması lazım" dedi.
Türkiye ve Birleşik Krallık arasında ekonomik alanda pek çok işbirliği olduğunu ve bu çalışmaların ardında bir taahhüt bulunduğunu belirten Büyükelçi Moore, Türkiye’nin İstanbul’u finansal bir merkez haline getirme çabasını desteklediklerini söyledi.
Türkiye’ye ilk kez 1990 yılında genç bir görevli olarak geldiğinde İstanbul ve Ankara’nın bugünden çok farklı olduğunu belirten Birleşik Krallık Büyükelçisi Richard Moore, “Bu süre içerisinde Türk ekonomisinin ve Türkiye’nin ne kadar geliştiğini gördüm.
Türkiye bankacılık ve
Finans sektörü de rüştünü ispat etti. 2008 krizi dünyayı vurduğunda Türkiye çok iyi bir performans sergiledi. Bankacılık ve katılım bankacılığı sektörü yüzde 30 büyüdü. Sigorta ve emeklilik sektörleri de gelişti ve hala büyümeye açık alanlar var” şeklinde konuştu.
Londra’nın dünyanın bir numaralı finans merkezi olduğunu vurgulayan Büyükelçi Moore, çok büyük bir birikimlerinin olduğunu ve pek çok Türk’ün de Londra’da finansal kuruluşlarda çalıştığını belirterek, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in de bir süre Londra’da çalıştığını ve deneyimlerini Türkiye’ye getirdiğini söyledi.
Türkiye’de katılım bankacılığı alanında çok önemli fırsatlar olduğunu ifade eden Büyükelçi Moore, Birleşik Krallık’ın bu alandaki ürünler ve ürünlerin geliştirilmesi konusunda yine dünyada bir numara olduğunu ve katılım bankacığı ürünlerinin geliştirilmesiyle ilgili Türkiye ile birlikte çalışabileceklerini söyledi.
Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç ile işbirliği içinde iki başkenti yakınlaştırmaya çalıştıklarını vurgulayan Birleşik Krallık Büyükelçisi Richard Moore, “Bu ortaklık henüz ilk safhalarında ve geliştirmek için yapacağımız daha çok şey var" dedi.
Birleşik Krallık Başkonsolosluğu tarafından düzenlenen konfeansın bir diğer ana konuşmacısı olan Türkiye Cumhuriyeti Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç ise Ankara’da yaşanan saldırı nedeniyle Birleşik Krallık Hükümeti’nin başsağlığı mesajı için teşekkür ederken, Birleşik Krallık ve Türkiye’nin iki dost ve müttefik ülke olarak karşılıklı ilişkilerinin çok güçlü olduğunu belirtti.
Türkiye olarak İstanbul’u finansal bir merkez olarak konumlandırmaya çalıştıklarını vurgulayan Büyükelçi Bilgiç, Türkiye’nin şu anda iktisadi ve finansal reformlardan geçtiğini ve pek çok yapısal reforma imza attığını söyledi.
Türk sigorta sektörünün oldukça dinamik ve gelişmeye açık bir sektör olduğunu ifade eden Bilgiç, Birleşik Krallık ile yapılacak ortaklık sayesinde bu potansiyelin ortaya çıkacağını vurguladı. Aynı durumun katılım bankacılığı konusunda da olduğunu anlatan Büyükelçi Bilgiç, Birleşik Krallık’ın batı dünyasında katılım bankacılığı konusunda bir numaralı merkez olduğunu söyledi. Bilgiç ayrıca, “İstanbul, coğrafi ve demografik özellikleri nedeniyle finansal anlamda bir cazibe merkezi olabilir. Londra da bu anlamda İstanbul’un ana ortağı olacaktır” şeklinde konuştu.
Konferansın ilk gününde ana konuşmacı olarak yer alan Lloyd’s of London Yönetim Kurulu Başkanı John Nelson da konuşmasına yaşanan saldırıda hayatını kaybedenler için başsağlığı dileyerek başlarken, ilk kez 50 yıl önce geldiği Türkiye’nin müthiş bir gelişim yaşadığını ifade etti. Türkiye’nin hala çok büyük bir potansiyeli olduğunu vurgulayan Nelson, “Bu potansiyelde sigortacılık büyük bir rol oynayabilir. Biz de Lloyd’s of London olarak Türk hükümeti ile birlikte sigortacılık ve reasürans sektörü için uygun bir yasal çerçevenin oluşturulması için çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.
Finans sektöründen yoğun katılımın gerçekleştiği konferansın ilk gününde Türk Sigorta Sektörü, Varlık Yönetimi ve İstanbul Finans Merkezi konularının tartışıldığı 3 ayrı panel düzenlendi.