Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Bankaların olmadığı bir dünya düşünmek oldukça güç. Bunun nedenlerinden biri ise bankaların fazlaca göz önünde olması. Büyük şehirlerde gördüğümüz gökdelenlerin büyük bir bölümü bankalara ait. Örneğin Londra’da şehrin silüetinin büyük bir bölümünü devasa ve değişik şekillerdeki gökdelenler oluşturuyor. Bankaların şehirlerde fiziksel olarak öne çıkması, önemlerini sembolize ediyor.
Birçok kişi oldukça gündelik bir aktivite olan market alışverişlerinde bile bankalarıyla temas içinde. Şirketler çalışanlarının maaş ödemelerini, tedarikçilerine yaptıkları ödemeleri bankalar aracılığıyla gerçekleştiriyor. Bankalar aynı zamanda, ev satın alırken ya da kredi çekerken de önemli kararlarımızda yer alıyor. Neredeyse paranın icadından bu yana, paranın güvende tutulması için hizmet veren kurumlar var.
Mevduat tutan kurumların ortaya çıkışından bu yana ise, kurumların yöneticileri normal zamanlarda tüm mevduat sahiplerinin aynı anda paralarını çekmek istemediğini fark ediyor. Bu durum ise bankaların her mevduat için ellerinde nakit bulundurması gerekmediği anlamına geliyor. Bunun yerine bu parayı kredi hizmeti sunmak için kullanabiliyorlar.
Bu şekilde bankacılar özel yatırımlar için fon sağlıyor ve karşılığında faiz aracılığıyla gelir elde ediyor. Bankaların mevduat hesapları için ellerinde bulundurdukları “kısmi rezervler” bir başka etki daha yaratıyor: Bankalar yapıları itibarıyla istikrarsız kurumlar haline geliyor. Kapitalizmin ve paranın tarihi böylelikle dur durak bilmeyen ekonomik zenginleşmeden ibaret.
Ancak bu tarih finansal krizlerin izlerini taşıyor. The Economist’in haberine göre, 1800’lü yıllardan bu yana bankacılıkta oldukça fazla değişim oldu. O dönemin en büyük bankaları Londra’da yer alırken şimdi New York, Pekin ve Tokyo’da bulunuyorlar. Teknolojik değişim de neredeyse tüm ödemelerin dijital olarak yapılabileceği anlamına geliyor. Günümüzün bankaları ise eskiye nazaran çok daha büyük.
Dünyanın en büyük bin bankasının toplam varlıkları, finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, 2020’de 128 trilyon dolara ulaştı ve 84,5 trilyon dolar seviyesindeki küresel gayrisafi yurtiçi hasılayı geride bıraktı.
Yine de bankasız bir dünya ufukta görünüyor. Daha önce hiç olmadığı bir şekilde bankaların rolü yeni teknolojilerin, sermaye piyasalarının ve kamu sektörünün tehdidi altında. Merkez bankaları teknoloji devlerinin hızla büyüdüğüne ve ödemeler ile bankacılık işlemlerini bankacılık sektörünün elinden alabilecek hızlı ve çok daha kolay çözümler geliştirdiğine tanıklık ediyor.
Dijital ödemelerin ise nakit paranın sonunu getirebileceğinden endişeleniliyor. Finansal düzenlemeler ve para politikaları geleneksel olarak bankacılık sektörü üzerinden uygulanıyordu. Eğer bu mekanizma yok olursa, merkez bankalarının kendi dijital paralarını üretmeleri gerekecek. Teknoloji oldukça fazla sektörde değişime neden olduğu için, teknolojinin bankacılık sektörü üzerindeki etkisi sıradan görünebilir.
Ancak para ve bankacılık taksi ya da gazetelerle aynı özellikleri taşımıyor. Bankalar devlet ve ekonomi arasındaki aracı rolünü oynuyor. İngiltere Merkez Bankası’nın Eski Başkan Yardımcısı Sir Paul Tucker, “para-kredi sisteminin derin mimarisi, yani bankacılık on sekizinci yüzyıldan bu yana değişmedi” dedi. Açıklamasında, “bu ise bankacılığın şimdiye kadar teknolojiye ihtiyaç duymadığı anlamına geliyor” ifadesini kullandı.
Şimdi ise dikkat edilmesi gereken yeni bir mimari ortaya çıkıyor. Gelişen teknolojilerin etkisiyle birlikte, bankaların rolünün önemini yitirdiği bir gelecek hayal etmek zor değil. Bu gelecekte ise finansal işlemler teknoloji şirketleri tarafından gerçekleştirilebilir.
Finans devlerinin ofise dönüş planları
Avrupa, dijital euro'ya ilgili
5 bin 200 bankacı işsiz kalacak
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.