Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye bankacılık sektörünün aktif toplamı 2021 yılı itibarıyla, 611 milyar euro ile 14’üncü sırada yer alırken, Avrupa Birliği (AB) ortalaması 1.838 milyar euro, AB gelişmekte olan ülkeler ortalaması ise 206 milyar euro oldu.
Türkiye Bankalar Birliği 'Ekim Ayı Temel Ekonomi ve Bankacılık Göstergeeri-Türkiye-AB Ülkeleri' konulu raporunu yayınladı.
Raporda şöyle denildi:
"2021 yılı itibarıyla, Türkiye;
► 29 ülke arasında milli gelir olarak 10’uncu büyük ekonomidir.
► Nüfusa göre ilk sırada yer almaktadır.
► Kişi başına gelire göre 5,7 bin euro ile 29’uncu sıradadır. Avrupa Birliği (AB) ortalaması 33,7 bin euro, AB gelişmekte olan ülkeler ortalaması ise 14,1 bin eurodur.
► 13 AB ülkesi cari işlemler fazlası vermektedir. Cari fazlanın gayrisafi yurt içi hasılaya oranında AB ortalaması yüzde 0,7’dir. AB gelişmekte olan ülkelerinde ise ortalama yüzde 1,8 cari açık verilmiştir. Türkiye’de cari işlemler açığının gayri safi yurtiçi hasılaya oranı ise yüzde 1,8 düzeyindedir.
► Kamu borç stokunun gayrisafi yurtiçi hasılaya oranında, yüzde 42 ile düşük ülkeler arasındadır.
► İşsizlik oranında 3’üncü sıradadır. AB ortalaması yüzde 7’dir.
► Enflasyon oranı en yüksek ülkedir.
Genel Değerlendirme (Ekonomi)
Temel Ekonomi ve Bankacılık Göstergeleri - Türkiye – AB ülkeleri 3
2021 yılı itibarıyla, Türkiye;
► 611 milyar euro olan aktif toplamı ile 14’üncü sıradadır. AB ortalaması 1.838 milyar euro, AB gelişmekte olan ülkeler ortalaması ise 206 milyar eurodur.
► Toplam aktiflerin gayri safi yurtiçi hasılaya oranına bakıldığında yüzde 127 ile, 19’uncu sırada yer almaktadır. AB ortalaması yüzde 297, AB gelişmekte olan ülke ortalaması ise yüzde 94 düzeyindedir.
► Kişi başına 7,2 bin euro olan aktif ile 29’uncu sıradadır. AB ortalaması 100 bin euro, AB gelişmekte olan ülke ortalaması ise 13 bin eurodur.
► Yüzde 74 olan kredilerin* gayri safi yurtiçi hasılaya oranı ile 22’inci sıradadır. AB ortalaması yüzde 180, AB gelişmekte olan ülke ortalaması ise yüzde 57 düzeyindedir.
► Kredi/mevduat oranında, yüzde 101 ile 16’ıncı sıradadır. AB ortalaması yüzde 105 ve AB gelişmekte olan ülke ortalaması yüzde 85’tir.
Genel Değerlendirme (Bankacılık)
Temel Ekonomi ve Bankacılık Göstergeleri - Türkiye – AB ülkeleri 4
Mali sektöre verilenler dahil krediler, (krediler+ bankalardan alacaklar) 2021 yılı itibarıyla, Türkiye;
► Mevduatın gayri safi yurtiçi hasılaya oranında yüzde 73 ile 25’inci sıradadır. AB ortalaması yüzde 171, AB gelişmekte olan ülkeler ortalaması ise yüzde 67 düzeyindedir.
► 4,1 bin euro olan kişi başına mevduatta 29’uncu sıradadır. AB ortalaması 57,7 bin euro, AB gelişmekte olan ülkeler ortalaması ise 9,5 bin eurodur.
► Yüzde 58 olan mevduatın pasifler içindeki payında 23’üncü sıradadır. AB ortalaması yüzde 58, AB gelişmekte olan ülkeler ortalaması ise yüzde 71 düzeyindedir.
► 47 milyar euro ile özkaynak büyüklüğünde 15’inci sıradadır. AB ortalaması 128 milyar euro, AB gelişmekte olan ülkeler ortalaması ise 24 milyar eurodur.
► Özkaynakların toplam aktiflere oranında yüzde 8 ile 19’uncu sıradadır. AB ortalaması yüzde 7, AB gelişmekte olan ülkeler ortalaması ise yüzde 12 düzeyindedir."
Bankacılık sektörünün mevduatı arttı
Bankacılık sektörü uzaktan başvuru sayısı 1 milyon 44 bin oldu
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.