Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Teknoloji hayatımızın her alanını etkiliyor. Özellikle eğlence ve iletişim sektörlerinde öne çıksa da, teknolojik gelişmeler bankacılık sektöründe de dönüşümü tetikliyor. İşte bankacılık sektörüne yön verecek 3 gelişen teknoloji.
Kesintisiz ve hızlı bankacılık için 5G
GSA’nın Kasım ayına ait 5G pazar analizine göre, dünyada 122 ticari 5G ağı kuruldu. Bu rakam 2020’nin Ocak ayında 61’di. Şimdi, 400’ün üzerinde operatör, 129 ülkede 5G’nin planlaması ve uygulaması için yatırım yapıyor.
5G bankalar ve müşterileri için ne yapabilir? 5G’nin sağladığı faydalar, hızlı internetten ve daha fazla cihazla bağlantı sağlayabilmekten çok öteye gidiyor. Bunlar dizi ve film izleme platformları için daha önemli olsa da, aynı zamanda daha hızlı online hizmetlere yönelik talebi arttıracak. Bunlar arasında hesap açılışı, kredi kartı başvurusu gibi işlemler de yer alacak ve e-bankalar için önemli bir alan oluşturacak.
Bu gelişme, daha hızlı bankacılık için yeni fırsatlar sunuyor: Banka şubesindeki hizmetlerden, para transferlerine ve borsa işlemlerine, tüm karmaşık operasyonlar çok daha hızlı gerçekleşecek. Daha yetkin online bankacılık uygulamaları ve daha fazla cihazdan gelen bilgi, müşteri hizmetlerini geliştirecek. Şeylerin interneti (IoT) veri paylaşımı ve komut gönderimi için daha yaygın şekilde kullanılacak ve bunun sonucunda ödemeler için yeni çözümlere ihtiyaç olacak.
Forbes’un haberine göre, 5G’nin kapsama alanı çok daha yaygınlaşarak, internet bağlantısını nüfusun daga seyrek olduğu bölgelere de ulaştıracak. Bu bölgelerde geleneksel bankalar bile oldukça nadir. Daha hızlı internet ise, bankacıların müşterileriyle görüntülü konuşma imkanlarını arttıracak.
İnteraktif bankacılıkta artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik
Artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) teknolojileri, iletişimi geliştirmeleri açısından benzerliklere sahip. 2025 yılında VR ve AR gözlüklerinin küresel nakliyesinin 43,5 milyon üniteye yükseleceği tahmin ediliyor. Geçtiğimiz yıl bu rakam 5.5 milyon ünite seviyesindeydi. 2030 yılında ise, bu teknolojiler 23,3 milyonun üzerinde istihdamda etkili olacak.
Hem AR hem de VR teknolojileri bankacılığı daha müşteri dostu ve interaktif hale getirebilir. AR notları ve öğretici videoları bir bankacılık uygulamasında ya da banka şubesinde bir işlemle ilgili zorluk yaşayan bir müşteriye yardımcı olabilir. AR aynı zamanda bankacılık ürünlerini, bankaların websitelerinde kullanıldığı takdirde daha çekici hale getirebilir.
VR henüz bankacılıkta yaygın olmasa da, müşteri iletişiminde yeni bir boyut sağlayabilir. İnsanlar VR gözlüklerini kullanarak, istedikleri zaman sanal bir banka şubesini ziyaret edebilirler. Son dönemde yaşanan karantinalar göz önünde bulundurulduğunda bu senaryo gelecekte mümkün görünüyor.
Müşteri odaklı ve güvenli bankacılık için makine öğrenimi
Makine öğrenimi, zaman içinde otomatik olarak, doğruluk paylarını geliştirmek ve öğrenmek için bilgisayar algoritmaları kullanan bir sistem. 2020 yılında, tüm dünyada incelenen kurumların %24’ünün küçük ölçekli makine öğrenimi ve yapay zeka (AI) teknolojilerini kullandığı ortaya çıktı. Kurumların %5’inin ise bu teknolojileri kapsamlı bir şekilde kullandığı görüldü.
Makine öğrenimi yeni bir teknoloji olmasa da, diğer teknolojilerin gelişmesi, makine öğreniminin de kapasitesini yükseltecek. Bazı bankalar şimdiden dolandırıcılığı önlemek amacıyla makina öğrenimini kullanıyor. Para transferi verileri incelenerek, potansiyel riskler tespit ediliyor ve sistem dolandırıcılık şüphesiyle karşılaştığında ek kimlik doğrulaması talep ediliyor. Bu da bankalara zaman kazandırdığı gibi, kontrol sürecinde insan hatasını önlüyor.
Güvenlik finans kurumları için hayati önem taşıdığından, makine öğrenimi araçlarının kullanımın yaygınlaşmasına kesin gözle bakılıyor.
5G teknolojisiyle birlikte veri akışının hızlanması bankalara müşterileriyle ilgili daha fazla veri toplama imkanı tanıyacak. Umut vaadeden 5G teknolojisi ve AR bir araya geldiğinde, tüm bu teknolojiler daha insan odaklı ve daha hızlı bankacılığa katkıda bulunabilir. Ayrıca bu teknolojiler sayesinde bankalar da elde ettikleri verileri analiz ederek, müşterilerinin kredi ve harcama gibi alanlardaki davranışsal eğilimlerini daha iyi anlayabilirler. Böylelikle kredi riskleri daha iyi hesaplanabilir ve pazarlama stratejileri daha başarılı şekilde oluşturulabilir.
Yapı Kredi'nin ortağı UniCredit'in geleceği belirsiz
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.