Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’nin bölgesel bankalarını vuran bankacılık krizini, Wall Street'in en güçlü kurumlarını büyük ölçüde hasarsız atlattı. Üstelik kriz önünde sorunda ABD’nin en büyük bankalarına fayda dahi sağlayabilir.
Silicon Valley Bank (SVB) ve Signature Bank’in aniden iflas etmesinin ardından Wall Street’in en büyük bankalarının “iflas edemeyecek kadar büyük” olduğu algısı, mevduatlarını güvenli alana taşımak isteyen bankacılık müşterilerine cazip geldi. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre söz konusu algı 2008 Küresel Finans Krizi’nde söz konusu bankaların yine “iflas edemeyecek kadar büyük” oldukları gerekçesiyle hükümet destekleriyle iflastan kurtarılması sonucu oluşmuştu.
YahooFinance’in haberine göre küresel State Street’in Küresel Yatırım Danışmanlığı birimi US SPDR İşletmesi Baş Yatırım Stratejisti Michael Arone, “Bunun doğal bir geçiş türü olduğunu düşünüyorum ve daha büyük bankalar bu geçiş sürecinden doğal olarak faydalanacak aktörler olabilir. Varlıkların taşınması konusunda bir güvenlik algısı var. Bu algının gerçek olup olmadığını sanırım bundan sonraki süreçte öğreneceğiz. Ancak benim düşünceme göre büyük bankalara olan güven algısı artıyor ve bununla birlikte bu büyük bankalardaki mevduatlar da yükseliyor” ifadelerine yer verdi.
First Republic ve PacWest Bancorp gibi bankalar mevduatlarındaki düşüşlerle mücadele ederken JPMorgan, Citigroup, Well Fargo ve Bank of America gibi büyük bankalarsa mevduatlarında önemli bir artış gördü.
Bank hisseleri ABD’nin dört bir yanında düşüş eğilimindeydi. Ancak büyük bankaların hisseleri bölgesel bankalara göre ciddi derecede dayanıklı kaldı. Bölgesel banka hisseleri ise satış dalgalarının yükünü çekmeye devam etti.
Geçtiğimiz bir ay boyunca JPMorgan hisseleri %6,6, Citigroup hisseleri %10,9 ve Wells Fargo hisseleri %17,5 oranında düşüş kaydetti. Düşüşler yatırımcıların likidite konusundaki endişelerinden kaynaklanıyordu.
Ancak aynı dönemde First Republic Bank hisseleri %85,7 oranında düştü. Zions Bancorp, PacWest ve Western Alliance hisseleri ise sırasıyla %35,7, %59,9 ve %51,3 oranında değer kaybetti. Bu düşüşlerin sebebi ise iflas dalgasının bulaşıcı olabileceği endişeleriydi.
'Bankacılık sektöründe gerçek bir yol ayrımındayız'
Büyük bankaların küçük bankaları korumaya çalışması 2008-2009 Küresel Finans Krizi’ni hatırlatır nitelikte. ABD’nin en büyük 11 bankası geçtiğimiz haftalarda First Republic Bank’in likidite ihtiyacını karşılamak için 30 milyar dolarlık mevduat yardımında bulunmuştu. 2007 yılında ise JPMorgan Chase Bear Stearns’ü satın almış ve bugün yatırım bankacılığı alanında güç merkezi haline gelen Washington Mutual’a yardım etmişti.
Uzmanlar, son krizlerin bankacılık ortamını bir kez daha değiştireceğini söylüyor.
Tassat CEO’su Kevin Greene konuyla ilgili açıklamasında, “Mevcut kriz, küçük ve bölgesel bankalar hakkında birçok şüphe yarattı ve bu bankaların yok olması bir trajedi olurdu” dedi.
Greene, ABD'nin diğer farklılıkların yanı sıra daha az kuruma sahip olan Avrupa sistemine benzer bir bankacılık modeline doğru ilerleyebileceği konusunda uyardı ve bu modelin "verimlilik, ekonomik büyüme ve yenilik açısından iyi olmadığının kanıtlandığını" söyledi.
Greene ayrıca, ABD genelinde küçük işletmelerin ve kredi müşterilerinin yakınında faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli bankaların sayısının "ABD ekonomisinin gücü" olduğunu ve korunması gerektiğini vurguladı.
Greene, "Bulunduğumuz noktada bankacılık sektöründe gerçek bir yol ayrımındayız" dedi ve şu soruyu gündeme getirdi: "Gelecek için modelimiz bir avuç bankanın hakimiyetini artırması mı?"
Her halükârda, büyük bankaların artan etkisi, SVB batmadan önce da halihazırda devam ediyordu. Araştırma şirketi Argus’un Finansal Hizmetler Direktörü Stephen Biggar ABD’deki FDIC (ABD’nin TMSF’si) sigortalı ticari bankalarının sayısının son 30 yıldan kısa bir sürede yarıdan fazla azaldığına dikkat çekti. Firmanın araştırmasına göre 1990’ların başında 10 bin olan bölgesel banka sayısı bugün 4.700’e düştü.
Biggar açıklamasında, “Banka konsolidasyonu uzun zamandır bilinen bir temaydı. Bana kalırsa bu trend devam edecek. Küçükler daha fazla küçülürken büyükler daha fazla büyüyecek. Garip bir şekilde onlar daha çok büyüdükçe daha fazla güvenli olmalarını umacaksınız” görüşlerine yer verdi.
Yellen ve Powell’ın bankacılık kriziyle zorlu sınavı
‘Fed-sonrası’ piyasaların 4 kuralı
Martın son haftasında gündem volatilite
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.