Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
QNB Finansbank Kurumsal ve Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Ömür Tan, yılın 9 ayındaki verilere göre bankacılık sektörünün büyümeye devam ettiğini belirterek, "Bankacılık sektörü 9 aylık sonuçlar bazında bakıldığında yüzde 14,5 büyüdü. Tüzel kredilerde yüzde 16 civarında büyüme var. Geçen yılın büyümesini bu sene 9 ayda yakalamış durumdayız. Bu sene sonunda sektörün, geçen yılki büyümenin üzerinde büyüyeceğini düşünüyoruz." dedi.
Tan, yaptığı açıklamada, 2017'nin Türk bankacılık sektörünün büyümesi açısından önemli bir yıl olduğunu söyledi.
Birçok bankanın üçüncü çeyrek büyüme rakamlarını açıkladığını ve rakamlarda artış olduğunu ifade eden Tan, şöyle konuştu:
"Bu yılı, genel itibarıyla değerlendirecek olursak bankacılık sektörünün hızla geliştiğini söyleyebiliriz. Bankacılık sektörü 9 aylık sonuçlar bazında bakıldığında kredilerde yüzde 14,5 büyüdü. Tüzel kredilerde yüzde 16 civarında büyüme var. Geçen yılın büyümesini bu sene 9 ayda yakalamış durumdayız. Sene sonunda sektörün, geçen yılki büyümenin üzerinde büyüyeceğini düşünüyoruz."
QNB Finansbank olarak sektörün çok daha ötesinde büyüme gerçekleştirdiklerini belirten Tan, "QNB Finansbank olarak ilk 9 ayda, yüzde 26 ile sektör ortalamasının üzerinde bir büyüme gerçekleştirdik. Özellikle tüzel kredilerde yüzde 34'lük bir büyümemiz var. Bu rakam diğer sektörün ortalamasının iki katından fazla. Büyüme oranları önümüzdeki dönemlerde de devam ediyor olacak. QNB Finansbank Kurumsal ve Ticari Bankacılıkta önümüzde 5 sene hedefimiz sektör büyümesinin üzerinde büyümek." dedi.
"Yılı yüzde 6,3'ler seviyesinde bir büyümeyle kapatacağız"
Türkiye bankacılık sektörünün sorunlu krediler anlamında dünya ve Avrupa standartlarına göre iyi bir yerde olduğunu vurgulayan Tan, bugün sektörde takipteki kredi oranının yüzde 3,2'ler seviyesinde olduğunu, bu oranın Avrupa'nın oldukça altında bulunduğuna dikkati çekti.
Tan, ekonomik anlamda bu yıla çok hızlı başlanamadığını dile getirerek, şunları kaydetti:
"Yılın ilk çeyreğinde ekonomik aktiviteyi destekleyici adımlar atıldı, Kredi Garanti Fonu (KGF) bunlardan biri. KGF daha önce de olan bir yapıydı, bu sene kapsamının genişletilmesi ve fonun 250 milyar liraya çıkarılmasıyla reel sektörü canlandırdı. Bankacılık sektörü bugün itibarıyla 2 trilyon civarında kredi büyüklüğüne sahip. Bunun yaklaşık 1,5 trilyon liralık kısmı tüzel krediler. Dolayısıyla bu 250 milyar lira, tüzel kredilerin yaklaşık yüzde 14-15'ni oluşturuyor. Bu da büyümeye ve sektörün ferahlamasına destek sağladı. KGF, çok doğru zamanda atılan bir adımdı. Merkezi otorite bu sene ekonomik aktiviteyi desteklemek için birçok uygulamayı hayata geçirdi. İstihdam seferberliği, kamu alacaklarını yeniden yapılandırma, yatırım teşvikleri gibi birçok konuda ekonomiyi destekledi. Türkiye büyümesi açısından baktığımızda, bu sene bankamızın beklentisi yıl sonunda yüzde 6,3'ler seviyesinde bir büyümeyle kapatacağımız."
Dolar kuru
Dolar kurunun bu yılın başında 3,90'ları gördüğünü, sonra 3,40'lara kadar gerilediğini hatırlatan Tan, "Bu, piyasayı oldukça rahatlatmıştı. Şimdi tekrar bir hareket var. Tabii burada birçok parametre var. Enflasyon biraz yukarıda gidiyor, enflasyonu daha aşağı almak önemli. Dış ilişkiler, ekonomik aktivite gibi birçok parametre kuru etkileyecek. Kurla ilgili yorum yapmak çok doğru değil ama sene sonunda bu seviyelerde kapanır diye bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.