Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Geçtiğimiz hafta, bankacılık sektöründeki alımlar Borsa İstanbul'u destekledi. Son bir aylık artış yüzde 87'yi bulurken bankalarda kazançlar da katlandı. Şimdi gündemdeki sorular şunlar: Hareket öncesi ‘ucuz’ denilen banka hisselerinde son durum ne? İleriye dönük beklentiler ne yönde? Ufuk Korcan'ın Dünya'da yer alan analiz haberinde bu soruların yanıtları verildi. İşte o haber:
Hisse senetleriyle ilgilenenlerin son günlerde en fazla konuştuğu konu kesinlikle bankacılık hisselerinde yaşanan sert yükseliş. Yıllardır çok sayıda düzenleme ile karşı karşıya kalan ve hareket alanları daralan bankaların bu durumu hisselerinin performansına da yansımıştı. Sanayi sektörü hisselerinde tarihi zirveler görülürken banka hisseleri borsadaki tarihi yükselişi kenardan izliyordu. Ta ki 1 ay öncesine kadar. Geçmişin ağır topları olan büyük Banka hisseleri bir anda ‘bir daha bulunamayacakmış’ gibi talep akınına uğradı. Sanki küçük tahtalar gibi dev banka hisseleri peş peşe tavan oldu.
YÜKSELİŞ %87'YE ULAŞTI
Son 1 aylık süreçte BİST 100 Endeksi yüzde 29 artarken Bankacılık Endeksi’ndeki yükseliş yüzde 87’ye ulaştı. Hisse bazında bakıldığında ise 1 ayda yüzde 200’e varan değer artışları yaşandı. Akbank hisseleri 1 ayda yüzde 66, İş Bankası C hisseleri yüzde 105, Vakıfb ank hisseleri yüzde 198, Halkbank hisseleri yüzde 158 prim yaptı. Peki bu yükselişin altında yatan nedenler neler? Bu sayfayı takip edenler 11 Haziran’da yayınlanan ‘Seçim için şimdiden pozisyon alınabilir’ başlıklı yazıyı hatırlayacaktır. Yazının özü Türkiye’den çıkan yabancı yatırımcıların bir kısmının seçim sonrası ekonomi politikası değişebileceği ihtimalini satın almak isteyebileceği ve bu durumda ucuz kalmış likit hisseleri tercih edebilecekleri şeklindeydi.
YABANCI ALIMLARI FİTİLİ ATEŞLEDİ
Bu tanıma uyan ve geçmişte yabancıların gözdesi olan banka hisseleriydi. Piyasa değeri/Defter Değeri 0.40-0.50, Fiyat/Kazanç oranları 1-1.5 civarı olan banka hisseleri hem Borsa İstanbul’daki rallinin oldukça gerisinde kalmış hem de yurtdışındaki rakiplerine göre ‘ucuz’ fiyatlanıyordu. Gelişmekte olan ülkelerdeki banka hisselerinin PD/DD rasyosu ortalama 0.90 seviyelerindeydi. Banka hisselerindeki yükselişin fitilini ilk yabancı alımları ateşledi diyebiliriz. Ancak yabancı alımları son 1 ayında tamamında hakim değildi. Piyasada konuştuğum uzmanlar son haftalarda banka tahtalarında yabancı işlemlerinin oldukça azaldığını, yerli yatırımcıların ağırlıkta olduğunu söylüyor. Öte yandan spot işlemlere Vadeli İşlemler Piyasası’nın önderlik ettiği belirtiliyor. Yani yükselişler ilk olarak kaldıraçlı işlemlerde oluyor ve buradaki hareket spot piyasayı da yukarıya taşıyor.
3.636 PUAN SEVİYESİNE DİKKAT EDİLMELİ
BİST 100 Endeksi 4 Ekim 2021 haftasında 1.371 puan seviyesinden bir yükseliş trendi başlattı. Ancak şu an etkin olan ve daha agresif olan trend, 18 Temmuz 2022 haftasında başlayan yükseliş trendi. Bu trendin destek noktası bu hafta için 3.191 dolar seviyesine denk geliyor. Yani inişli çıkışlı bir seyir de olsa bu trendin destek noktasının altına gelinmedikçe ana trendin yukarı olduğu söylenebilir. Olumsuz senaryoda bu destek noktasının altına gelinmesi endekste kademeli olarak 2.849 puan seviyesine kadar bir geri çekilme riskini ortaya çıkarabilir. Olası yukarı hareketlerin devamı durumunda ise bu hafta için kanalın direnç noktası olması açısından 3.636 puan seviyesine dikkat edilmeli.
Bankacılık sektörünün mevduatı azaldı
ABD'de bankacılık sektörünün karı 2. çeyrekte azaldı
TCMB'den bankalara tahvil uyarısı
Bu hafta en çok borsa kazandırdı
hadi bankalarin niye yükseldiğini resmi belge ile aciklayim kisaca İFM DİYELİMistanbul finans merkezi kanunu kanun yurt dışı finansal işlemler de bulunan kuruluşlara 10 yıl boyunca lurimlar vergisinden muafiyet getoyor ve yurt disi işçiler icin gelir vergisi istisnası getiyor Türkiye nin yurt disinda en cok ziraat banl onun hissesi yok 25 şube digeri isbank 21 şube kanun da en az 3 ülkede faaliyet gösterme saryi var isbank o yuzden baskılaniyor ve o yuzden haziran da bedelsiz verdi 10 yıl vergi muafiyeti2 demek karina kar katacak demek
Vakıfbank’ta noluyor ki de
Yalan dolan borsası enflansyonu sahte gelir dağılımı sosyal uçurum olan ülkenin borsası olsa olsa kumardır şişirilmiş borsanın yakında gümlemesi apaçık
devam eder devam eder pd/dd değeri birin altında olduğu banka hisseleri var halen..
Bütün sektörler neredeyse 1e 5 bazı hisseler 1 e 10 1 e 20 yaptı, Hisse fiyatları da enflasyon düzeltmesini yapıyorlar, banka hisselerinin çıkışı normal fiyatlarına bile gelmedi dolar bazında.. Ayrıca yarın yabancı gelip 3 dolarlık hisseyi 20 centten alacağına yerli alsın piyasa fiyatına getirsin. Yabancı fonlar ucuza kapatsa daha mı mutlu olacağız.
hic alakasi yok seçimle ben resmi belgeli olarak bankalarin niye arttığını belge vererek bile açıklardim ama bende almak istiyorum daha fazla çıkmasın :) şunu soyleyim sadece 1 ay sonra sirkeleme yaparsa dikulen bir daha alamayabilir
Uzmanlar , analistler, kurumlar. Alayı sınıfta kaldı. Bank rallisini bilemediler, tahmin edemediler, hala daha şaşkınlıktalar.
Biz Eylül ayındayız önümüzdeki ay 3 aylık bilançolar açıklanacak kar ve piyasa değerine göre isteseler 15 m hacim yaptırdıkları kağıdın tamamını alabilirler. Tarihte görülmüş durum mu bir ülkeye yeniden il, ilçe, köy, kasabalarına 1 yıldan daha düşük kendisi gibi 2. banka kuracak piyasa fiyatına sahip olmak!
Biz de Eylül ayındayız 🤔🤔😅😅😅
Vay be burda bir oyun var açıcı cadı avı bankaların karları dusecekken sanal yükselişe dikkat 1 yıl öncesinden kimse seçimi satın almaz üstelik bir değişimden faizler artıp borsa ve banka için zor durum olacaksa.bu olay bir oyun.aynisi zamanınızda bedelli hisselerdede olmuştu geçen yıl biranda bitti.burdan alsak gece uyuyamayıp.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.