Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Bankacılık sektörü dönüşümüne devam ediyor. Finansal hizmetler sektöründe hem geleneksel oyuncular hem de yeni şirketlerin dönüşümünde önemli roller oynayan bazı temalar bulunuyor. Bu trendler kısa vadede stratejik planlama ve yatırımlara öncelik verilmesi için bir temel oluşturacak. Geçtiğimiz on yılda fintek şirketleri teknolojiyi, inovatif kültürü ve veriye erişimi oldukça fazla miktarda kullandı ve bu şekilde bankacılık ekosistemini dönüştürdü.
Financial Brand’in haberine göre fintek şirketlerinin her birinin başarısı farklılık gösteriyor olsa da, kullandıkları çözümler ödemeleri, altyapıyı, dağıtımı ve finansal hizmetlere erişimi etkiledi. İlk aşamada bu fintek çözümlerinin birçoğu geleneksel bankacılık hizmetleri sağlayıcıları tarafından rekabetçi tehditler olarak görülüyordu. En büyük ve en hızlı büyüyen fintek şirketleri ile büyük teknoloji platformları geleneksel bankaların iş modellerini doğrudan etkilemeye devam etse de, tüketicilerin talep ettiği dijital çözümleri sunabilmek için giderek artan bir işbirliği trendi de dikkat çekiyor.
1. Hızlı ve çok kanallı ödemeler
Bankacılığın hiçbir alanında inovasyon ödemelerde olduğu kadar önem kazanmadı. Ödemeler tüketiciler mobil cihazlarından bir tıkla işlemlerini gerçekleştirmeyi bekledikçe giderek daha hızlı ve daha güvenli hale geliyor. Ödeme alnının dönüşümü farklı bölgelerde farklılıklar gösteriyor olsa da daha hızlı ödemelere yönelik trend evrensel. Credit Suisse’e göre, “hızlı ödemeler kişilerin ödemelerini daha hızlı almalarına ve şirketlerin sermayeleri üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmalarına imkan tanıyor.”
2. Yeni ödeme inovasyonları
Etkilenen yalnızca ödemelerin hızı değil, aynı zamanda ödemelerde inovasyon da hızlanıyor. Şimdi al sonra öde gibi çözümler oldukça hızlı bir şekilde popülerlik kazandı. Bu yeni inovasyon geleneksel bankaları ve rakip ödeme hizmeti sağlayıcıları da harekete geçirdi. Birçok çözüm kısa süreli ödemelere yönelik olsa da yeni alternatifler uzun süreli taksit ve daha büyük harcama seçenekleriyle ortaya çıkmaya başladı. Bunun sonucunda şimdi al sonra öde hizmeti yalnızca banka kartı hizmeti sağlayıcılarını değil aynı zamanda kredi kartı ve kişisel kredi sağlayıcıları da etkiledi.
3. Açık bankacılık
Açık bankacılık en önemli küresel trendlerden biri haline geldi.
İlk olarak İngiltere’de ortaya çıkan sistem, alternatif finansal hizmet sağlayıcılarının sektöre girmesi için bariyerleri düşürüyor ve geleneksel finans kurumlarını veri paylaşımına yönlendirerek inovasyon potansiyelini artırıyor.
Düzenlemelere tabi olan veri paylaşımının miktarı farklı ülkelerde değişiklik gösterse de hem geleneksel finansal hizmetler sektörünün içinde hem de dışında yeni ürün ve hizmetlere yönelik devasa bir potansiyel oluşuyor.
4. Teknoloji yatırımları
Büyük bankalar ve daha yeni fintek şirketlerini bölgesel ve küçük oyunculardan ayıran unsurlardan bir tanesi de modern teknolojiye yapılan yatırımlar. Teknoloji yatırımları başarılı bir dijital hizmetler sağlayıcısı olmak için tek gereklilik olmasa da oldukça önemli bir bileşen. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre birçok fintek şirketi ve büyük teknoloji sağlayıcısı modern dijital altyapılar üzerine inşa ediliyor. Bu nedenle birçok geleneksel finansal kurum bu dijital alternatiflerle rekabet edebilmek için en büyük etkiyi teknoloji yatırımlarının yarattığının farkına varıyor.
5. Dijital çözümler için dışarıdan destek almak
Birçok finansal kurum fintek sağlayıcılarla işbirliği yaparak sektördeki değişimin hızına ayak uydurmaya çalışıyor. Aynı zamanda üçüncü parti hizmet sağlayıcılarla yapılan işbirlikleri de denenmiş çözümleri uygulamanın avantajlarını sağlıyor. Şirketler dijital çözümleri kendi içlerinde geliştirmekle kaybedecekleri zamanda çok daha hızlı bir şekilde yeni nesil hizmetleri sunmaya başlayabiliyor. Bu strateji aynı zamanda ürün yelpazesini genişletmek isteyen fintek şirketleri tarafından da kullanılıyor.
6. Entegre bankacılık platformları
Finansal hizmetlerin geleceği geçmişte kalmış dağıtım mekanizmalarından ve geleneksel ürün ile hizmetlerin çok ötesinde. Veri kullanımının yaygınlaşmasıyla ödemeler, mevduat ve kredi gibi bankacılık hizmetlerinin entegrasyonuna finans dışı platformlarda da imkan tanındı. Bunun sonucunda tüketiciler ve küçük işletmeler finansal ihtiyaçlarını karşılamak için geleneksel hizmet sağlayıcılara başvurmaları gerekmediğini fark etti.
Entegre finansal hizmetler kavramının bir uzantısı da geleneksel finansal hizmetlerin ötesine geçen ‘süper mobil uygulamaların’ geliştirilmesi. Bu çözümler genellikle mevduat hizmetleri, e-ticaret, krediler ya da ödemeler gibi alanlarda toplanıyor ve hem finansal çözümler dahilinde hem de dışında gelir yaratıyor.
7. Uzmanlaşmış dijital kredi kurumları
Geleneksel bankacılığın tüketici beklentilerini karşılayamadığı alanların başında dijital krediler geliyor. Çoğu zaman süreçler oldukça yavaş ve evrak temelli oluyor. Tüketicilerin tüm dijital işlemlerinin hızlı ve kolay olmasını istediği bir dönemde geleneksel bir bankadan kredi almak, tüketiciler için zaman kaybı olarak görülüyor. Bu nedenle mortgage, taşıt kredisi, bireysel kredi, öğrenim kredisi gibi alanlarda uzmanlaşmış kredi kurumları ortaya çıkıyor. Böylelikle geleneksel bankaların pazar payının büyük bir bölümü fintek oyuncularına geçiyor.
8. Kişiselleştirilmiş tüketici deneyimi
Veri, analiz ve modern teknoloji odağıyla birlikte yeni nesil bankalar ve diğer fintek şirketleri müşteri deneyimini geliştirmeyi başardı. Bu kapsamda müşteri deneyiminin kişiselleşmesi de öne çıktı. Giderek daha fazla tüketicinin dijital kanalları kullanmaya başlamasıyla birlikte müşterilere oldukça kişiselleştirilmiş sosyal medya, dijital pazarlama ve mobil uygulama mesajlarıyla ulaşmak da daha kolay hale geldi.
Bu uygulama ise geleneksel bankaların müşterileriyle kurduğu iletişimin oldukça ilerisinde. Pandemiyle birlikte kişiselleştirilmiş deneyimler oluşturmak her zamankinden daha önemli hale geldi. Apple, Amazon, Google, Facebook ve Netflix gibi kurumlar ise örnek oluşturuyor. Tüketiciler birden fazla finansal hizmet sağlayıcısı kullanmaya giderek daha açık hale gelirken ve fintek şirketleri dijital pazarlamada giderek daha ustalaşırken geleneksel kurumlar risk altında kalıyor.
Enflasyon hedeflemesi faiz artışı getirmeyecek mi?
Önce kapanma şimdi normalleşme: Piyasalara maliyeti
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.