Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Teşvikte altıncı bölgede yer alan ilere yatırım yapmak isteyenlerin ipoteğini kabul etmeyen bankaların dikkatini çekecek olan Çağlayan, “İnsanlar doğuya yatırım yapmak istemiyor. Çünkü bankaların ipotek engelleriyle karşılaşıyor. Bunun kabul edilebilir tarafı yok. Bankacıların bu konuyu pas geçmeyeceklerini ümit ediyorum” dedi. Çağlayan, “Altıncı bölgeye ciddi teşvikler verdiklerini belirterek şöyle konuştu:
Garip durumlar var
“Geçmişte Doğu ve Güneydoğulu işadamları, ‘niye memlekete yatırım yapmıyorsunuz da İstanbul’da bina alıyorsunuz?’ diye hep suçlandı. Ne yapsın, oradaki gayrimenkulleri ipotek kabul edilmediği için gelip buradan aldıkları gayrimenkulleri ipotek gösterip teminat mektubu almaya çalıştılar. Buna ne gerek var? İnsanlar Doğu ve Güneydoğu’ya yatırım yapmak için çok fazla istekli olamıyor. Yatırımları desteklemesinin yolu şu: Yatırımcının Doğu ve Güneydoğu’daki arazisi ve binasını ipotek kabul etmeyen bazı bankaların anlayışı var. Bunun kabul edilebilir tarafı yok. Yine yatırımları sigorta etmeyen sigortacılık anlayışı var.
Sigortacılık anlayışı değişmeli
Türkiye’de mevcut sigortacılık anlayışının da sigortayı desteklemekten uzak olduğunu belirten Çağlayan, “Altıncı bölgeye teşvik veriyoruz. O bölgede ciddi yatırımlar yapılacak. Ama bankacılık sistemi, buradaki gayrimenkulleri ipotek kabul etmez ya da çok düşük değerle alırsa; sigortacılık sistemi de buradaki işlemlere sigorta yapmazsa, o zaman net ifade edeyim, her iki kesimi de Doğu ve Güneydoğu’nun ekonomik büyümesini engeller bir konuma girer” açıklamasını yaptı. Günde 15-20 görüşmesinde işadamlarının kendisine bu şikayetlerini ilettiğini aktaran Çağlayan, “Bankacılık sisteminin, kamu veya özel ayırmadan, Doğu ve Güney Doğu’daki yatırımcıları mutlaka desteklemesi lazım. ‘Gidin kaynaklarınızı ortaya atın’ da demiyoruz. Bu hafta İstanbul’da banka yöneticileri ile bir araya gelip bunları, yeni teşvik sistemini anlatacağız. Onlar da kendi pozisyonlarını tespit ederler” dedi.
Doğu ve Güneydoğu Çin’e alternatif
EKONOMİ Bakanı Çağlayan, altıncı bölgede yer alan Doğu ve Güneydoğu’nun tekstilde Çin’e karşı alternatif bir bölge olacağını da kaydetti. “Burada yatırım yapanlar çok ciddi avantajlara sahip olacaklar. Bu bölge bizim Çin’imiz olsun” diyen Çağlayan, şöyle konuştu: “Giyim sanayicileri Doğu ve Güneydoğu’daki illeri gezip yatırım yapmak için geç bile kalıyorlar. Tekstilciler iddialı şekilde yatırım yapacak durumdalar. Uzakdoğu’ya karşı Doğu ve Güneydoğu alternatif olacak. İşsizliğin getirdiği terör boyutu var. Bunların hepsini ciddi şekilde panzehiri olacak.”
Özel sektör aklını başına alsın
TÜRK özel sektörünün artık aklını başına alması gerektiğini söyleyen Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz babadan kalma usullerle mi devam edeceğiz, yoksa yeni sisteme mi geçeceğiz? Babadan kalma usulle gelmiş olduğumuz nokta bu. Artık yeni sistemlere dünyanın yaptığı gibi yüksek teknolojili ve katma değerli ürün sistemine geçmemiz gerekiyor.”
Doğu’daki OSB’lerde yer bulamayacaklar
EKONOMİ Bakanı Çağlayan, teşvik sistemiyle birlikte Doğu ve Güneydoğu’da yatırımcının yer bulamayacağını belirterek şöyle konuştu: “Bana bunun sinyalleri geliyor. Bölgedeki oda ve borsa başkanlarıyla görüşüyorum; ciddi talepler geldiğini ifade ediyorlar. Doğu ve Güneydoğu’dan sadece tekstil değil, diğer alanlarda da önemli yatırımlar var. Sistemi iyi anlatırsak sonucu da iyi olur.”
Bakan olmasam ben bile yatırım yaparım
“BAKAN olmasam, ben bile teşvik alır Doğu’da yatırım yapardım. Gidip Muş’a yatırım yapmak isterdim. Hem de bu yatırımla hakikaten emek yoğun sektörde yatırım olabilirdi” diyen Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü: “İsteyenlere gider teşvikleri anlatırım. Yeter ki yatırımcı gelsin bilgi istesin; Tarzanca bile anlatırız, tek tek anlatırım.” Erdinç ÇELİKKAN / Hürriyet
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.