Bankacıların kendi bankalarındaki mevduatları ne kadar?
Banka patron ve yöneticilerinin, kendi bankalarında tuttuğu mevduatın büyüklüğü 1.6 milyar liraya ulaştı. 30 bankadaki toplam 473 banka yöneticisinin kendi bankalarında tuttuğu mevduatın büyüklüğü de 1.17 milyar lirayı buldu.
Yöneticilerin bankalarında hakim hissedarlardan daha çok mevduatı olduğu da gözden kaçmadı. Aynı bankaların hakim ortakları ve akrabalarının mevduatı 424 milyon lira oldu. Banka yöneticileri hala faizi yarı yarıya düşmüş olan mevduata yatırım yapmaya ise devam ediyor.
Paranın merkezindeki isimler, mevduat faizlerinin yüzde 18-19 seviyelerinden 7-8'lere gerilediği dönemde kendi paralarını mevduatta tutmaya, hatta mevduattaki paralarının miktarını daha da arttırmaya devam etti. Borsanın yüzde 100'ün üzerinde, bono al-sat getirisinin de yüzde 25-30'lara vardığı dönemde, bankacılar yüzde 10'u bulmayan mevduat getirilerine daha da fazla sarıldı.
Son 12 ayda banka yöneticilerinin mevduat hesaplarındaki para 83 milyon lira artış gösterdi. Bankaların hakim ortakları ise kısmen de olsa düşüş gösteren mevduat faizlerine tepki verdi. Hakim ortakların kendi bankalarında tuttuğu mevduat miktarı 10 milyon lira azaldı.
Akbank'ta 661 milyon lira
En fazla yönetici mevduatına sahip banka Akbank oldu. Akbank üst yönetimi kendi bankalarında 661 milyon liralık mevduat tutuyor. Son 12 ayda Akbank yöneticilerinin bankada tuttuğu mevduatın miktarı 21.8 milyon lira azalış gösterdi. Akbank'ın hakim hissedarları olan Sabancı Grubu ve Citigroup'un ise Akbank'ta hiç mevduat tutmadığı ortaya çıktı.
Garanti Bankası, yöneticilerin en fazla mevduat yatırdığı bankalar sıralamasında ikinci oldu. Garanti Bankası yöneticilerinin Garanti Bankası'ndaki mevduatlarının toplam büyüklüğü 320 milyon liraya ulaştı. 2009'un ilk dokuz ayında, geçen yılın aynı dönemine göre bu mevduatların büyüklüğü ise 75.2 milyon lira artış gösterdi.
Alternatifbank yöneticileri, kendi bankalarında tuttuğu mevduat büyüklüğünde Yapı Kredi ve İş Bankası gibi dev bankaları geride bıraktı.
Hakim hissedarlarının mevduatını bulunduran banka sayısı ise sadece 7'de kaldı. Toplam 424 milyon liralık hakim hissedar mevduatının 291 milyon liralık bölümünü Türk Ekonomi Bankası'nın (TEB) hakim hissedarları olan Çolakoğlu Ailesi'nin mevduatı oluşturdu.
ÖZYEĞİN'İN FİNANSBANK'TA MEVDUATI KALMADI
Hüsnü Özyeğin'in ayrılmasından sonra Finansbank'ın ne yönetici, ne de hakim hissedarının Finansbank'ta mevduatı kalmadı.
Hakim hissedar yöneticiler
Yönetici başına düşen ortalama mevduatta yine Akbank başı çekti. Akbank'ta 24 yönetici başına düşen ortalama mevduat tutarı 27.6 milyon lirayı buldu. Fakat Akbank'ta yönetim kurulunun başında Suzan Sabancı Dinçer'in, yönetim kurulunda da üye olarak Erol Sabancı'nın bulunması, mevduatın büyük bölümünün aynı zamanda hakim hissedar grubundan olan bu isimlerden kaynaklandığı yorumlarına neden oluyor.
Akbank'ı yönetici başına 15.3 milyon lira ortalama mevduat tutan ve 21 yöneticisi bulunan Garanti Bankası izledi. Garanti Bankası'nda da bu kategoriye giren isim Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk oldu. Tuncay Özilhan ve İbrahim Yazıcı gibi isimlerin yönetim kurulunda yer aldığı Alternatifbank üçüncü sırada yer alırken 15 yöneticili Kuveyt Türk dördüncü banka oldu.
Sıralamada sadece 5 yöneticisi bulunan Millennium Bank'ın üst sıralarda yer alması dikkat çekti. Kasım ayı verilerine göre Türkiye'de 70.6 milyon adet mevduat hesabında toplamda 489 milyar liralık mevduat bulunduğu açıklanmıştı.
Barış Erkaya/Referans