BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisBankacıları tenhada sıkıştıracaklar----

Bankacıları tenhada sıkıştıracaklar

Bankacıları tenhada sıkıştıracaklar
25 Mart 2013 - 07:57 www.finansgundem.com

Rekabet Kurulu’nun rekor cezasından sonra şimdi de Çalışma Bakanlığı’nın denetlediği bankalar işi baştan sıkı tuttu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı iş müfettişleri tarafından denetime alınan bankalar, Rekabet Kurulu’nun rekor cezasının ardından adeta yoğurdu ‘üfleyerek’ yemeye başladı. Star'ın haberine göre, iş müfettişlerinin denetimlerinin ardından yüksek tutarlı ikinci bir ceza ile karşı karşıya kalmaktan endişe eden bazı bankalar,  personeline “sakın müfettişe 10 saat çalıştığınızı söylemeyin” talimatı yayınladığı  tespit edildi. Rekabet Kurulu, 12 banka hakkında başlattığı kredi ve kredi kartı faizlerine yönelik rekabeti ihlal soruşturması sonrası 1.1 milyar liralık rekor ceza kesmişti. Rekor cezanın ardından, bankalar önce çalışanlarına “diğer banka çalışanlarıyla mail trafiğine girmeyin” uyarısında bulunmuşlardı. Son olarak Çalışma Bakanlığı’nın incelemeleri üzerine bazı bankalardan yine çalışanlarına talimat verdiği öğrenildi.
‘Nasıl ifade verilir’
Skandal talimat, Türkiye’nin önde gelen bir özel bankasının şubelerinden çıktı. Banka yöneticilerinin imzasını taşıyan ve toplam 5 sayfadan oluşan talimatta, iş müfettişlerinin şubelerde ‘fazla mesai’ konusunda inceleme yaptığı hatırlatılarak, personelin müfettişin sorularına nasıl yanıt vereceği maddeler halinde sıralandı. STAR’ın ulaştığı talimatta, personelin  iş müfettişlerine, ‘Mesaimiz 09.00 ‘da başlıyor ve 18.00’da bitiyor’, ‘Bayram tatili ve diğer tatillerde yaptığımız çalışmaların fazla mesaileri ödeniyor’ şeklinde ifade vermesi isteniyor.
Para cezası gelebilir
İş müfettişleri incelemelerinde,  bazı bankalarda değişik zamanlarda mesai saatlerinin saat 18.00’de bitmediğine yönelik talimatlarının olduğunu tespit ettiler. Söz konusu talimatlarda yöneticilerin, “Mesai 08.30’da başlar ve iş bitiminde sona erer” şeklinde uyarıların olduğu belirlendi. Bunun üzerine, iş müfettişleri bir çok bankada ‘fazla mesai’ konusunda inceleme başlattı. İncelemeler sonucunda, şube bazında bankalara idari para cezası kesilmesi gündeme gelecek.
Çalışanlar çapraz sorguya alındı
İş müfettişlerinin bankalarda gerçekleştirdiği inceleme, çalışanlardan gelen çok sayıdaki şikayet mektubu üzerine başlatıldı. İnceleme çerçevesinde, çalışanlar çapraz sorguya alınıyor ve personele fazla mesai ücreti ödenip ödenmediği araştırılıyor. Bankacılık sektöründe, günlük çalışma süresi 10-12 saati buluyor. Ayrıca hafta sonu ve tatil günlerinde de bir çok bankada çalışma yapılıyor.
Rum zenginleri Türk bankalarına sığındı
Türk bankacılık sektörü ilginç bir iddia ile çalkalanıyor.  Bankacılık kulislerinde dolaşan bilgilere göre, Güney Kıbrıs’ta mevduatlara getirilen vergiyi bazı Rum zenginleri önceden haber aldı. Bu kapsamda, krizden önce yaklaşık 5 milyar Euro’luk bir mevduat bankalardan çekildi. Söz konusu  mevduat önce Avrupa bankalarına transfer edildi. Ancak Rum Hükümeti’nin, transfer edilen paraları el koyma endişesinden korkan Rum zengileri, çareyi siyasi ve ekonomik ilişkilerinin olmadığı Türkiye’ye aktarmakta buldu. Bu işlemlerde ise emanetçi sisteminin kullanıldığı öğrenildi. Bu nedenle, Rum zenginlerinin paralarının ne kadarını Türkiye’ye transfer ettiği bilinmiyor. Ancak Rum zenginlerinin Türkiye’ye İsviçre’den daha fazla güvendiği konuşuluyor.
Kira vergisi cumaya uzadı cezaya dikkat
MALİYE, vatandaşlardan gelen yoğun talepler doğrultusunday pazartesi günü son gün olan Gelir Vergisi beyannamelerinin (kira beyannameleri dahil) verilme süresini 29 Mart 2013 Cuma gününe uzattı. Gelir İdaresi Başkanlığı, kira vergisi elde ettiği halde bu geliri beyan etmeyen mükelleflerle ilgili  çapraz sorgulama başlatacak. Sorgulama sonucunda, gelirini beyan etmeyenler  veya eksik beyan edelere, 5 katı kadar ceza verilmesi gündeme gelecek. Geçtiğimiz yıl içinde yapılan denetimlerde ise, kira gelirini gizleyen veya eksik beyan eden yaklaşık 100 bin ev sahibine ceza kesildi. Bu mükellefler,  geriye dönük 5 yıllık inceleme ile de karşı karşıya kaldı.
Ziraat ‘yabancı gelinler’ için rapor hazırlattı
Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın’ın,  “Kırgızistan’da bir Banka satın almak istiyoruz” açıklaması ile duyurduğu, Ziraat’in banka satın alma operasyonunda önemli bir adım geride kaldı. Ziraat Bankası, uzmanlardan oluşan bir ekibe, Kırgızistan’daki bankalarla ilgili bir rapor hazırlattı. Raporda, Kırgizistan’da bulunan ve satışı düşünülen tüm bankalarla ilgili bilgiler bulunuyor. Rapor, yönetim kurulunda ele alınacak. Ve kurul, teklif götürülecek bankaları belirleyecek.  Ardından da pazarlıklar başlayacak. Ziraat Bankası’nın Kırgızistan dışında bir çok ülkede, uygun banka arayışı başlattığı bildirildi. Söz konusu ülkelerle ilgili de satılık bankalar için rapor hazırlatılacak.
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • efelerdennn27 Mart 2013 10:21

    Sanki Amerikayı yeniden keşfettiler arkadaş...bu yazılanları bilmeyen mi vardı? 180.000 çalışan var...ne kadarı sendikalı...ne kadarı sözleşmeli bir baksınlar. sözleşmelilerin hangi hakkı var ki mesai ödemeside olsun...grev hakkı yok..fazla mesai hakkı yok...izinlerini istediği gibi kullanma hakkı yok...ve dahası hasta olma hakkı bile yok.. bırakın allahınızı severseniz siz neden bahsediyorsunuz?

  • boş laf25 Mart 2013 22:47

    arkadaş bankacı elden para mı alıyor sanki aç bak hesap hareketlerine kime kaç kuruş!! mesai ücreti yatmış, bankada mesai başlama saati vardır iş bitince de çıkılır bunu herkes bilir müfettiş mi bilmiyor :D

  • ZAFER25 Mart 2013 22:01

    SİTENİN ORTASINDA UPUZUN REKLAM TIKLAMIYORUM ARKADAŞ ZORLAMI..KALDIRIN O REKLAMI ORTADAN BÖYLE SİTECİLİK OLMAZ..HABER SİTESİMİ REKLAM SİTESİMİ BELLİ DEGİL YA AYIPTIR..

  • htr25 Mart 2013 09:08

    Hadi çalışma bakanlığı, şunlara bir ceza yagdır ve yıllardır verilmeyen fazla mesaileri çalışanlarına verdir, hatta bu tepedekilere ceza davası aç. Görelim çalışanın yanında da birileri var, devlet var, Görelim hadi