Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bankaların ipotek kaldırma ücreti bir kez daha yargıdan döndü. Ankara Etimesgut Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, bankanın ipotek yazısı için tüketiciden ücret talep edilemeyeceğine karar verdi. Heyet, konut kredisi kullanan tüketiciden ödeme sonunda ipoteği kaldırmak için 310 lira talep eden bankayı haksız buldu ve işlemin iptaline karar verdi. Kararda, "Banka sadece zorunlu masrafını alabilir" denildi.
400 LİRA İSTENİYOR
Bankalar, konut kredisini bitiren tüketicinin evinin üzerindeki ipoteği kaldırmak için "Fek İpotek Ücreti" adı altında ortalama 300-400 lira ücret talep ediyor. Vatandaşa ipotek karşılığı kredi kullandıran bankaların, ödeme sonunda ipoteği kaldırmak için ayrıca para alması mahkeme kararıyla haksız bulundu. Tüketici Mahkemeleri'nden bu yönde gelen kararların sayısı da artamaya başladı. En son Etimesgut Tüketici Sorunları Hakem heyeti, bir bankadan konut kredisi kullanan bir tüketici konut kredisine ilişkin tapu kaydında ipoteğin kaldırılması için şubeden "ipotek fek" yazısı aldı. Bu işlem için şubeden 310 liralık tahsilât yapıldı. Tüketici ödemeyi yaptıktan sonra tüketici sorunları hakem heyetine başvurdu. Şikâyeti değerlendiren heyet, banka tarafından alınan ücretin tüketiciye iade edilmesine karar verdi.
KREDİ SÖZLEŞMESİNDEKİ HÜKÜMLER
Heyetin 18 Haziran 2012 tarihli kararında, bankanın kesinti yaptığı 310 liralık masrafın gerekçesini açıklayamadığına dikkat çekildi. Banka ve müşteri arasında imzalanan kredi sözleşmesinde yer alan hükümlere dikkat çekilen kararda, şöyle denildi: "Bu ücret ve masrafların hangi nedenle alınacağına dair sözleşmede ve bilgi formunda açıklayıcı bir hüküm bulunmamaktadır. Banka sadece zorunlu olan masrafları isteyebilir. Kredinin verilmesi için gereken zorunlu masrafların neler olduğu konusunda ispat yükü ise davalı bankaya aittir. Aksi halde, diğer ücret ve masraflar başlığı altında belirlenen miktarın tüketiciden alınacağına dair hükmün yasa ve yönetmelik hükümleri karşısında haksız şart olduğunun kabulü gerekir."
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.